neděle 13. března 2011

Draci v písních, Nemesis v kameni


Jana Šouflová a Michael Bronec
Nemesis  je galerie a Dračí písně pak výstava obrazů Jany Šouflové. V úterý 8. března 2011 jsem se byl podívat na její vernisáži. Výstava potrvá až do 9. dubna 2011.


Galerie Nemesis vznikla jako internetová galerie, která představuje autory z oblasti české a slovenské fantasy a sci-fi tvorby. Kromě své virtuální podoby se již představila i s hmatatelnými obrazy (nesahat!) na reálných výstavách v Jindřišské věži a v pražském obchodním centru Arkády na Pankráci. Ovšem nedávno otevřela svoji kamennou verzi na Pankráci - avšak v Arkádách ji nehledejte. Galerijní prostory se nacházejí na poštovní adrese  v ulici 5. května 62, což je v místech prvního podchodu pod magistrálou, když jdete od stanice metra Vyšehrad k jihu, a to na východní straně magistrály. Pro ty, kteří nemají busolu: příslušný barák najdete podle výrazných štítů restaurace Krušovická chalupa. Avšak vchod do galerie je až za rohem, v ulici Lounských. Tam ho najdete, v místech, které dříve zabírala výkupna lahví.

A pokud sem dorazíte v úterý až pátek mezi 13:30 - 18:00, či v sobotu mezi 9:00 - 12:00, budou vám dveře otevřeny a vy smíte vstoupit dovnitř. Ocitnete se mezi čtyřmi stěnami, jež jsou až ke stropu zaplněné fantastickými obrazy a tisky fantastických malířů. Vedle je ještě jedna místnost, kde kromě stěn jsou obrázky umístěny i na panelech z drátové mříže. Člověk si připadá trochu jako v akváriu mezi rybami, draky a fantastickými bytostmi. V zázemí se nachází i záchod, což jsme ocenili, my, kteří jsme zůstali trochu déle.

Veronika Krištofová, Františka Vrbenská a Jana Šouflová
To úterý sem dorazilo několik fantastických bytostí. Mezi ně patří samozřejmě sami provozovatelé galerie Veronika Krištofová a Václav Krištof. Pak Františka Vrbenská, která výstavu slavnostně otevřela. No a v první řadě sama malířka, kreslířka, umělkyně, hráčka na keltskou harfu, Jana Šouflová. Usměvavou Janinu tvář můžete často vidět na různých conech, její díla pak třeba na obálkách knih. Tam jsem si jejího výtvarného projevu vlastně všiml nejdříve, konkrétně na obálce knížky Vítr v piniích autorů Františky Vrbenské a Jakuba Draka Kočího. Také výtvarná stránka této knihy přispěla k tomu, že získala cenu Akademie SFFH za rok 2009 a byla nominována na Státní cenu za literaturu. Až později jsme si uvědomil, že velice dobře znám asi největší veřejně přístupné Janino dílo, totiž dračici Aldaru na stěně baru Krakatit v Jungmannově ulici.

Nejspíše si Janiny a další obrázky (nejen draků) můžete prohlédnout jednak na internetu, avšak nejkrásněji v kamenném reálu za rohem Krušovické chalupy. Tam si je lze i zakoupit. Jedná se o signované tisky, jichž je nanejvýše deset kousků. I proto jsou ceny poměrně přístupné. K mání jsou i díla dalších autorů  - namátkou třeba od Milana Fibigera, Jana Patrika Krásného, Juraje Maxona či Ondřeje Neffa.

Tak nezapomeňte - galerie Nemesis má už i své pevné místo. A v ní má své pevné místo nejen Jana Šouflová, ale i další výkvět česko-slovenských fantastických výtvarníků. Janina výstava potrvá do 9. dubna 2011.

Psáno v Praze dne 13. března 2011 pro Sarden.

Ještě jednou odkazy:

Galerie Nemesis 
Stránky Jany Šouflové
Františka Vrbenská otevírá výstavu Jany Šouflové (sejmuto fotoaparátem, omluvte sníženou technickou kvalitu):

2 komentáře:

drak řekl(a)...

Šamanovi:

Chápu ten více nežli jasný náznak, že bych se na ty kolegy a kolegyně měl zajít podívat.

Zajdu ;-)

Šaman řekl(a)...

A kdo by tam šel v sobotu 26.3., tak může rovnou sejít pár set metrů do Svatoslavky 333/6 na Star-con,
http://www.star-con.cz

kde v 12:00 zase čte Šaman svoje povídky - jiné než posledně, většinou.

(Vstupné na sobotu 240 Kč).

program
http://www.star-con.cz/program.php