pátek 5. ledna 2018

MOBY DICK: Vsakování Hnízda


Zpropadený OLAF, cukrový Mlhoš, Ruské Vary, nedůvěrné mezidobí a prasečí mor.



Co jsme už psali minule:

Středa 20. prosince 2017

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) už případ možného dotačního podvodu uzavřel a vydal k němu doporučení. Ta jsou přísně tajná do doby, než je zveřejní české úřady, kterým byla závěrečná zpráva odeslána [18. prosince].

"My nic nedostali." (Nejvyšší státní zastupitelství)
"My nic nevíme." (Ministerstvo financí)
"Asi to OLAF poslal na předsednictvo vlády." (Žena Moby Dicka)
"Poštou? Českou? Teď?" (Mrtvá Kočka) 

Výsledky by měly být známy v průběhu ledna.
"Pokud možno po 10. lednu." (Nejmenovaný politik ANOfertu pro agenturu Muška na Zdi)
"Raději po třináctém." (Mluvicí vovčáček Hradu)

(10. ledna proběhne ve Sněmovně hlasování o důvěře ve vládu. Se svým zásadním projevem vládu podpoří pan prezident Mlhoš Čínský Krtek Zeman.)
(Mlhoš Č.K. Zeman před prezidentskými volbami, jejichž první kolo proběhne 12. a 13. ledna 2018, nevede vůbec žádnou volební kampaň.)

Pátek 22. prosince 2017

"Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi doporučení OLAFu ohledně českého projektu známého jako Čapí hnízdo. Doporučení prostudujeme a vyhodnotíme. Byli jsme dále informováni, že české úřady už rozhodly, že výdaj vztahující se k tomuto projektu bude vyjmut z programu financovaného z evropských fondů." (Mluvčí zastoupení Evropské komise v Česku Karolína Kottová pro iDNES)

Poslanci Pirátů a  poslanec Dominik Feri (TOP 09) požádali ministerstvo financí o zaslání kompletního dokumentu OLAFu. Opírají se o zákon o svobodném přístupu k informacím a rovněž o zákon o jednacím řádu sněmovny.

A teď na novou notu, vlastně starou notu, jen znovu zpívanou:

Pondělí 26. prosince 2017
2. svátek vánoční

Prezident Mlhoš Zeman vystoupil se svým vánočním poselstvím (které ale s Vánocemi nemělo nic společného). Vybíráme jen to, co nás v současné nedůvěrném mezidobí zajímá:

"Občas slyším hlasy, že bych měl vypsat předčasné volby, což mi ústava v některých situacích umožňuje. Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám, protože předčasné volby několik měsíců po řádných volbách by byly výsměchem občanům, kteří šli k řádným volbám a volili tak, jak volili."

Připomeňme že prezident může rozpustit sněmovnu například když nevysloví důvěru nově jmenované vládě ani při třetím pokusu, tedy když by měl být premiér prezidentem republiky jmenován na návrh předsedy Poslanecké sněmovny (ANO).

Mlhošovi ovšem naše menažerie připomíná, že pokud se Poslanecká sněmovna usnese alespoň třípětinovou většinou všech poslanců, pak ji rozpustit musí. V takovém případě se konají volby do šedesáti dnů po jejím rozpuštění.

Připomeňme další Mlhošův malmot, jak jsme ho zaznamenali už ve čtvrtek 2. listopadu 2017, kdy na TV Barrandov citoval "takovou krásnou" větu, která je v Ústavě ČR a týká se "jisté konkrétní situace, kdy by neprošel ani třetí pokus" o vyslovení důvěry vládě a zní:

"Prezident může rozpustit sněmovnu a vyhlásit předčasné volby. Pozor, může, nikoliv musí."

Dále se pochválil: "Já jsem člověk, který ústavu používá tvůrčím způsobem."

A postrašil: "Vláda bez důvěry může teoreticky vládnout až čtyři roky, právě proto, že ústava nestanoví žádný termín. Václav Klaus nechal Topolánkův kabinet také vládnout několik měsíců, než získal důvěru. Nechci strašit, věřím, že vše proběhne za daleko kratší období."

Připomeňme, že ve výše citovaném případě, kdy se sama sněmovna rozhodne o rozpuštění, pak ji prezident rozpustit musí, avšak ústava nestaví výslovně kdy. Připomeňme, že podobné monarchistické manýry ukázal už např. milovaný prezident Vašek Havel, který "musel" na jaře roku 2002 jmenovat nového prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu. Avšak protože se mu viceprezidentská osoba nelíbila, tak nebyl jmenován ani prezident. Jen dočasně. A to tak dlouho, dokud neproběhly nové volby a dokud nová sněmovna nedodala nového kandidáta na viceprezidentskou funkci. Takže příklad jest dán, a i tento současný prezident si může – jakž byl učinil i dříve – dělat dále z ústavy trhací kalendář.

