neděle 17. března 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Jasné stanovisko k válce


Pondělí 17. března
Podle prezidenta Klause by česká politická reprezentace měla být ve vztahu k irácké krizi jednotná. Proto České Textárny získaly státní zakázku k vyjádřením ústavních činitelů! Mgr. Tluč Huba hned nabídl své starší dílko:
"Jsme svědky dvou rozdílných pohledů. První chce tento složitý problém řešit silou. Druhá vize znamená dlouhodobou práci založenou na dialogu a vzájemné úctě s našimi iráckými partnery."
Jenže to neprošlo. Ale neva. Prodali jsme Francouzům.


Úterý 18. března
Vyexpedovali jsme celou sadu prohlášení.
Pro sněmovnu: "Parlamentní strany mají k situaci v Iráku různé názory, ale nakonec jsme usoudili, že to ponecháme na vládě. Bylo by dobře, kdyby k tomu zaujala stanovisko."
Pro vládu: "Držíme stanovisko parlamentu a neodchýlíme se od něj ani o píď."
Pro ministra obrany: "Postoj Česka je jasný. Nevidím prostor, abychom se od přijatého mandátu významným způsobem odchýlili."
Pro prezidenta: "Důležité je naše chování, nikoli naše rétorika. Budeme dělat přesně to, co říkáme."
Jenom ministr zahraničí bral zboží od konkurence.

Středa 19. března
České vládě jsme dodali další text:
"Máme jednoznačný úkol pro naše vojáky: Dělejte přesně to, k čemu máte mandát. Ten je jasný. Odpovídá veřejnému mínění. Máte plnou podporu k humanitární a záchranné akci. Pokud pojmete důvodné podezření o případné přípravě k použití chemických nebo biologických zbraní a pokud by hrozilo ohrožení civilního iráckého obyvatelstva a pokud vás o to požádá irácká vláda, pak nesmíte nereagovat."

Čtvrtek 20. března
Vytvořen další text pro vládu. Tentokrát se České Textárny překonaly:
"Nezúčastníme se vojenské operace. Nevyjadřujeme jí plnou podporu, ale neodsuzujeme ji zcela. Plně chápeme akci našich spojenců. Litujeme, že se jim nepodařilo získat souhlas OSN ani náš souhlas. Celá naše politická reprezentace se shoduje v tom, že se v rámci humanitární operace, placené z rozpočtu USA, budeme podílet na obnově Iráku, až to za nás Američani vyhrajou."

Pátek 21. března
Hlavní nápor na tvorbu textů pro státní zakázku pominul. Tvořili jsme je v průsečíku našich názorů, nastavili jsme ve škále hodnocení jistý vyvážený střed. Naši práci jsme řídili i podle zadání prezidenta Klause:
"Pro mne je českým stanoviskem kombinace".
*******************************************
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick