čtvrtek 5. prosince 2019

Opravník Moby Dicka

Mackova Facka, úchyl Gaugin a Mlhošovy Vánoce

Moby Dick neustále vykonává různé důležité práce, takže nemá čas komentovat světové ani domácí dění. Ostatně to je natolik absurdné, hej, Kefalín, že stěží lze vymyslet něco hovadnějšího a ironičtějšího, než je sama hovadná a absurdní realita. Nicméně neustále jsme bombardováni různými tvrzeními, která však nejsou vždy zcela přesná. Někdy jsou tak nepřesná, až to bolí. Hlavně tedy bolí sousedy, které ruší zoufalý řev celé naší menažerie poté, co vyslechneme či přečteme nějakou tu hovadinu. Proto dle vzoru Saturnina a dědečka, kteří založili Kancelář pro uvádění románových příběhů na pravou míru, budu asi vydávat alespoň krátká upřesňující prohlášení k dění uplynulých dní.

Začínáme.
§§§


V rámci vzpomínání uplynulých třiceti sametových let, bylo nám znovu vnucováno, že bývalý činovník ODS MUDr. Miroslav Macek dal na valné hromadě České stomatologické společnosti "facku" panu tehdejšímu ministrovi zdravotnictví MUDr. Davidu Rathovi. Nic není vzdálenější pravdě! Mirek uštědřil Davidovi pohlavek, čili záhlavek, neb jej plochou dlaní bacil zezadu po hlavě. I když fest. Nedělal mu však facelift!
§§§

V rámci vypořádávání se s hnusnou koloniální a machistickou historií se ozvalo bučení nezachycené krávy, že díla malíře Paula Gauguina by se měla uchovávat s pietou, avšak pouze v depozitářích. Jejich vystavování a publikování by mělo být znemožněno. Důvod?

Umělec prý souložil s nezletilými Polynésankami!

"Na Tahiti. To je ten ostrov, kde se ženy vdávaly od 12 let?" (Moby Dick)
"No ano. V 19. století." (Žena Moby Dicka)
"A co teprve Věstonická venuše. 30 tisíc let staré porno..." (Mrtvá Kočka)

No, a to prý na té prsatici a prdelatici věstonické našli dokonce dětský otisk. Pohnal bych pralidi před soud dějin!

Oprava: Pomluva, podle které byl Paul na děvčátka a kvůli tomu odjel do Polynésie se traduje od roku 2011, kdy ho tak prezentovala "objevná" výstava v londýnské Tate Modern...

MMCH: Londýnské divadlo National Theatre letos na jaře vypsalo konkurz pro nové členy souboru. Speciálně jenom pro "trans-osoby"...

"Tak Venuši věstonickou by určitě vzali." (Mrtvá Kočka)
§§§

Co tady ještě máme. Babiš! Nojo, Babiš. Jeho koaliční i opoziční kolegové přicházejí s opakovaným návrhem, aby pozici předsedy vlády zastával "někdo jiný z ANO". K tomu se váže nejdříve úvaha, až pak oprava:

Kdo jiný má být generálním ředitelem než majitel firmy a předseda její dozorčí rady? Mohl by teoreticky přijít někdo jiný, ale jediný, kdo by se neštítil pana předsedu nahradit by byl pastevec Babišova stádce ze sněmovny Jaroslav Faltýnek, jinak též člen představenstva Agrofertu. (Mohli by si to čenžnout.) Protože jinak z vlády který z ministrů? V osmnáctičlenné vládě (včetně premiéra a místopředsedů vlády) drží ANO celkem 13 pozic. (ČSSD fakt jenom pět. Počítal jsem to třikrát, snad jsem se nesekl. Taky jsem tomu nechtěl věřit.) A z těchto třinácti členů vlády je celkem osm (čísly 8, v procentech 61,5) "nestraníků za ANO". V základních tezích hnutí ANO 2011 z 15. 8. 2012 přitom byl požadavek, "aby stát začali řídit zkušení, slušní a odpovědní lidé, kteří prokázali své schopnosti".

"Vida, odkud bere Milion chvilek inspiraci!" (Žena Moby Dicka)

Kurňa, to se v celé té partaji nenajde třináct "zkušených, slušných a odpovědných lidí"? Že musejí svou politickou moc outsorcovat?

"Jim stačí ten jeden v čele." (Mrtvá Kočka)

Nu, a teď ta oprava, vlastně důtklivé upozornění:

Nikdo z těch politiků nebere v potaz, že aby vládu řídil někdo jinej než premiér, musel by premiér podat demisi. Po nepodařené demisi-nedemisi Bohuslava Sobotky se rozhořel spor právníků o výklad Ústavy. Jedni tvrdí, že demise premiéra značí demisi celé vlády - protože taková je dlouhodobá ústavní zvyklost. S tím šel Sobotka k Zemanovi, a ten si ho napíchl na rožeň, vlastně hůlku.

Druzí oponují, že i ústavní zvyklost může být neústavní, a že první ministr klidně může podat demisi samostatně, stejně jakýkoli jiný ministr. Dokonce ani nesmí podávat demisi vlády, pokud ta má důvěru (nemá nedůvěru) Sněmovny! A tu by stejně musel nechat schválit vládou...

Nu, ale vždycky musí jít za liškou Mlhošem, který si vybere, co je pro něj v tomto případě nejrozkošnější. Úplně ho slyším, jak si to vychutnává: Za Sobotku jste mě plísnili, že nedodržuju ústavní zvyklosti, tak teď vejrejte: Premiér dal demisi, takže dala demisi celá vláda - a já si teď postavím svou vlastní vládu, heč, čumte! A vedl by ji například...

"Proboha, nenaváděj!" (Žena Moby Dicka)

Zatím je Mikuláš. Ale až oddemonstrujeme demisi Babiše, pak teprve bude mít pan státní prezident Vánoce!
§§§

A nakonec: Podle různých výkladů neveřejného auditu se vykládá, kolik bude ČR vracet milionů do kasy EU.

"Až 450 milionů." (Nezachycený odborník na ČT)
"280 milionů." (Jiný nezachycený odborník na ČT)
"50 milionů." (Nezachycený odborník na ČRo)
"Nic." (Premiér Babiš)
"Nic." (Mrtvá Kočka - ve vzácné shodě.)
?

"Nic vracet nebudeme, protože od EU už nic nedostaneme." (Mrtvá Kočka.)


Psáno v Praze ve čtvrtek 5. prosince 2019