pátek 26. dubna 2013

MOBY DICK: Kde jsme

Evropské jednotky, limity úsporných opatření, chlapské gesto, Švejk ve Vídni a útěk na Mars
**********************************************************

Sobota 20. dubna
V Česku skončila zima a začalo léto.

"Naši bratři, kteří zažili tu dobu, nevnímají, že by se staly nějaké velké křivdy, co se týče majetku." (Sjezd delegátů Bratrské jednoty baptistů v Chebu, jež reprezentuje 3.000 členů, odmítá finanční vyrovnání od státu ve výši 227 milionů korun. Delegáti tvrdí, že částka je – příliš vysoká.)
Moby Dick: "Dobrá inspirace, že, Franto?"


"Visegrád si už nevystačí s tím, že se budou pouze pravidelně setkávat premiéři a členové vlád." (Radoslaw Sikorski, ministr zahraničí, Polsko, na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě.) Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko vytvoří společný "prapor rychlé reakce". Z celkových potřebných 2.800 vojáků dodáme 800 kusů, což je poměrně nejvíc. (Ale nejvíc asi zaplatí Poláci, kteří v očekávání amerického stahování z Evropy začali zbrojit na válku v Pobaltí.) Tato "EU Battlegroup" převezme pohotovost od národních pohotovostních jednotek v prvním pololetí 2016. V EU tyhle půlroční mise běží už někdy od r. 2004. Novinkou má být, že takto zformovaná jednotka přežije i v době mimo pohotovost, zatímco jinak bývá rozpuštěna.
Mrtvá Kočka: "Takovýho kravskýho mrhání materiálem, lidmi a časem!"
Žena Moby Dicka: "Ale zase se ušetřily peníze…
Mrtvá Kočka: "…na formování celoevropských štábních struktur."

 "Nyní hledáme model, jak do budoucna zachovat jádro praporu." (Daniel Koštoval, náměstek, první, MNO, ČR.)

"Evropské jednotky jsou systematicky společně nasazovány v misích, ať již v rámci NATO, EU, nebo OSN. Když se však vrátí na jednotlivé mateřské základny, jsme svědky něčeho úplně jiného. Jen několik zemí využívá příležitostí ke spolupráci na domácí půdě – i přes očividné výhody, pokud jde o úspory a sdílení osvědčených postupů. Takzvané „sdružování a sdílení schopností“ není novým tématem (objevilo se před deseti lety v bezpečnostní strategii EU) a přineslo již řadu velmi dobrých výsledků. Nizozemské a belgické námořnictvo provádí společný výcvik personálu a společně zadávají zakázky na vybavení, ačkoli mají stále samostatné posádky a samostatné loďstvo. Například lodní kuchaři se připravují v Belgii, a nikoliv v Holandsku, což asi nikoho nepřekvapí." (Herman Van Rompuy, Evropská rada, stálý předseda, na výroční konferenci Evropské obranné agentury "Evropská obrana má zásadní význam“, jež se konala před měsícem v Bruseli.)
Žena Moby Dicka: "Strategický horizont pana evroprezidenta…"

Prapor, který by technicky dokázal osvobodit zemi typu Mali, bude k dispozici nejen pro EU, ale i pro NATO.
Mrtvá Kočka: "Ó jaká šlechetnost. Když ty jednotky byly původně zbudovány na bázi NATO!"
Vskutku: samostatné evropské síly s tisícihlavým samostatným vojenským a politickým velením, samostatnou politickou složkou a samostatným financováním si totiž, když bylo potřeba, braly stejné lidi ze stejného seznamu jako NATO. A když je náhodou mělo zamluvené NATO, tak byla EU bez vojska.
Mrtvá Kočka: "Ale Brusel je plný evropských generálů…"

"Jak si zahrát za Evropské jednotky?" (templar74 na fóru elektronics arts.)
 "Aby jsi mohl hrát za Evropské jednotky, tak si musíš dokoupit BF2: Euro Force (booster pack). Nebo si stáhneš nějaké mapy, kde se tyto jednotky vyskytují. Také si můžeš změnit armády ve hře, ale to potom budeš moct hrát jenom hru pro Jednoho hráče." (Odpovídá Dert005.)
A tady vám napíšu něco o evropských jednotkách. Trénují se v kasárně. Nejdříve Archer/lučištník. Tuto jednotku všichni znáte, je to základ celé hry. Je velmi neodolná a slabá, ale zase je rychlá a má daleký dostřel a když jim přidělíte koše se žhavým uhlím (braziery), tak se jejich útok zvýší o 100 % a budou moct zapálit dehrové strouhy. Dále může kopat příkopy a lézt po žebříku, ale do útoku bych ji moc nedával (kvůli výdrži).
Cena: 1 luk, 12 zlata
Mrtvá Kočka: "Kuchaře byste tam neměli?"
Moby Dick: "Dříve ti vojáčci bývali cínoví, pak z plastu, a teď už jsou úplně – virtuální…"

Dopoledne proběhlo v Itálii 5. kolo prezidentských voleb. Díky jejich debilnímu systému opět bez výsledku. Poté přivedl Silvio Berlusconi zástupce politických stran (až na Grillovacích 5 hvězdiček) kolenačky za současným prezidentem Giorgio Napolitanem (88), kterého všichni s pláčem, naříkáním a rvaním vlasů poprosili, aby se účastnil šestého kola. Což Giorgio učinil – a absolutně vyhrál (740 z 1007 volitelů). Napolitano si ale předem vymínil: Politické strany se dohodnou na vládě, nové volby nebudou. Kvůli nekonstruktivnosti 5 hvězd se musí vytvořit velká koalice tří škorpících se stran: Demokratická strana Piera Luigi Bersaniho, Lid svobody Silvia Berlusconiho a konglomerát Občanská výzva Maria Montiho. Velká superkoalice musí hlavně reformovat volební zákon, Senát a financování politických stran. Což měla učinit už předchozí osmnáctiměsíční technokratická Montiho vláda, na což ovšem nikdo v italském parlamentu neměl náladu.

