úterý 7. září 2010

Do háje zelenýho!

Ekologicky vyráběná jablka a jiná zelená hmota

Tržnice, jež přetékají plody země a moře, případně lesů, vod i strání, už jen to mohl být důvod pro to, aby člověk navštívil za bolševika Západ. Případně zcela emigroval. Před jednadvaceti lety u nás padl komunismus a tržnice se rozmohly. Ne nadlouho. Po krátkém čase začal jejich rozkvět - uvadat.



Mělo to několik příčin. Jednou z nich bylo to, že "zelináři", kteří kradli za bolševika, nezměnili moc svoje zvyky. Tedy - "zelináři" - zlatokopečtí překupníci zeleniny a ovoce. Noví obchodnícci se prosazovali těžce, a když třeba nabídli méně vyděračské ceny, konkurence jim propíchala pneumatiky. A i ti "správní" zelináři to měli těžké - nesmírná byrokracie je utloukala, zejména když chtěli prodávat svoje vlastní produkty. Také postupné zdražování nájmů na tržnicích vedlo časem k tomu, že se tyto změnily v bleší trhy s přelevněným textilem, botami i elektronikou nevalné úrovně. Dokonce zpanchartělo i tak klasické tržiště, jako býval Havelský trh. Zůstali už jen skuteční Mohykánové. Čest jejich snaze. Některá tržiště rozehnaly radnice, jako třeba Praha 13 tu u metra v Nových Butovicích.

Ránu tržnicím daly i nové drůzy hypermarketů, vyrůstající kolem měst i menší supermarkety, zařazené do mezinárodních sítí. Kde je možno zakoupit rakouské biomléko, francouské biokozí sýry a novozélandské skopové, vydávané za jehněčí... Levné, dotované na několik způsobů, proti českým produktům obalené štědrou "národní obálkou", tedy přidanou národní dotací - třeba i za to, že se zboží vyveze...

Takže, když chce člověk uzřít skutečné tržiště, musí navštívit Mnichov, Vídeň či Tel Aviv. Anebo poslední dobou i "farmářské trhy". Tedy tržiště, kde často prodávají sami sedláci svoje vlastní výpěstky. Nebo sejry. Nebo pečivo. Anebo i dovezené mořské ryby... Už jsme se ženou navštívili novoměstskou Náplavku. Stavěli jsme se i na poněkud slabším smíchovském Andělu. Tel Aviv se zatím nekoná, má to daleko do vídeňského či mnichovského tržiště, ale je to po ruce. Vyčkejme chvíli, však se tržiště rozrostou.

A nyní se ani nemusíme trmácet metrem až dolů do města! Uprostřed Nových Butovic, před radnicí Prahy 13 (Jihozápadního města, katastr Stodůlky) na Slunečním náměstí nás zkušebně zatím potěší i náš vlastní sídlištní farmářský trh každý čtvrtek až do 21. října. Tedy - farmářský trh je míněn jen jako příštipek velkoryse pojaté akce "Ekologická 13". Městská část zde má "informační stánek s brožurkami odboru životního prostředí o místních přírodních zajímavostech, o probíhajícím projektu revitalizace sídlištních vnitrobloků, o Centrálním parku, ochraně přírody a třídění odpadu." Stánky se zelocem a "dalšími ekologicky vyráběnými potravinami" mají být dle místních komunálních politiků pouze "doplněním".

Náhodní návštěvníci si stěžují na mizernou propagaci farmářského trhu. Nu, je zmíněn třeba v zářijovém čísle místního starostenského měsíčníku STOP - právě jako propagační ekologická akce. "Na závěr průběh vyhodnotíme a podle úspěšnosti akce rozhodneme, zda v ní budeme pokračovat a jakou formou," dovídáme se ještě slovníkem pana starosty Ing. Davida Vodrážky. Jenže - mělo jít o jeho předvolební propagační akci! Na kterou občanstvo dlabe.

Kdo Vám teď stojí o blbé brožurky, když ty krásně a nákladně obnovované vnitrobloky máme už pod okny, pane starosto? Lidi chtějí právě "farmářské trhy", kde dychtivě kupují "ekologicky vyráběné(!?)" bezlepkové klobásy 20 Kč/ks (143 Kč/kg), med 130 Kč/kg, rybízový mošt 33 Kč/l, brambory, zelí - a první burčák! Koho by to napadlo, že tyto "výrobky" našeho rozvinutého kapitalistického zemedělství jsou "doprovodným programem" superdůležitého projektu "Ekologická 13"???

Já vám tu "společenskou akci" vyhodnotím hned: Pravidelný farmářský trh ponechat.

A vy, i se svými ekologickými brožurkami, jděte do háje zelenýho!

Psáno v Praze dne 7. září 2010

Žádné komentáře: