úterý 24. listopadu 2020

Koro-kuri pokračuje


Dámy a pánové, KOROnavirová krize pokračuje, nutně přibývá i dalších KURIozit. O některých jsem psal minule, některé jsem nezmínil. Třeba tu, že vláda podporuje investice tím - že vezme peníze investorům. Konkrétně starostům.

Obcím, městům a krajům bude totiž vinou nově nastavených daní příští rok odebráno 40 miliard korun. Těm obcím, které už mají své investiční plány připraveny, ať je to obnova komunikací, plynofikace, vodovody, hasičárny... Často jsou už na tato díla vysoutěženi dodavatelé. Dodavatelé, kteří již nakoupili materiál a naplánovali práce. Však do konce roku zbývá jen 25 pracovních dní! Pokud teď obce svou investici zruší, protože na ni nebudou mít peníze, může se stát, že budou muset zaplatit pokutu za nedodržení smlouvy. Často se také na těchto akcích podílejí evropské finance - nebude akce, evropské dotace propadnou. Teoreticky by chybějící evropské peníze měl doplatit stát  - jako to už udělal (vyplatil a od EU peníze nedostane) v případě nové linky ve firmě PENAM (konečný obdarovaný pan premiér Babiš), kde jsme už přišli o sto milionů korun z evropských fondů. 

Je takové biblické úsloví: Pravá ruka neví, co dělá levá. Míní se tím, aby se člověk nechlubil dobrými skutky, aby o nich jakoby nevěděl. Naše vláda se však chlubí. Její levá ruka rozdává příspěvky a snižuje daně; premiér se přitom kasá, že "všichni dostanou stejně" (míní se zřejmě zaměstnanci). Pravá ruka to přitom bere z rozpočtu obcí, a tím se už nechlubí. Moudrá hlava, vládkyně obou rukou, konkrétně její šéf pan Andrej Babiš, se pyšní, že letos byly ztráty obcím "kompenzovány". Teoreticky by měla nula od nuly pojít. V tom případě je to vskutku kuriózní - peníze se vezmou krajům, aby bylo na to, čím je podpořit. Tak proč to dělat?

Nu, nejspíš proto, že pro příští rok současná vláda s nějakými kompenzacemi pro kraje, města a obce nepočítá! 

Takže, opakuji: Investice stát podpoří tak, že vezme peníze investorům. Vskutku kuriózní!

Všichni dostanou stejně? Teď je to vymyšlené tak, že nové kompenzace se nedají kombinovat. Takže malý živnostník dostane nějaké peníze na kurtzarbeit pro své zaměstnance - ale pro sebe ne. Protože pojem "živnostník" se u našich státních úředníků a představitelů soci(alistického)álního státu rovná ve významové rodině bolševickému "vykořisťovatel", případně "kulak". Kuriózní je, že by na tom teď byl živnostník lépe, kdyby všechny zaměstnance vyhodil a sám šel na pracák. Nejkurióznější pak je, že to většina z nich nedělá... 

Jest to vskutku kuriozita: Státní podpora malým firmám vede malé firmy do krachu.

Drobná kuriozita se přihodila v Praze, kde magistrát ponechal v denním provozu městskou hromadnou dopravu omezenu do 22:00, kolem kteréžto hodiny končí provoz metra a denních linek. Kuriózní je to proto, že zákaz vycházení se posunul od deváté večerní do jedenácté. Nepřátelské vůči lidem je to v tom, že v MHD se přesunují i lidé pracující na směny, bez kterých by Praha byla v pr..., dejme tomu v problémech. Zdravotníci, energetici, telefoníci, policajti - a nakonec i sami dopraváci. Pětadvacet let jsem dělal ve směnovém provozu, kde mi odpolední šichta končila ve 22:00. Jo, lidi do práce "smějí" chodit i za tohoto téměř válečného stavu - ale halt musí jezdit hodiny oklikovými nočními linkami, vzít si vlastní auto nebo taxíka...

Kuriózní také je, že tato informace o omezení provozu byla omezena jen na zmínku v médiích. Samotný Dopravní podnik HMP ji na svých stránkách neuvádí, ani zvláštní zprávu, ani v rubrice "Omezení a mimořádné události". Cestující se o tom tak může dozvědět až z četby jízdního řádu konkrétní linky. Když je informačně zdatný, tak si ji najde na stránkách dpp.cz, kde si může vyhledat i konkrétní spojení, případně celý jízdní řád. Ale DP toto omezení neinzeruje jako "omezení" nebo "mimořádnou událost". Nic mimořádného, normálka. Můžeme se proto těšit, že i v době ponouzové bude končit už v deset večer? A pak do hajan a spat? 

Kuriózní je rovněž osud české vakcíny proti covidu-19. Za šest měsíců připravili odborníci ze Státního zdravotního ústavu, Ústavu hematologie a krevní transfuze a IKEM prototyp vakcíny, připravený v pilotním projektu na hlodavcích. V pátek 18. září 2020 odeslali zprávu o svém úspěchu na ministerstvo zdravotnictví, a čekali na reakci. Zatímco jejich produkt byl v rámci sledování bezpečný, s imunitní reakcí, reakce z ministerstva se jim nedostalo. Ani peněz, pochopitelně, k dalšímu výzkumu.

Nejdřív padl první ministr, pak padl druhý ministr, no a nakonec třetí ministr prohlásil na tiskové konferenci, že vyvíjet vlastní vakcínu se už teď nevyplatí. Nakoupíme ty zahraniční, které už prošly urychlenými zkouškami na lidech.

No, teď, dva měsíce po skončení úvodní fáze výzkumu, dva měsíce zarputilého ministerského mlčení, tak TEĎ už se to asi sakra nevyplatí. Ty dva měsíce času zmizely v - v záchodové míse. Ale nový současný dočasný pan ministr Jan Blatný se zachoval starým ministerským způsobem - oficiální zprava z ministerstva neodešla, vědci se o zarachu dalšího výzkumu dověděli z médií. Pokud sledovali tu správnou tiskovou konferenci.

Tak toto už není ani kuriózní, to už je pěkně hnusné!

Kuriózní je, že v tom už můžeme spatřovat určitý vzorec - naše vláda dělá vše, aby se na českém rozpočtu nakrmili hlavně zahraniční dodavatelé. Zavření malých specializovaných krámků nahrává velkým nadnárodním řetězcům. Ale ono to vlastně začalo už jarním vládním nezájmem o české štíty tištěné na 3D tiskárnách. Pokračovalo nezájmem o české přelomové oxygenerátory, které čeští vědci z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR vyvinuli ve spolupráci s firmou MemBrain a v květnu nabídli ministerstvu zdravotnictví. Ty kusy, které byly vyrobeny díky nestátní veřejné sbírce. Úředníci státu pak během několika málo měsíců dokázali najít skulinku v zákoně, aby mohly být poskytnuty trpícím nemocným. Zatímco zahraniční oxygenerátory jsme nakupovali, ty naše byly zadarmo.

Možná proto o ně neměla vláda zájem!

Na závěr něco veselého: V rámci uvolňování vláda od pondělka dovolila hrát divadlům a kinům. Kuriózní je, že ve stejném tvítu, kde to Úřad vlády ČR (@strakovka) oznamuje, vlastně ve stejné větě dodává: "ovšem výhradně bez přítomnosti diváků".

Dámy a pánové, toto jest vskutku asi nejkurióznější současná kuriozita! Vláda otvírá cimrmanovská divadla a kina "Na Mýtince"... 

Koro-kuri, koro-kuri!!!

Psáno a smutně smáno v Praze na Lužinách v úterý 24. listopadu 2020

PS: Odpověď čtenáři J. Nevrklovi na otázku, kterou položil v diskusi pod mým minulým článkem: "Když už jsou ty roušsky tak účinné, proč s ní nemůžeme kdykoliv, kamkoliv, v jakémkoliv počtu?" 

Protože roušky mají účinnost pouze plus minus 60 %. Jde tedy o statistiku, podle které se od vironosiče může nakazit jen 40 % přítomných. Když je počet přítomných padesát procent, nakazí se jen 20 % lidí. Když je lidí nula, nakazí se nula lidí.