"Mikuláši, já jsem Jerry." (Vložka do inauguračního projevu nového venezuelského prezidenta. Co více Jerry, který Madurovi sebral mikrofon, pěkného řekl dále není známo, neb televize pro sichr přerušila přímý přenos.)
"Mohl jsem být zastřelen." (Mikuláš Maduro, nový prezident, Venezuela, se zlobí na svou ochranku. Vypadá to, že jí amnestii neposkytne.)
Jsme žádostivi, zda se moci vzdá stejně ochotně, jako se vzdal mikrofonu. Venezuelská Národní volební rada totiž přecejen příští týden rozběhne "audit voleb". Což potrvá celý měsíc!

K čemu audit, když v úřad uvedeno? Neměla se inaugurace o ten měsíc odložit? Inu, prý nemohla. Dnes Venezuela slaví 203. výročí nezávislosti z roku 1810, a jinak by se to nestihlo.
Mrtvá Kočka: "No ale – co bude s platností dekretů, jež v tom měsíci případný lžiprezident Maduro vystaví?"
Žena Moby Dicka: "Něco mi říká, že tyto starosti jsou liché."
Mrtvá Kočka: "K čemu tedy celá ta šaškárna s přepočítáváním hlasů?"
Žena Moby Dicka: "Aby administrativa USA mohla říci svému lidu: Vybojovali jsme Venezuele demokracii, a nemuseli přitom bombardovat."

"Jsme tam, kde jsme chtěli být." (Henrique Capriles, prezidentský opokandidát, k rozhodnutí Národní volební rady o provedení auditu.)
Mrtvá Kočka: "Já bych ti řekla, kde jste, ale ještě není deset večer."
Moby Dick: "Ve Venezuele."
Kam na inauguraci dorazila také pravidelná squadra jihoamerických papalášů a věrný přítel venezuelského lidu Mohamed Ahmadíneřád (prezident, končící, Írán.)

Zemětřesení se přesunulo z Íránu a Pákistánu do jihozápadní Číny do provincie S'-čchuan. Mělo sílu jen 6,6, ale zabilo přes 200 lidí a skoro 12 tisíc zranilo. Roku 2008 na stejném místě silnější zemětřas (a nekvalitní pískobetonové stavby) zabil  80.000 lidí.

Neděle 21. dubna 2013

Jan Kubice pravil v televizní politické tólkšou, že si nedokáže "jako občan a ministr vnitra představit", že by i nadále mohla "normálně fungovat" spolupráce vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s ředitelem Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomášem Martincem. Nepostavil se tak za svého muže. A protože se ministr spravedlnosti Pavel Blažek za svou ženu postavil, je celkem jasné, kdo z kola vypadne.

"Máme dohodu!" (Vlora Çitaku, ministryně pro evropskou integraci, Kosovo, na Twitteru.) Srbové uznají samostatnost Kosovců, a Kosovci poskytnou severokosím Srbům rozsáhlou autonomii včetně srbokosí policie, vlády, parlamentu a prezidenta. Srbáci a Kosáci se dohodli, ale Srbokosové se bouří:
"Stojíme si na své dohodě, že neumožníme realizaci této dohody." (Krstimir Pantić, bojovník za samostatnost Srbského Kosova.)

Summýš MMF ve Washingtonu doporučil Evropě zavedení bankovní unie a schválil Japonsku a USA další tištění peněz.
"Největší problém bude, jak s tím přestat, aniž by to neohrozilo především ekonomiky rozvojových zemí." (Christine Lagarde, ředitelka, generální, MMF.)
"Je to návykové!" (Žena Moby Dicka.)
"Pokud se nepodaří vyřešit staré problémy a současně odvracet hrozbu nových rizik, může světové ekonomická krize, která trvá už pět let, přejít do chronické fáze." (Ze zprávy Mezinárodního měnového a finančního výboru MMF.)

"Írán představuje opravdovou hrozbu… Izrael se rozhodne sám o tom jak se bude bránit.” (Chuck Hagel, ministr obrany, USA, jenž se nachází na přátelské a obchodní návštěvě v Izraeli.) Aby se Izrael mohl bránit i na íránskou vzdálenost, bude podepsán kontrakt na dodávku tankovacích letadel KC-135, které umožní izraelským leteckým silám (IAF) operovat na velké vzdálenosti. USA prodají do Izraele i své konvertoplány V-22 Osprey, které zatím používají pouze USAF a US mariňáci. Podle Chucka by tuto techniku USA "neprodaly žádné jiné zemi".
Z Izraele pan ministr zamíří do Spojených arabských emirátů (prodej 26 F-16 + leteckých raket) a Saúdské Arábie (další ef- šestnáctky apod).
"Cílem je vytvořit v regionu kvalitnější síť pro nouzové případy." (Činitel, nejmenovaný, USA.)
"Vojenské řešení zůstává jako jedna z možností. Většina z nás ale cítí, že to musí být až možnost poslední.” (Chuck Hagel, ministr obrany, USA.)
A aby ta možnost nebyla jako první, dorazí slíbené zbraně do Izraele – až za dva roky.

Hagel navštíví i Jordánsko, kam hodlají USA poslat bratrskou pomoc ve formě "obrněné tankové divize" plus 200 vojenských odborníků "v oblasti rozvědky, logistiky a zvláštních operací". Tento projekt mimořádně znechucuje ruské protektory syrského prezidentského diktátora Bašára Asada.
"Přítomnost amerických vojsk v Jordánsku může ještě víc vyhrotit syrskou krizi." (Alexandr Lukaševič, ministerstvo zahraničí RF, mluvčí.)
"Požár syrské občanské války se může rozšířit do Jordánska." (Z dřívějšího Bašárova prohlášení.) Syrská vláda viní Jordánsko, že se na jeho území vycvičují syrští ozbrojení disidenti.
"Myslím si, že těch 200 vojáků, o které se jedná, je součástí celkové operace, kterou plánují Američané. Není vyloučeno, že připravují nějakou invazi, přičemž záleží na tom, jak se budou vyvíjet události v Sýrii. Netají se tím, že chtějí vytvořit jakési nárazníkové pásmo na jihu Sýrie. Mají strach z islamistů a chtějí chránit hranice Izraele." (Salim Ali Asad, informační a analytický portál Vostočnyj express, šéfredaktor, pro Hlas Ruska.)
Ruskoarabští odborníci také upozorňují, že Američané hodlají v Jordánsku umístit jasně útočné rakety – přesněji komplexy protivzdušné obrany Patriot. Což "nepřinese Jordánsku nic dobrého".

Rovněž severokorejští raketoví odborníci jsou nesmírně rozhořčeni podobnými imperialistickými provokacemi ze strany agresivního Japonska.

Soukromá společnost Mars One hodlá v roce 2023 dopravit první lidskou posádku na Mars. Má jít jen o jednosměrnou cestu, z kosmonautů se mají stát osadníci. Členem některé ze šesti čtyřčlenných posádek může být kdokoli, kdo pošle motivační videoprezentaci a zapraví registrační poplatkem ve směšné výši $25. Předběžné přihlášky poslalo 45.000 lidí, 10.000 to myslí vážně. Aby se vydělalo potřebných $6 miliard na vyslání první mise, uspořádá Mars One obří reality show.
Žena Moby Dicka: "No tak já vidím rozpočet mise na Mars na úrovni sto miliard dolarů…"
Mrtvá Kočka: "Ale vejvar z reality šou dobrej, ne?"

Mars One očekává v červenci miliontého zájemce. Krát 25… Lepší než prodávat pozemky na planetách!

Pondělí 22. dubna 2013

Ředitel ÚOKFK Tomáš Martinec oznámil na mimořádné tiskové konferenci svou rezignaci z funkce ke dni 15. května 2013. Přítomný policejní prezident Martin Červíček to označil za "chlapské gesto". Všichni si evidentně oddychli.

Připomeňme, že hlavní řev kolem souboje Tomáše s Lenkou nastal poté, co rádio Frekvence 1 zveřejnila výrok Bradáčové: "Je to vyrobený na mě." (Míněna kauza, v níž je namočený její rozloučený manžel.) "Z ÚOKFK. Čekala jsem, kde to Martinec prodá."
Připomeňme, že uvedená slova padla po skončení rozhovoru. Avšak mikrofony i nadále zaznamenávaly. Avšak výroky neurčené ke zveřejnění!
Žena Moby Dicka: "Mimořádně neetické."
Mrtvá Kočka: "A mimořádně účinné."

Ludmila Müllerová (ministryně sKaret, TOP 09) nepolevuje ve svém úsilí zachránit projekt sKaret. Navrhla změny: U České spořitelny by měl příjemce dávek a důchodů účet jen pokud by se k tomu rozhodl dobrovolně. Ale nuceně sKartu stejně bude muset mít, jako identifikační průkaz. Menažerii není jasné, proč by měla ČS zpracovávat citlivé údaje osob, které s ní nejsou ve smluvním vztahu, což jinak patří do kompetence ministerstva vnitra.
Žena Moby Dicka: "Třeba teď bude MV část své agendy autsoursovat na ČS?!"
Mrtvá Kočka: "Aby toho neměl neviditelný ministr Kubice tolik."

V říjnu 2007 kdosi opakovaně rozbil prakem okno v jednom rodinném domě na Třebíčsku. Protože si však kvůli opakovanému chuligánství majitel domku pořídil bezpečnostní kameru, byli dva podezřelí vandalové zachyceni a pohnáni před soud. Odsouzeni nebyli, neb dle soudu nebyl záznam "dostatečně průkazný". Nebyly nade vší pochybnost zřetelné jejich ksichty. Jeden z těch ksichtů se pak obrátil na Úřad pro ochranu osobních údajů, který pachateli (bránícímu se občanovi) vyměřil pokutu 1.500 Kč. Podle ÚOOÚ nejspíše ty drzé ksichty zobrazoval dostatečně.
Mrtvá Kočka: "Místo kamery si ten domkař měl pořídit nejspíš samostříl. To by ho soud osvobodil."
Kauza se dostala až před Soudní dvůr EU, kam se obrátil Nejvyšší správní soud kvůli výkladu Evrosměrnice "O Ochraně Fyzických Osob v Souvislosti se Zpracováním Osobních Údajů". Teď jsou majitelé nemovitostí napjatí – jestli si totiž mohou svůj majetek chránit kamerami legálně.
Žena Moby Dicka: "A když pouze nelegálně, jestli by už rovnou skutečně neměli začít střílet."

Uvidíme, jestli se námětu Ochrany FOvSsZOÚ nechopí obhájkyně přeživšího teroristy z Bostonu!

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání k Nejvyššímu soudu v sedmi konkrétních kauzách, ve kterých žádá "zrušení amnestie". Avšak:
"Úkolem státního zastupitelství není bojkotovat amnestii, protože ta je skutečně závazná. Ale zajistit, aby se vztahovala na ty případy, na které se vztahovat má." (Pavel Zeman, zástupce, nejvyšší státní.)
"A ne, aby se vztahovala na ty případy, na které se vztahovat nemá. Což je neustále kladeno za vinu exprezidentu Klausovi." (Kočka, Mrtvá.)

"Ačkoli je politika úsporných opatření v zásadě správná, myslím si, že v mnoha směrech dosáhla svých limitů. K tomu, aby byla politika úspěšná, nestačí její důkladná příprava. Musí mít určitou minimální politickou a sociální podporu." (José Barroso, Evropská komise, předseda.)

Pákistánská vláda odmítla pohnat exprezidenta Parvíze Mušarafa před soud za "vlastizradu". Prý to "přesahuje její mandát". V Pákistánu nemá nikdo jiný mandát pohnat prezidenty a exprezidenty před soud, než vláda. Tato je však "prozatímní".

Francouzské noviny Le Figaro uvádějí, že jordánský král Abdalláh II. povolil izraelským vojenským letadlům přelety přes Jordánsko, aby mohly sledovat situaci v Sýrii a – v případě nutnosti – i udeřit na skladiště syrských chemických zbraní. Souhlas dojednal během své březnové návštěvy blízkovýchodního regionu Barack Obama (prezident, USA).

Americké HDP se zvýší o 3 %. Nově se totiž budou do něho budou zahrnovat autorská práva, platba za koupi nemovitosti, výdaje na výzkum a vývoj (což bude investice, nikoli náklady jako dosud) – a částky, které firmy slíbily zaplatit svým zaměstnancům do důchodového fondu.
Žena Moby Dicka: "Zajímavý námět pro Kalouska."
Jak se to říkalo? Nikdo vám nikdy nemůže dát to, co já vám slíbím!

Americký občan Džochar Carnajev (bostonský terorista, přeživší) byl obviněn z použití zbraní hromadného ničení a zlovolného ničení majetku s následkem zabití.
Americký občan Michael McCaul (bezpečnostní výbor Sněmovny reprezentantů, předseda) píše společně s dalšími kolegy dopisy FBI, ministerstvu vnitřní bezpečnosti a dalším ouřadům, ve kterých se tvrdě dožaduje vysvětlení jejich nečinnosti poté, co ruské bezpečnostní služby varovaly Amíky před Tamerlanem Cadajevem, zjevným mozkem bostonského masakru kuličkovými ložisky.

Kanadská policie ve splupráci s tajnými službami zatkla v Torontu a Montrealu dva muže ve věku 30 a 35 let. Nikoli kanadské občany, avšak osoby, které v Kanadě strávily "významnou dobu". Jeden je Tunisan a druhý Spojený arabský emirátník. Oba prý dostávali instrukce od "elementů" al-Kejdy v Íránu. (Tedy nikoli od íranských teokratů, protože Al-Kejda je v Íránu ilegální.) Oba mohamedáni plánovali teroristické útoky na tratě a vlaky v okolí Toronta. K odhalení teroristů došlo na základě upozornění – od kanadské mohamedánské komunity.
Mrtvá Kočka: "A teď si to přeber."

Úterý 23. dubna 2013


V Ústavu pro Studium totalitních režimů (i komunismu) proběhla tisková konference ředitelky Archivu bezpečnostních složek Zlatuše Kukánové, uspořádaná "podfukem". Jak se vyjádřil mladistvý tiskový mluvčí ÚSTRku Pavel Ryjáček (47), který do ústavu přešel z Českého rozhlasu 12. dubna a je tedy s chodem organizace dopodrobna seznámen.
Žena Moby Dicka: "To nepotřebuje. Stačí, když řekne, co mu řeknou, že má říci."

Bohuslav Svoboda (primář, primátor Prahy, ODS) předčasně ukončil tradiční úterní jednání rady. Ne, aby si radní mohli dojet na strážnici do českobudějovických Čtyř Dvorů k prostudování svých trestních spisů. Ale pro "neshodu v koalici" s TOP 09. Neshoda se týká reorganizace magistrátu a prokletých parkovacích zón.

Mlhoš Zeman (prezident, Česká republika) s chotí přibyl na dvoudenní přátelskou návštěvu do Republiky Rakousko. Je to jeho druhá zahraniční návštěva. Na schůzce s Heinzem Fischerem (prezident, místní) se prý "shodli v názoru, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky".
"Plně sdílím názor pana prezidenta Fischera o nutnosti bezpečnosti jakékoliv, tedy i jaderné energetiky. Jsem rád, že nejsme v situaci Japonska a v situaci Fukušimy, protože střední Evropě zcela určitě nehrozí zemětřesení." (Mlhoš Zeman, prezident, ČR.)

Zemětřesení o síle 4,9 zasáhlo Maďarsko. Obešlo se bez zranění. Škody typu puklá zeď, nahnutý komín nebo spadlé tašky zasáhly 50 domů. Mělké zemětřesení v oblasti Jasovsko-velkokumánsko-solnocké župy bylo cítit i v Budapešti. Ve Vídni ne.

Jinak skvělé česko-rakouské vztahy kalí dvě drobnosti.
"Vypněte Temelín!" (Hlas rakouského lidu.)
"Napravte historickou křivdu!" (Hlas rakouských sudetoněmeckých činovníků.)
"Když byl někdo občanem země a kolaboroval se státem, který jeho zemi okupoval, tak je pak vysídlení mírnější než například trest smrti." (Mlhoš v rozhovoru pro APA, který poskytl ještě před svou cestou, jen zopakoval své dřívější prohlášení.) Avšak ocenil "těch deset procent" sudetských Němců, kteří se proti Hitlerově politice postavili.

"Měli bychom si uvědomit, že se píše rok 2013, že jsme členy Evropské unie a měli bychom být uměřenější.“ (Petr Nečas, premiér, ČR.) Máme dobré vztahy jak s Německem tak Rakouskem. Podobné výroky jsou "zbytečné".

"Zdá se, že nás spojuje nejen kuchyně, ale i hlubší historické tradice." (Mlhoš na setkání s Michaelem Häuplem, starostou, Vídeň.) Mlhoš míní, že Čechy a Rakušany spojuje i podobný smysl pro humor. Zejména ho zaujala soška rakouského Švejka, kterou dostal od pana starosty darem. K rozkošné jistě plastice obdržel i historku: Místní Švejk se v době morové epidemie tak opil, že spadl do jámy, a díky tomu se nákaze vyhnul a přežil. Mlhoš k tomu podotkl, že tato legenda "prokazuje kladné účinky alkoholu". Takto Švejk přispívá i přátelství mezi našimi národy. Ten český Švejk "předstíral debilitu, ačkoliv byl inteligentní".
Mrtvá Kočka: "Kdežto Mlhoš nic nepředstírá:"

"Věřím, že tyto spory budou brzo ukončeny. Ústava České republiky naprosto jasně říká, že velvyslance jmenuje prezident s kontrasignací premiéra. Jsou zde dvě varianty – buď se dohodnu s ministrem zahraničí, nebo se dohodnu s panem premiérem." (Lidově zvolený prezident Česka Mlhoš na dotěrné otázky novinářských hyen přenesl vnitrofiremní český spor o jmenování velvyslanců i na rakouskou půdu.)
"Pan premiér si musí uvědomit, že by to byl jeho poslední akt coby premiéra. A neodešel bych jen já – to by nikomu nevadilo – ale celá strana by odešla z koalice i z vlády.“ (Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí a zcela nediplomatický předseda TOP 09 pro Právo.) Média již neopakují předsunutou větu: Schwarzenberg nevěří, že by to premiér Petr Nečas (ODS) udělal.
Petr Nečas (premiér, ČR) tuto variantu – zatím nekomentoval.

Komentovaly ji však rakouské noviny. Například deník Kleine Zeitung (největší rakouský regionální list s 800.000 čtenáři) si smlsnul: "Patří k dobrým diplomatickým zvykům, že při státní návštěvě jiné země se domácí politika nepropírá. Českého prezidenta Miloše Zemana ale nechávají tyto nepsané zákony chladnými… Česko je ale parlamentní demokracií podobně jako Rakousko. Podle ústavy není Zeman víc než pouhý lepší 'paňáca'… Není to přitom poprvé, kdy chce tento instinktivní politik rozšířit svou moc." Po svém zvolení prezidentem Zeman vyzval k rychlému ukončení vlády a novým volbám. "Podle ústavy může o osudu vlády rozhodnout výhradně parlament. Zasvěcenci však tvrdí, že Zeman chce z Česka udělat prezidentskou demokracii, ať to stojí, co to stojí."

Komise odborníků přezkoumá řadu aspektů využívání letního času včetně vlivu na ekonomiku, spotřebu energie a bezpečnost silniční dopravy a včetně možnosti změn dosavadní právní úpravy letního času. Komisi, která má dát vládě doporučení ohledně ne-zachování letního času v zemi jmenoval Gideon Saar (ministr vnitra, Izrael).

"Domníváme se, že režim nasadil chemické zbraně proti rebelům v několika případech." (Itaj Brun, expert Izraelských obranných sil.) A byl to nejspíš sarin, jak dokládají fotografie obětí, které měly pěnu u úst.
Itaj tak postavil Baracka Obamu (prezident, USA) před nelehkou úlohu: Vysvětlit, co přesně tím myslel, když říkal, že "použití chemických zbraní je červenou linií, jejíž překročení svět nebude tolerovat a zasáhne."
Mrtvá Kočka: "Žádný problém. Ať zasáhne svět, ne?"
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »svět«?"
Mrtvá Kočka: "Rusko, Čína a Jižní Amerika."

Sulejman Abbás (ministr pro ropu, Sýrie) varuje, že z devíti vrtů, zapálených teroristickou opozicí, dosud tři hoří, a zemi hrozí ekologická katastrofa.
Salím Idrís (generál, předseda Nejvyšší vojenské rady, neteroristická ozbrojená opozice) hodlá stlouci armádu o ráži 30.000 bojovníků, kteří by měli obsadit a ochránit syrská ropná pole.
Mezitím na konferenci v Istanbulu byl do čela Syrské národní koalice zvolen sekulárně levicový George Sabra. 

Trvalé násilí proti syrským křesťanům roste. Dnes byli při doprovodu humanitární pomoci cestou od tureckých hranic uneseni dva arcibiskupové ze syrské pravoslavné a z řecké ortodoxní církve, přičemž jejich řidič byl zabit. Z přepadení se navzájem obviňují vládní i opoziční síly. Objevily se úvahy, že za jejich únosem stojí čečenské komado z místní komunity.

Středa 24. dubna 2013

Česká vláda schválila 4 mil korun jako pomoc pro texaský West, pobořený výbuchem továrny na hnojiva.
Mrtvá Kočka: "Aby se nemusela pomodlit."
Peníze jsou určeny pro místní Sokol, opravu jeho objektů a podporu činnosti.

Vláda pak přelomově rozhodla o změně cíle ve výši deficitu na příští rok: Místo původně plánovaných 2,8 % to má být 2,9 %!!!
Mrtvá Kočka: "Promile – když rozpočet falíruje v procentech? Proč?"
Žena Moby Dicka: "Aby se nastartovaly prorůstové tendence!"
Jak?
"Je to otázka priorit, které vláda bude tvořit během celého rozpočtového procesu, a ten končí 30. září." (Miroslav Kalousek, ministr financí, hodný.)
Mrtvá Kočka: "S ohledem na to, že se jedná o volební rok, tak to vidím na třináctý důchod a mléko zdarma do škol."

"Jsem v kontaktu s primátorem Svobodou. Pevně věřím, že situace, která tam vznikla, bude vyřešena. Destabilizace by nepřinesla nic Praze ani občanům." (Petr Nečas, premiér, ODS, hasí koaliční spory na pražském magistrátu.)

Opravy na D1 začnou 9. května. Dnešní zácpy tam jsou způsobeny pouze provozními problémy při pravidelných haváriích.

Protikorupční policie vznesla návrh na obžalobu exprvního náměstka hejtmana Královehradeckého kraje a expředsedu představenstva krajského zdravotnického holdingu Rostislava V. (O.D.S.). Rosťa těsně před svým odchodem zatížil krajské zdravotnictví smlouvou na dodávku rentgenové techniky o síle 118 Megakorun. To by mohlo být důvodem obvinění.

Agentura pro tvorbu veřejného mínění STEM zveřejnila další výsledek své práce: Předčasné volby by přivítalo asi 30 % "veřejnosti". 16 % lidí chce, aby vláda zůstala jak je až do voleb. 19 % dotazovaných by chtělo vyměnit "některé" (nejmenované) ministry.  A 12 % požaduje, aby vládu opustila strana LIDEM.
Žena Moby Dicka: "Zatímco žalobci se nesmějí dopouštět návodných otázek, u STEM je to styl práce."

"Mám za to, že moje povinnost informovat veřejnost je naplněna více než vrchovatě. Jako člověk ve funkci, od které se žádá naprostá nepolitičnost, musím odmítnout účast na akci, kterou pořádá jedna politická strana." (Pavla Foglová, nově instalovaná ředitelka ÚSTRku odmítla přijít do Senátu na debatu o důvodech kritiky dosavadního chodu ústavu.) Tuto akci s historiky a archiváři totiž pořádala ODS, konkrétně senátor Jaroslav Kubera.
Žena Moby Dicka: "Každou akci v Senátu organizuje člen nějaké strany!"

Večer proběhlo částečné zatmění Měsíce. Dalším pozorovatelné zatmění se na naše území dostaví až v září 2015. Bez ohledu na politickou situaci, HDP a DPH.

Zemětřesení doběhlo až na Chebsko, které bylo postiženo otřesy o síle 2,5 stupně Richterovy stupnice. Odborníci nevylučují, že bude následovat silnější roj zemětřesení.

Jiné zemětřesení v Afghánistánu poblíž Džalalabádu o síle 5,5 zabilo asi 30 lidí a zranilo 150.