Voličům to naše menažerie připomíná, i když je jí jasné, že mnozí budou bezhlavě volit svého oblíbence, který porazil cukrovku cukrovinkami…

…a alkoholismus chlastem." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 28. prosince 2017

"Žádný třetí pokus nebude. Když nevyjde druhý, budou nové volby na podzim spolu s komunálními." (Andrej Babiš, odposlechnuto na nezachycené televizi)
To značí, že si je současný nedůvěrný pan premiér jist, že 120 hlasů na rozpuštění sněmovny – ke svým 78 tedy ještě počítá s dalšími 42.

"Bude mít." (Mrtvá Kočka)
*

"V žádném případě neuděláme nic, co by zhatilo průběh a objektivitu trestního řízení. Hned včera odešel dotaz na OLAF, zda můžeme zprávu zveřejnit." (Ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).
"Vy to zveřejnit můžete." (OLAF podle agentury MnZ)
"Tak na to musíme jít jinak." (Alena Schillerová pro MnZ)

Pondělí 1. ledna 2018
Státní svátek - Den obnovy samostatného českého státu
"Den vzniku zbytkového Česka po rozpadu federace." (Mrtvá Kočka)

Letos začne létat mezi Moskvou a Karlovými Vary nízkonákladová společnost letecké společnosti Poběda (Vítězství), takto součást polostátní (51% akcií vlastní Ruská federace) skupiny Aeroflot. Cena letenky vyjde na necelých 200 Kč (současný kurz za 499 rublů).

"Cena za vnitrostátní přepravu." (Muška na Zdi) 

Úterý 2. ledna 2018

"Zprávu OLAF jsem nečetla, mám jen velmi omezený počet úředníků ministerstva." (Ministryně financí Alena Schillerová)
"?" (Moby Dick)
"Aby jí to přeložili z angličtiny." (Žena Moby Dicka)

Přesto však: "Můj názor je, že budeme spíše navrhovat to vyčlenění" (z dotačního programu).
A: "Nic ze zprávy zveřejňovat nebudeme."
*

"Nejde o informace z trestního spisu. Je to zpráva, kterou obdrželo ministerstvo financí a s výjimkou utajovaných skutečností nebo skutečností, které mají zůstat utajené podle zvláštních zákonů, všechno, co obdrží ministerstvo financí, má být veřejně přístupné." (Mínění advokátky a bývalé náměstkyně ministryně spravedlnosti Hany Marvanové ke zprávě OLAF pro iROZHLAS).

Načež Ministerstvo financí zaslalo zprávu OLAF Městskému zastupitelství v Praze. To dokument zařadilo do vyšetřovacího spisu.

"Teď už jde o informace z trestního spisu, a my nic nemusíme, a ani nebudeme zveřejňovat." (Ministryně financí Alena Schillerová pro agenturu Muška na Zdi)

Alenka se možná jen bojí, že by mohla s tou tajností dopadnout stejně, jako její zeťák David Rusňák, který se vloni vyplatil z kriminální kauzy, kdy čelil trestnímu stíhání v souvislosti s úniky z policejních spisů. Šlo o minimálně dvanáct zdokumentovaným případů z roku 2011. Trestní stíhání bylo podmínečně zastaveno ze strany žalobců po stanovení zkušební doby a složení adekvátní částky – týden předtím, než se jeho hodná tchýně stala ministryní financí v Babišově vládě.

Připomeňme, že paní Alena se ještě jako náměstkyně ministra financí Babiše zasloužila o to, aby díky EET vzrostly vykázané tržby v kempech, hospodách, penzionech či hotelích o 100 %.

"Skutečný růst tržeb byl necelých 8 %." (Český statistický úřad)
"Nelze v tomto případě srovnávat, neboť oba postupy se metodicky liší." (Ministerstvo financí)
"Ale výber daní za ty služby jsme zdvojnásobili." (Andrej Babiš pro MnZ a ostatní veřejnost)

Jo, ještě, abyste si pamatovali, kdo ve vládě, která hodlá vládnout bez důvěry do nevidim sedí: Paní ministryně financí je ta osoba, která přišla s návrhem na zdanění dýšek. Zdaněna nejsou zatím jen z toho důvodu, že není jasné, jestli jde o osobní příjem servírek anebo o příjem hospody.
*

"Zpráva OLAF k nám dnes dorazila. Státní zástupce si ji prostuduje a bude zařazena do vyšetřovacího spisu. My ji zveřejňovat nebudeme, aby nebyl zmařen účel trestního řízení." (Mluvicí vovčačka Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová pro Aktuálně.cz.)

Poslancové chtějí znát alespoň závěry, anebo výcuc, optimálně pak celý spis se začerněnými osobními daty. Avšak jeden poslanec, konkrétně předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek zprávu četl:
"Zpráva OLAF jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evropské komisi 100% korekce. Přeloženo - byl to podvod. EU ať to neplatí a členský stát ať to trestně stíhá." (Kalouskův tvít) Míra svůj zdroj prozradit odmítl – aby danou osobu "nezničil". (Zprávu "četl", ale "nemá ji".)

"Kdo to byl, kdo to byl?" (Žena Moby Dicka)
"Někdo věrný, dosud nevyhozený z ministerstva" (Moby Dick)
*

"Podle informací mé bývalé firmy to vyšetřování proběhlo velice nestandardně, takže byla podána stížnost k evropskému ombudsmanovi, který potvrdil, že tou stížností se bude zabývat. A zároveň byla podána žaloba k evropskému soudnímu dvoru ohledně vyšetřování OLAFu." (Premiér Andrej B. Babiš (ANO) po novoročním obědě s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.)

Ctěné obecenstvo, kterému to zjevně stále nedochází, by si mělo uvědomit, že
a) Výsledná zpráva OLAF je stále tajná, takže není jasné, jak soudruzi v Agrofertu dospěli k přesvědčení, že vyšetřování bylo "nestandardní".
"Dostali ji od Kalouska." (Mrtvá Kočka)
"Mě ta zpráva nezajímá a číst ji nebudu." (Andrej Babiš)

b) Andrej Babiš nemá vůbec nic společného s jakýmsi agrokombinátem, neb se ho zbavil předáním do svěřenského fondu v péči své rodiny.
"Je zjevné, že zákon o střetu zájmu je jaksi impotentní." (Žena Moby Dicka)
"A Babiš je stále ve střetu zájmů jako prase." (Moby Dick)
"Ano – jako prase." (Mrtvá Kočka)

Z trapné situace pak bruslil mluvicí vovčáček holdingu Agrofert Karel Hanzelka, který později sdělil, že společnost stížnost na vyšetřování OLAFu podala už před několika měsíci:
"Mohlo to být až rok zpátky. Nelíbil se nám jejich netransparentní postup."
"Nejspíš opravdu vloni." (Moby Dick)
"22. prosince." (Mrtvá Kočka)

"Zprávu OLAF ještě nemáme. Připadá nám velmi podivné, že OLAF nepočkal na rozhodnutí evropského soudního dvoru, nepočkal na stanovisko evropské ombudsmanky, a přesto nějaké stanovisko vydal." (Karel Hanzelka pro iDNES.cz)

"Místo aby vyčkal na vyřízení, tedy asi tak průměrných deset let přes dvě funkční období vlády." (Žena Moby Dicka)
*

Prasečí mor se rozšířil za ploty. V nově zasažené oblasti nemají myslivci černou zvěř lovit, aby ji zbytečně neplašili…
"U nás musí zamořená prasata přirozeně vychcípat." (Moby Dick)
"A proto se tak rozmnožují!" (Mrtvá Kočka)

Středa 3. ledna 2018

"OLAF závěrečnou zprávu o vyšetřování nezveřejňuje nikdy. To nechává na příslušných národních orgánech." (Člen dozorčího výboru OLAF Petr Klement v Radiožurnálu)

"Zprávu OLAF jsem četl." (Prezidenstský kandidát Mirek Topolánek pro ČT v rámci předvolebních rozhovorů)
Topolánek se poté zasmál, a pravil, že šlo o "vtip" na Kalouska. Připomeňme, že podobné "vtipy" zapříčinily už jednou předčasný pád Topolánkovy vlády.

"Politici by neměli hloupě vtipkovat." (Zachmuřený Moby Dick)
"Ani tvítovat." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 4. ledna 2018
 
Opoziční poslancové se obrátili přímo na OLAF, aby jim tu zpropadenou zprávu dal, když se Babišovi zaměstnanci vykrucují. Avšak narazili:
"Ředitel OLAF Nicholas Ilett odpověděl, že mi zprávu ani její závěry nebo doporučení vydat nemůže. Zveřejnit ji podle něj může Evropská komise nebo české orgány." (Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pro Hospodské noviny) To se dalo čekat, ne?
*

Ministerstvo financí přece jen něco zveřejnilo – tři odstavce z padesátistránkové zprávy OLAF v kauze dotací pro farmu Čapí hnízdo.
"Do konce vyšetřování kauzy nemáme v plánu zveřejnit zbytek zprávy."(Ministryně financí Alena Schillerová pro ČT)

Z těch uveřejněných drobtů je podstatný třetí odstavec:
"Generální ředitelství pro regionální a městskou politiku učinilo následující krok: Přijalo veškerá náležitá opatření pro zajištění vynětí částky 42.497.826,80 Kč / 1.647.676,40 EUR, jak je uvedeno v přiložené Závěrečné zprávě OLAF, v souvislosti s nesrovnalostmi zjištěnými v rámci projektu č. CZ.1.15/2.1.00/04.00095 „Multifunkční kongresový sál Čapí hnízdo“." (Neoficiální překlad z originální angličtiny)

"Je toto něco více, než co víme už od 22. prosince???" (Moby Dick)
"Vy si z nás fakt už děláte prdel!" (Jinak slušná žena Moby Dicka)

"Ministerstvo financí se proto dnes obrátilo na Úřady Regionálních rad pěti Regionů soudržnosti (ROP Jihovýchod, ROP Moravskoslezsko, ROP Střední Čechy, ROP Střední Morava a ROP Severovýchod) a ministerstvo životního prostředí s návrhem akceptovat dopis Evropské komise." (Tisková zpráva Ministerstva financí)
MF uvádí, že Evropská komise navrhla v (doposud nezmiňovaném dopise Evropské komise z poloviny prosince) vyjmout 44 projektů ze šesti programů. Proč až teď?

"Protože v tom se jedno píčí hnízdo vsákne." (Mrtvá Kočka)

Ale nás nezajímá těch 43 projektů, protože ty nezpronevěřil premiér, který jde žádat o důvěru!!!

Pátek 5. ledna 2018

Výbor regionální rady Regionálního operačního programu (ROP) Střední Čechy bude v polovině ledna jednat o vyjmutí farmy Čapí hnízdo z evropského financování. K rozhodování mu má stačit jen to, co ze zprávy OLAF zveřejnilo Ministerstvo financí. Původně prý ředitel úřadu regionální rady Kamil Munia slíbil ještě před silvestrem členovi výboru za opoziční STAN Věslavu Michalikovi, že zprávu uvolní hned, jak bude předložena. A znovu:

"Když jsem s ním hovořil ve čtvrtek (včera) dopoledne, tak mě ujistil, že bude součástí materiálů, které dostaneme jako podklady na jednání výboru." (Věslav Michalik)

Další člen výboru Michael Pánek (ODS) tvrdí, že zprávu mu Munia odmítl vydat na příkaz hejtmanky. Jak Kamil Munia, tak hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (místopředsedkyně hnutí ANO) tuto dehonestaci rozhořčeně odmítli.

"Já tu zprávu nemám, nežádala jsem o ni a nechci ji vidět do té doby, než ji uvidí i všichni ostatní." (Jaroslava Pokorná Jermanová)
"Já ji mám. Zpráva nám byla poslána na úřad regionální rady a budeme po těch analýzách a překladech činit následné kroky. Měl jsem již možnost se s ní seznámit." (Kamil Munia)
"A komu ji dám přečíst, to je moje věc."  (Kamil Munia pro MnZ)

Avšak nekloňte hlavy, opoziční členové a prostí poslanci! Na policejním ředitelství je totiž pro členy mandátového a imunitního výboru sněmovny od dnešního rána přístupna zpráva OLAF o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. A to v obvyklém režimu, to značí, že pro veřejné obecenstvo zůstává tajná.
"Takže ji už mají v pazourech Lidové noviny." (Mrtvá Kočka)

"Jméno premiéra Andreje Babiše v dokumentu vůbec nefiguruje." (Muška na Zdi)
Jenom »Agrofert«." (Mrtvá Kočka)
"Agrofert? V životě neslyšel!" (Andrej B. Babiš)
***

Moby Dick a jeho menažerie se omlouvají, že pro nedostatek času a prostoru nepokrývají všechny zprávy týdne. Ale snaží se hlavně nacházet souvislosti věcí pod povrchem a vyďobávat hrozinky z hnoje.
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na i schránku moby.dick@seznam.cz .

Všem dík!
>>:)) Moby Dick