čtvrtek 27. května 2021

Veřejné tajemství, neláska k bohatým a dynamický vývoj

Aféra Dominika Feriho, odklánění Petra Arenbergera a slušnost Adama Vojtěcha

Žádostivé chování poslance TOP 09 Dominika Feriho během jeho studií na Právnické fakultě UK vůči studentkám tam bylo prý "veřejným tajemstvím". Otec zakladatel Topky Karel Schwarzenberg Dominikovy (údajně nevybíravé) nabídky k sexu hájí: "Že se pětadvacetiletý kluk snaží holku dostat do postele a opačně, bylo vždy považováno normální." Karel VII. ze Schwarzenbergu není zase tak starý, aby pamatoval knížecí právo první noci, a krom toho se prý Dominik o to "dostání do postele" snažil i přistoupením do sprchy. Karel se tu dopouští všeobecného zlehčování sexuálních trestných činů s odkazem na přetrvávající předsudky a mýty. A téměř mladistvý Dominik z Feriů, čerstvý JUDr., by zase měl znát rozdíl mezi flirtem, obtěžováním, sexuálním obtěžováním, sexuálním nátlakem a znásilněním (i když u posledních dvou výrazů soudy dodnes tápají, v čem se liší). Toho všeho se dle několika shodujících se výpovědí (údajně) dopustil. 

Feri hodlá pomlouvačky pohnat před soud, zatímco policie začala (údajně) šetřit jeho (údajné) přestupky a zločiny. Dominik jí to ulehčil složením poslaneckého mandátu, takže se Sněmovna nemusí zdržovat diskusemi o jeho (případném) vydáním. Je to frajer!, ozývá se od jeho příznivců na Facebooku. Poděkovala mu i předsedkyně Topky Markéta Pekarová Adamová. Ona mu fakt poděkovala - že se poděkoval. Chválí ho další spolustraníci, ale ex-topsenátorovi Štětinovi je to málo - vedení partaje se prý za svého člověka mělo postavit. Místopředseda Spolukoaliční ODS Martin Kupka dokonce (údajně důvodně) podezřelého hříšníka "ocenil" - že pozvedl politickou kulturu v zemi. Tak něco pozvedl a měli se mu postavit - za něj, kolegové.

Tak to tedy lituju, že jsem k ženskejm slušnej, a když řeknou "ne", tak je to pro mne prostě "ne"! Nemůžu být tudíž tak čestný, jako Dominik.

Jinak jsem žádostiv, co na koho z opozice ještě vyleze před volbami. Něco si sami pamatujeme a také zmíníme někdy příště, padni, komu padni.

================================

Za kampaní proti bývalému ministru zdravotnictví Petru Arenbergerovi (1) je prý podle komentátora LN (2) Martina Zvěřiny závist. Úspěšný dermatolog přece musí být bohatý. Arenberger "se stal částečně obětí honu na bohaté lidi, protože obecně tady není láska k majetným a lidská závist je nekonečná". A jsou tu "jiné orgány (3) než média", které to prošetří, a ty budou rozhodovat. (Viz čtvrteční rozhovor M. Zvěřiny na ČT24 kolem 11:00.)

Jestliže do rovnice 1=2=3 dosadíme ještě =ANO, pak ano, uvidíme, jak to dopadne. Tak asi po pěti letech nejdříve. Neútočím na rodinu pana Arenbergera. Nezávidím mu jeho bohatství. Ani stovky hektarů ("nemovitosti"), které získal v restituci. Ani těch asi 14 činžáků. Až ten patnáctý činžák mi nepřipadá košer, protože ho získal za třetinu tržní ceny. Radní Prahy 1 dnes říkají, že to, že pan Arenberger vlastnil v Praze jiné domy, to že nevadilo privatizaci jiného baráku. Tak samotné privatizaci by to nevadilo, i když bydlel ve svém rodinném domě a ne v tom privatizovaném. Kdyby byl býval zaplatil co měl. Obecně obce prodávají pod cenou byty těm lidem, co v nich bydlí, protože ti si nemohli vybrat bydlet zrovna v něm, dostali naň kdysi dekret. A to se tady nestalo. Mimochodem jsem se od pana Zvěřiny dověděl, že při té privatizaci sdělil pan Arenberger špatné (falešné) rodné číslo - což se mohlo státi omylem. Anebo podvodem, protože pan ministr soustavně a vědomě lže, což je nečestné a hnusné. A to mi vadí!

Ale je to náš další čestný politik, neb odstoupil sám - pod mediálním vlivem. (Dříve, než ho vyhodil premiér Babiš.)

Má se vrátit do čela Vinohradské nemocnice. Chybí  mu sice potřebná bezpečnostní prověrka, ale podle Martina Zvěřiny - proč by mu ji nedali? Až si o ní požádá. Nabízí se kontraotázka:

"A proč si o ni už dávno nepožádal?" 