Další zemětřesení proběhne ve státní správě: Už do června odejde 2.000 státních úředníků. Do konce roku to bude 4.000. A do konce příštího roku již celkem 15.000 státních zaměstnanců. Výpověď mají dostat především ti, kteří jsou "podezřelí, že se dopustili prohřešků". Tento propouštěcí plán je součástí batohu návrhů řecké vlády. Pokud celé zavazadlo schválí řecký parlament "dostane" země (půjčeno) 8,8 mld. € na řešení svých aktuálních problémů.
Mrtvá Kočka: "Na výplatu odškodného neprávem nařčených zaměstnanců."

Stařičký italský prezident Napolitano (ročník 1925, tedy 88 let, ne 78, kolegové z HN) pověřil sestavením vlády mladičkého Enrica Lettu (46) z "levicové" Demokratické strany, synovce poradce "pravicového" Silvia Berlusconiho.
"Dám všechno, co mám, s velkým odhodláním do toho, abych pomohl obnovit důvěru v politiku" Letta předpokládá, že všichni kohouti zatnou zobáky a budou spolupracovat. "Nová vláda by mohla složit přísahu již v pátek."
Žena Moby Dicka: "???"

Francouzský parlament schválil sňatky homosexuálů. Francouzská ambasáda v libyjském Tripolisu byla poškozena výbuchem auta s trhavinami. Zraněni byli dva Francouzi z ochranky. Obě zprávy prý spolu nesouvisejí. Extrémní musulmani mají hříšných Frantíků plné zuby i bez stejnopohlavních sňatků.
Francouzská vláda "ostře odsoudila" tento teroristický útok. Libyjská vláda rovněž "ostře odsoudila" tento teroristický útok. Tyto dvě zprávy prý spolu souvisejí. Drobný posun je v tom, že za bezpečnost diplomatických objektů odpovídá hostitelská země.

Mnichovský institut Ifo zveřejnil svůj "Index podnikatelského klimatu" za duben 2013. Index se od března snížil z 106,7 bodu na 104,4 bodu. Zhoršená nálada panuje jak pro současnost, tak pro budoucnost. Pokles se čekal, ale ne takový. Index Ifo klesal od poloviny roku 2011, trend zlomil až letošní první kvartál. Duben to zkazil. Němci nekupují. Propady hlásí německé automobilky. Také německý vývoz, mířící převážně do Číny, trpí sníženou kondicí čínské ekonomiky.
Ifo nás zajímá. Celý český průmysl, který hlavně vyváží a hlavně auta a hlavně do Německa…

Čínská lidová republika potvrdila svou nerozbornou jednotu, když byl případ ptačí chřipky typu H7N9 potvrzen i na "druhé straně průlivu", tedy na Tchaj-wanu. Nakaženo je celkem asi 100 lidí, 22 zemřelo. Podle Světové zdravotnické federace jde o kmen, který patří k "nejsmrtelnějším svého druhu".
Mrtvá Kočka: "Hlavně tedy pro ptáky."

Argentinská skupina Los Tekis použila na hudebním festivalu ke zvýšení účinku své hudby i vizuálních efektů. Jeden se jim zvlášť vyvedl: Průlet 20 cm meteoritu nad severozápadní Argentinou, ke kterému došlo asi ve tři hodiny ráno.

Nizozemský podnikatel Bas Lansdorp, který rozjíždí akci Mars One, oznámil datum startu lidské posádky k Marsu: 22. dubna 2023. Mise bude provedena moduly Dragon společnosti SpaceX. Už v roce 2016 poletí k Marsu první nákladní loď Dragon s náhradními díly a příslušenstvím. Během dalších startovních oken se na Mars vyšle šest bezpilotních kapslí. A v tom roce 2023 na Marsu přistanou první čtyři osadníci, kteří si z těch kapslí postaví – Vilu na Marsu, kde budou do konce života snímáni kamerami.
Žena Moby Dicka: "Podle podobných realitek to budou mít dost hnusný."
Mrtvá Kočka: "Doživotní vězení."

Drobné věci, jako dosud nepřipravený způsob přistání na Marsu nebo neexistence potřebných nosných raket dodají oné šou tu pravou sledovanost.

Možnáže se "první lidé na Marsu" budou cítit ošizeni. Ještě před nimi tam totiž nejspíš přistanou Číňané. A drobný zádrhel ve kšeftu: Na Mars chce prodávat letenky za půl milionu dolarů i Donald Musk, zakladatel SpaceXu, který tam chce časem dopravit 80.000 osadníků. Tak proč by své stroje prodával konkurenci?
Mrtvá Kočka: "Hodily by se jako atrapy pro tu realitku."

Na předměstí Savar hlavního bangladešského města Dháka se zřítil osmipatrový barák, který je označován jako "textilka". V objektu šily bangladéšské ženy levná trička pro Evropu a Ameriku. Asi 250 jich bylo zabito, dalších 1.500 vyproštěno ze zraněním. V jedné ze zdí odflákle postavené barabizny se včera objevila trhlina, a policie nařídila objekt vyklidit. Jedině jedna místní banka uposlechla a dala lidem volno. Managoři pěti oděvních závodů své zaměstnance nahnali do práce.

Žena Moby Dicka: "Klecový odchov vadí, že?"
Mrtvá Kočka: "Ale jen u slepic."

"Chci potvrdit americké závazky vůči rozvíjející se egyptské demokracii a podpořit demokratické a hospodářské reformy, které tu probíhají. Egypt je velká, významná země, která vykročila správným směrem – k lidské důstojnosti, svobodě a demokratickým formám vlády." (Chuck Hagel, ministr obrany, USA po jednání s Mohamedem Mursím, prezidentem, Eypt.) Americká pomoc sestává letos zatím z dodávky čtyř F-16, dodávku dalších šestnácti strojů zarazilo "znepokojení" USA nad způsobem rozvíjení demokracie, pokud ho má v prackách Muslimské bratrstvo.
Chuck také v Egyptě s Mohamedem mluvil o "křehkém míru mezi Egyptem a Izraelem", o bezpečnostní situaci na Sinajském poloostrově a občanské válce v Sýrii.
Mrtvá Kočka: "Nějaká americká obrněná tanková divize na Sinaj nedorazí?"
Žena Moby Dicka: "Měla by. Ale třeba ji zastoupí prapor rychlého nasazení z Visegrádu."