Člověk, který nerozezná daňové a majetkové přiznání, člověk, který (či jeho právní firma) omylem zapomene (zatají) v majetkovém přiznání desetimilionové sumy, člověk, který omylem (či možná údajně záměrně se zločinným úmyslem obejít zákon) splete své rodné číslo, takový člověk nemůže přece být vedoucím manažerem! Propáníčka, v téhle zemi má už alespoň polovička lidí vlastní či rodinné zkušenosti s podnikáním, a také co se stane, když někdo skutečným omylem zapomene něco ouřadu přiznat! Hned musí platit doplatky a pokuty a penále. Prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, FCMA přece není nějaký bílý kůň se sedmiletým základním vzděláním, kterému kdekdo něco pověsí na nos. A jestli ano, tak nemá navzdory všem svým titulům a lékařským dovednostem být vrcholným manažerem firmy, na níž záleží zdraví a životy 600 tisíc pacientů!!! A která je stále ve schodku. Částečně i proto, že ji vede...

Další věcí, která mi vadí, je uplatnění jeho střetu zájmů. "Střet zájmů" sám o sobě není zločin, jak stále opakuji. Zločinem je ho zneužít. Ať už pronajmutím své nemovitosti svému zaměstnavateli, tak kanibalizací svého ústavu. A to je největší svinstvo, za které by pan doktor potřeboval polejt medem a vyválet v peří. (Ještě v 19. století američtí občané trestali přichycené falešné mastičkáře politím asfaltem, pak přišlo to peří. Jenže asfalt na celé kůži je smrtelně nebezpečný a těžko by se ho zbavoval i proslulý dermatolog...) Nu, pan exministr si již prošel, jak si stěžuje, "mediálním lynčem", takže nakonec můžeme ušetřit i na medu a nemusíme trhat peřiny.

Ale! Moje partnerka Jana se kvůli rakovině kostí podrobila během pěti let pěti různým chemoterapiím. Ta poslední byla součástí klinické studie. Byla neúspěšná, ale Janinka na ní "vydělala" - po tom, co ji ze studie vyřadili, tak jí ještě proplatili něco přes 3.000 korun za to, že se dobrovolně stala pokusným morčetem. (Díky za tu studii - dala nám ještě jeden společný rok navíc.) Různá česká zdravotnická zařízení se zapojují do studií experimentálních, nových nebo jinak použitých léků, které bohatě platí Američané či Belgičané. (Bohatě na české poměry.) Za jednoho pacienta v klinické studii se platí mezi 150 tisíci a 200 tisíci korunami. Ale pan Arenberger na nich prý téměř nevydělával. Pak se naskýtá otázka, proč tedy "odklonil" (ukradl) pacienty Vinohradské nemocnici, jíž šéfoval, do svého (údajně nelegálně) zprivatizovaného soukromě-vlastnického kosmetického studia? Kde podle zákona ony studie na živnosťák (údajně) provádět nemůže???

Naše zdravotnictví musí ze zákona konat mnoho výkonů, na mnohých z nich prodělá, protože zdravotní pojišťovny je nehradí ve skutečné výši. A každých pár let pak vláda ty nemocnice, co jsou ve stamilionových ztrátách, oddlužuje. Klinické studie pro bohaté Zápaďany jsou jednou z mála činností, na kterých jednoznačně vydělá! A ukrást tyto příjmy znamená zhoršovat vždy napjatou finanční situaci našeho státního zdravotnictví. A je to nefér vůči pacientům ve studii (kolikpak jim pan Arenberger za ty studie platil?), ale i vůči všem českým pacientům a jejich lékařům. Arenberger je sobí hnusec! A máš ji, mediální facku.

Ne, bohatí lidé mi nevadí, ostatně některé z nich občas vídám a tuhle jsem od jednoho dostal na zahrádce zaplacené i jedno pivo. A jiný si ode mne koupil 20 kusů knížek pro přátele a obchodní společníky. Vadí mi zbohatlíci! (Slovo "zbohatlík" značí dle Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost toho, "kdo zbohatl rychle a zprav. nepoctivě", jako např. "váleční zbohatlíci".)  

========

Na ministerstvo zdravotnictví se po osmi měsících vrátil slušný člověk Adam Vojtěch (za ANO). Slušný člověk, který prosadil aby měli ředitelé fakultních nemocnic bezpečnostní prověrku. Ale u některých nevadilo, že si o ni ani nepožádali...

Slušným člověkem je, ale dosud zjevně slabým. V rozhovoru pro čtvrteční Mladou frontu DNES pravil k současné situaci, že "vývoj je poměrně dynamický a testovací strategii mu musíme případně přizpůsobit. Je to i o sekvenování a vytipovávání rizikových vzorků.

Tak konkrétně teď jsou vytipovány rizikové vzorky občanů obce Polevsko u Nového Boru. V obci je hlášeno 425 obyvatel, v neděli 23.5. bylo nakaženo minimálně 58 z nich. Podle Vladimíra Valenty, ředitele liberecké Krajské hygienické stanice, je znepokojivá rychlost, s jakou se nemoc šíří, která ukazuje na možnou nákazu některou z indických mutací. Ale neví se, o co jde. Z liberecké hygieny poslali vzorky do vzdálené Prahy v pondělí 17.5. k prozkoumání do Národní referenční laboratoře. Už se ví, že to není britská mutace. Kdyby se zjistilo a bylo oznámeno krajskému hygienikovi, že jde o něco horšího (jak napovídá lokální strmý nástup nakažených), tak ten by nařídil další opatření, než je jen zavření mateřinky a poloviny základní školy. Nešlo by jen o zrušení oslav Dne dětí...

Že to není britská mutace se ví díky základnímu vyšetření podezřelých vzorků, které proběhlo v oddělení genetiky a molekulární diagnostiky v liberecké nemocnici. A to Sekvenace dříve probíhala přímo zde, kde si na to Liberečáci pořídili za pět milionů Kč speciální sekvenátor. Jenže ten teď nesekvenuje, protože někdo na ministerstvu zdravotnictví zatrhl proplácení jeho provozu. (Vyhodnocení jednoho vzorku stojí asi 1.500 Kč.) Ve výroční zprávě pak bude zřejmě nemocnice vykazovat ztrátu za marně pořízenou investici. 

Liberecká nemocnice přitom není jediným zdravotnickým zařízením, které dříve sekvenovalo, a které teď nemůže pracovat - snad aby se zvýšily zisky vybraných zařízení? Nebo aby se neznámou mutací nakazilo více lidí, aby došlo k šesté vlně koronaviru, mohl se vyhlásit další nouzový stav a mohly se pořizovat zdravotní pomůcky a léky bez výběrových řízení? Anebo aby se v nouzovém stavu posunuly volby? Tomu nemohu uvěřit. Ale i když to někdo takto vyčůraně neplánuje, mohlo by k tomu přesto dojít - kvůli lidské blbosti minulého ministra zdravotnictví anebo slabosti toho současného. Naštěstí je už dost lidí v místě očkovaných, naneštěstí je tato řídce obydlená oblast dosud "nepromořena". 

Avšak místní obyvatelstvo žije v nejistotě, co je čeká. Přitom kdyby se sekvenovalo v Liberci, byl by výsledek znám už minulý pátek (21.5.). Dodnes (do čtvrtka 27.5.2021, kdy je toto psáno) žádné zprávy z centra do dalekého severního pohraničí nedorazily! Takové zpoždění je v době "poměrně dynamického vývoje" trestu hodné! Šetří se tisíce, aby se pak utrácely miliardy. Ve svém důsledku jde o válečný zločin válečnických zbohatlíků!

Slušný ministr by ihned zjednal nápravu. Tak jsem žádostiv.

Psáno v Praze ve čtvrtek 27. května 2021 odpoledne

Páteční dovětek: 

Tak vedení TOP 09 se skutečně ztopořilo - a vyzvalo Feriho, aby ukončil své členství v partaji. Dominik tak učinil.

Zato vedení Právnické fakulty Univerzity Karlovy zůstalo splihlé - nikdo nic nevěděl, nikdo nic neviděl, nikdo nic neslyšel...

-----

Tak už se ví, kdy se bude vědět, co na Českolipsku řádilo. Bude se to vědět příští týden. Nejdříve v pondělí, tedy 10 dní po tom, kdy bychom se to dozvěděli z Liberce. Kdyby vinou ministerstva zdravotnictví nebyly v době, kdy je sekvenování životně důležité, kdyby je tam nějaký válečný zločinec nezakázal. Díky liberecké hygieně aspoň víme, že nejde ani o britskou nebo jihoafrickou mutaci. A to díky PCR testu, které nejspíše zdejší zdravotníci zakoupili od brněnské firmy GeneProof. „PCR testy na další případné varianty jsme schopni podle zájmu operativně připravit,“ prohlásil v rozhovoru pro Forbes ředitel a zakladatel firmy Radek Horváth.

Ten možná už teď připravuje test, který by odhalil Indíru 1 až 3. Iniciativně, bez vládní pomoci...

Vojtěch si teď drbe hlavu kvůli vidlím, které do zdravotně právního hnoje téhle vlády hodil Nejvyšší správní soud. A místo, aby se věnoval užitečnějším aktivitám, hodlá napadnout toto rozhodnutí NSS u Ústavního soudu. (Někdy během dneška hodlal. Za minutu to zas bude jinak.)

Pane ministře Adame Vojtěchu, nebuďte zase lodyha. 1 sekvenovaný člověk z 20 pozitivních, to opravdu není "masivní sekvenování"! Skončete s tím hloupým ignorováním nemocnic a ústavů, které by mohly pomoci, ale ministerstvo zdravotnictví po nich trvale dupe! Nebo vás nabodneme na mediální kůl!