Na dotaz dotěrné hyeny Chuck pravil, že ačkoli Izrael o využívání chemických zbraní v Sýrii "nepochybuje", on sám při své nedávné návštěvě Izraele "nedostal žádnou informaci, která by to na základě zjištění zpravodajských služeb potvrdila".

Čtvrtek 25. dubna 2013

Pět ze šesti členů Rady ÚSTRku odvolalo ředitelku ABS Zlatuši Kukánovou. Proti byla pouze Naděžda Kavalírová z Konfederace politických vězňů, která kritizuje snahu levice ovládnout ústav i archivy. Na jednání dorazila i Zlatuše Kukánová, která svou práci hájila. Upozornila, že jsou jí vytýkány věci, které se staly ještě před jejím příchodem r. 2011. Výtky odmítla, s postupem nového vedení ÚSTR nesouhlasí a považuje ho za "protiprávní". Lejstro s odvoláním odmítla převzít.

"Já jsem předala oznámení o odvolání hned, jak to bylo možné, aby mohla nastoupit nová ředitelka. A mohla skutečně začít pracovat. Bylo to předání za účasti svědků, takže předání odvolání je samozřejmě platné.“ (Jaroslava Foglová.)
Žena Moby Dicka: "Zcela dle právního řádu, až na nějaké drobnosti typu pomluvy a lži."
Mrtvá Kočka: "Trochu ptačí chřipky by nebylo?"

"Nesliboval jsem (voličům) rozdělování tučných fleků v městských firmách. Odmítám za to nést zodpovědnost." (potlesk) (Boris Šťastný, pražský zastupitel, ODS, pokládá svůj mandát.)
"Pane Šťastný, já jsem dlouho neslyšela takovou snůšku lží a populismu. Měl byste se nad sebou zamyslet." (potlesk) (Aleksandra Udženija radní, ODS.) To, že Boris odchází, označila za dobré.
"Tady, na magistrátu, se děje mnoho nestandardních věcí... Mnoho zvláštních hlasování rady, zvláštní hlasování zastupitelstva. Přestože jsem se snažil na úrovni politických orgánů ODS své postřehy říkat a upozorňovat na špatná rozhodnutí a možná pochybení, nikdy nebyly vyslyšeny." (Milan Richter, zastupitel za ODS, starosta Prahy 10, oznamuje svůj odchod z pražského zastupitelstva.)
Žena Moby Dicka: "Tak dobrý, ne?"
Mrtvá Kočka: "Dobrý!"

"Ústavní soud je na pokraji kolapsu. Úkol, který je před námi, je stabilizovat Ústavní soud jako instituci." (Mlhoš Zeman, prezident, ČR v krátkém vystoupení v Senátu.)
Senát pak schválil všechny čtyři kandidáty pana prezidenta tak, jak je pan prezident navrhl.
Žena Moby Dicka: "Přesněji – jak je panu prezidentovi navrhl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský."
Mrtvá Kočka: "Nakonec to nevypadá tak hrozně, jak mohlo."
Některým pravověrným žurnalistům vadí, že byl zvolen i "člen normalizační KSČ" (míněn Jan Filip, v KSČ 1974-1989, profesorem ústavního práva se stal r. 1998), anebo "bolševický prokurátor" (míněn Prof. atd. Jaroslav Fenyk, mj. bývalý vojenský prokurátor, který r. 1988 navrhl 15 měsíců pro odpírače vojenské služby.)
Připomeňme, že při bolševických otázkách ze strany socialistického Senátu ohledně zavedení školného jediný Jan Filip vyjádřil jasně svůj postoj případného ústavního soudce, ačkoliv dobře věděl, že si může "uškodit": "Školné jako takové nemůže být protiústavní."
Připomeňme, že Jaroslav Fenyk se postavil proti rozhodnutí tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce o vydání sexuálně úchylného katarského prince do vlasti. Na protest proti tomuto Němcovu kroku opustil pozici náměstka tehdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové.
A připomeňme ještě, že samotný předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, byl členem KSČ v letech 1966-1969, aniž by to komu kdy vadilo.
Hlas lidu: "Ten byl vobrodnej, vole!"

Prezident republiky Miloš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu Evropské rady Hermana Van Rompuye. V průběhu jednání spolu mimo jiné hovořili o daních z finančních transakcí, evropské integraci, společných ozbrojených silách a společné měně. Van Rompuy slíbil, že EU je "připravena zasáhnout", pokud by předvolební boj v Bulharsku ohrozil pozici ČEZu na tamním energetickém trhu. Pak si Van pěkně popovídal i s premiérem Petrem Nečasem, zejména o nezaměstnanosti mladých. EU je bude podporovat i tak, že označení "mladý" se bude vztahovat nejen na člověka do 25 let, ale i do 30. Tak bude mít nárok na podporu i tento mladý člověk.
Mrtvá Kočka: "Podpora se časem rozšíří i na mladé seniory."

"Poklekám a žádám, aby bylo Srbsku odpuštěno za zločiny spáchané v Srebrenici." (Tomislav Nikolić, prezident, Srbsko, v rozhovoru pro bosenskou televizi.) Tomič v poslední chvíli spolkl slovo "genocida". A i když asi doslova neklekal, má jeho omluva svou váhu.

Španělsko už téměř dohnalo Řecko – v procentu nezaměstnaných je skóre 27,2 : 27,3. Pro mladé lidi do věku 25 let jde o dvojnásobná čísla. Roste nezaměstnanost i v bohatých zemích jako jsou Nizozemí nebo Švédsko.

"Francie a Čína jsou dvě zodpovědné velmoci, které by v zájmu světového míru a prosperity měly lépe koordinovat svůj postup na mezinárodní scéně. Francie respektuje čínskou státní suverenitu a územní celistvost." (François Hollande, prezident, Francie, dlící na přátelské a pracovní návštěvě Číny, sděluje Si Ťin-Pchinovi, generálnímu tajemníkovi KSČ a prezidentovi Číny, že může obsadit Tchaj-wan i jinak než ptačí chřipkou.)
Načež obě delegace slavnostně podepsaly smlouvu o dodávkách 60 nových Airbusů.
Žena Moby Dicka: "Nová pracovní místa v Evropě!"
Podmínkou je, aby značná část evropských letadel byla vyrobena na čínském území. Tedy v čínské továrně Airbusu, která se nachází pouhých 150 km od Pekingu.
Žena Moby Dicka: "Aha. Tak v Číně. Taky dobré. Aby si čínští pracující mohli koupit česká auta německé firmy…"
Mrtvá Kočka: "…vyráběná v Číně…"
Moby Dick: …s vejvarem 500 Kč/kus za licenci pro Škodovku."

V době, kdy Benjamin Netanjahu (premiér, Izrael) cestoval helikoptérou na sever země, se nad Středozemním mořem objevil bezpilotní letoun libanonské naciarabské vládní strany Hizballáh, který směřoval na Haifu. Proti letounu, který krom špionážního oka může nést i 50 kg trhavin či chemikálií, bylo naveden izraelské letadlo F16 a bojové helikoptéry, které ho sestřelily ještě nad mořem, 7 km západně od Haify.

Chuck Hagel, ministr obrany, USA, je na obchodní přátelské návštěvě ve Spojených arabských emirátech. Na dotěrné otázky hyen odvětil, že US rozvědka již dospěla "s kolísavým stupněm jistoty" k závěru, že Bašár Asad použil "menšího množství chemických zbraní", pravděpodobně sarin. Byli již informováni členové Kongresu.
Žena Moby Dicka: "Aby rozhodli, jetsli to množství je menší než malé na to, aby se vyhlásilo překročení červené čáry."
Chuck Hagel, ministr obrany, USA: "Je to porušení všech zásad konvenční války."
Mrtvá Kočka: "Když ona válka v Sýrii je dost nekonvenční."

"Máme zatím omezené, ale přesvědčivé zprávy o použití chemických zbraní včetně sarinu. Je to velmi znepokojivé, je to válečný zločin." (Mluvčí britského ministerstva zahraničí, nejmenované.)
"Hodnocení zpravodajských služeb samo o sobě nestačí. Pouze potvrzená fakta, která přinesou určitý stupeň jistoty, povedou naše rozhodování." (Caitlin Hayden, mluvčá US Rady národní bezpečnosti.) Není například "jasné", jakou cestou byly přepravovány vzorky, z nichž se použití sarinu zjišťovalo.
A zjišťuje se to takhle: Když vás zasáhne sarin, začnete se dusit, postihnou vás křeče, následuje zpomalení srdeční činnosti, načež nastává smrt. Ale pokud není jisté, jakou cestou se k vám sarin dostal, tak se nemůžete na nic spoléhat.

Pátek 26. dubna 2013

Výkonná rada ODS na svém brněnském zasedání rozhodovala o mnoha věcech. Mimo jiné požaduje, aby se k situaci v ÚSTRku vyjádřila i koaliční TOP 09. Prvním náměstkem nové bolí-ředitelky ústavu byl totiž jmenován Zdeněk Hazdra, který byl členem TOP 09.
"Vloni na podzim jsem své členství v TOP 09 pozastavil." (Zdeněk Hazdra.)
"Jakékoli další politické diskuse tuto instituci poškozují." (Helena Langšádlová, TOP 09, místopředsedkyně.)
Podle ODS personální čistky na ÚSTRku "jasně prokazují naplňování plánu levice převzít kontrolu nad výkladem totalitní minulosti".
ČSSD prý hodlá ovládnout archiv kvůli budoucí vládní spolupráci s KSČM – aby měla na komunisty kompromateriály.

Na pozvání prezidenta Miloše Zemana přibyl Václav Klaus s manželkou Livií, oběma syny a jejich manželkami navečer do státního zámku v Lánech, kde obě prezidentské rodiny soukromě a bez vydávání ofiš prohlášení povečeřeli.

Geologická služba USA zaregistrovala zemětřesení ráže 5,9 stupňů. Událo se v hloubce 350 km pode dnem Tichého oceánu, 120 km severozápadně od novozélandského ostrova Raoul. Nejsou hlášeny škody, oběti ani tsunami. Zatím.

Deset bangladéšských odborových organizací vyhlásilo na neděli (muslimský pracovní den) stávku pracujících v textilních továrnách po celé zemi. V Dháce probíhají demonstrace. Rozzlobený lid útočí na továrny, převrací auta, pálí pneumatiky. Kritizuje tak špatné bezpečnostní podmínky v textilních továrnách. Požaduje rovněž zatčení a popravu majitelů textilních závodů a budovy, která se zřítila v Savaru.
Mezitím vyšlo najevo, že majitelem budovy je předseda SSM Bangladéše, tedy mládežníků z vládnoucí Lidové ligy. Premiérův poradce oznámil, že se ten soudruh "vytratil neznámo kam".

V noci vyhořelo psychiatrické zařízení 80 km na sever od Moskvy. Požár vypukl v noci, když pacienti ve věku 20-76 let spali, někteří z nich přivázaní a pod sedativy. Kdo se vzbudil, tak se ven přes mříže v oknech nedostal. Většina z 38 obětí zemřela v důsledku otravy kysličníkem uhelnatým a dalšími zplodinami. Ale! Tatíček Putin zařídil, a bude provedeno: Každá rodina zemřelých obdrží kompenzaci 500.000 rublů (316.000 Kč), tři zachránění chudáci se musí spokojit se 150.000 rubly.
Kdyby za ty prachy raději zlidštili svoje blázince!

Čínský státní výbor pro rozvoj a reformy vydal zprávu, ve které se uvádí, že už vydal zainteresovaným orgánům pro kontrolu nad cenami doporučení, které stanovuje slevu na vstupném u více než 1.200 turistických destinací 1. května u příležitosti Svátku práce. Ceny vstupenek do těchto turistických destinací jsou stále pod kontrolou vlády. Poskytnutá sleva bude ve výši kolem 20 procent. Čínský státní výbor pro rozvoj a reformy vyzval turistické destinace, aby zveřejnily toto snížení vstupného. Zainteresované orgány by měly podněcovat turistické destinace k poskytnutí slev, budou také potrestány ty turistické destinace, které slevu nebudou nabízet.

Sobota 27. dubna 2013

Žena Moby Dicka: "Půjdou ty provinilé turistické destinace do vězení?"
Mrtvá Kočka: "Nebo je orgány rovnou použijí na orgány?"
**************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick