sobota 25. září 2010

MOBY DICK 2000: Mezinárodní textárenský fond a instalace čápa marabu

Před 10 lety proběhlo v Praze zasedání MMF. V českotextárenském Centru vypuklo maso kvůli MTF. Praha bohužel neměla čápa marabu...

Pondělí 25. září 2000
V rekondičním areálu na Jižním městě začaly podnikové Sportovní hry. Ředitel Běsný Kokot nebyl přítomen - má dovolenou. Při textárenské pohotovosti vyhlášené kvůli zasedání MTF jsou přitom samým Kokotem dovolené zakázány. Pan ředitel nejspíš usoudil, že akceschopnost podniku pro případ nenadálých komplikací bude jeho nepřítomností posílena.


Úterý 26. září 2000
Už vím, proč jsme se přesunuli z Centra na Jižní Město. Kvůli odpůrcům Mezinárodního textárenského fondu, kteří pořádají zuřivé protiakce v ulicích. Komunikace, které nezablokovali demonstranti, zatarasili policisté. Ale nás propouštějí obě strany. Možná proto, že na Sportovní hry jezdíme nízkopodlažními autobusy s logem invalidního vozíku.

Středa 27. září 2000
V Centru prý bylo včera maso. Ale tady, na Jižním Městě, v Areálu zdraví a rekondice, nerušeně proběhl turnaj v golfu. Přes plot se přátelsky zdravíme s mladými Italy, kteří tu poblíž bydlí v autokempu. Nesou si kamsi vysoké tyče se zabalenými transparenty. Dnes jsme měli překážkový běh a hod granátem. Zítra nás čeká střelba. Již se těším!

Čtvrtek 28. září 2000, státní svátek
I ve svátek pokračují podnikové sportovní hry. Dnes byla na řadě sportovní střelba, ale Italové ze sousedního kempu, kteří nám slíbili poskytnout terče, odjeli. Místo toho jsme absolvovali přespolní běh po ulicích s vytrhanou dlažbou. Abych nezapomněl - ti Italové vymysleli nový vozík na golfové hole - přivezli si včera z Centra spoustu umělohmotných popelnic na kolečkách!


Pátek 29. září 2000
Skončil Sportovní týden Českých Textáren i sněm MTF. Zaházeli jsme si, zaběhali, nacvičili i odpal dýmovnice golfovou holí.
Dnes byl v Centru odhalen tovární komín a na něm, jako symbol našeho budoucího rozvoje, instalován čáp marabu. Alespoň tak pravil mgr. Tluč Huba. Pro přízemní mlhu jsme do výšek neviděli. Ambrož tvrdí, že náš čápík likviduje hnijící odpadky, které po sobě zanechali přátelští Italové na Jižním Městě.

Sobota 30. září 2000
Z listárny Moby Dicka

U nás ve firmě je toaletní papír umístěn v držáku vně kabinek, prý proto, aby lidi v intimním prostředí kabinky nekradli služební papír pro svoji "soukromou potřebu". Každý si pak před vstupem do kabinky odmotá dostatečnou zásobu papíru a nespotřebovaný papír nechá vedle mísy na podlaze. Na konci pracovní doby uklízečka tu hromadu papíru z podlahy uklidí, takže spotřeba toaletního papíru je teď vyšší, než před tím, když byl v držáku v kabince.
Už se to projevuje občasným nedostatkem papíru. Asi si budu muset vzít do práce pro "služební potřebu" svůj soukromý toaletní papír.

Zaslal čtenář M.Dr.
*************************************
Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.
Kdo je kdo v Českých Textárnách - verze z dubna 2003
Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna 2003 lze za 199,- Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Předem dík! >>:)) Moby Dick

5 komentářů:

informace řekl(a)...

Říkáte, Moby Dicku,
že na čápa nebylo vidět? To vám ho určitě sežrali ti Italové. Jak vidí čápa, nemůžou se zdržet, hned s ním do hrnce nebo lépe na pánvičku. Hledala jsem specielně pro Vás recept na čápa a konečně jsem ho našla.
Čápa neškubejte, ale stáhněte ho rovnou z kůže. Rozčtvrtě ho, uřízněte mu nohy a poslední část křídel a hlavu a dejte ho na dvě hodiny do láku z červeného vína a octa. Dejte ho pak na pánev s máslem, česnekem, cibulí a šalvějí a podlejte trochou koňaku. Až se koňak vypaří, vykostěte čápa a nakrájejte maso na kousky. Pak dejte na jinou pánev cibuli, celer, mrkev, všechno nadrobno usekané, šafrán, olej, čápa a nechte dusit, až bude maso měkké. Pak ten čapí guláš dáte na plátky chleba opečené v troubě.
Anebo přidáte ke všemu už od počátku tři-čtyři zralá rajská a budete mít sos na špagety.
Anebo to čapí maso drobně usekáte, budete pokračovat jak je řečeno nahoře a když bude ta omáčka s čápem a rajskými hotová, přidáte čtyři hrsti rýže a budete podlévat horkou hovězí polévkou a míchat, dokud rýže nezměkne. Parmazán se na to rizoto nakonec nepřidává.
Prý je to úžasná dobrota.

STK řekl(a)...

Informace, no toto...

To "kuchtění čápa" je snad nějaká Vaše obsedantní představa. Nebo že by tu fixní ideu o tom, že čápa je nutno sežrat měli všichni Italové - i ti "neroduverní"?
Čápi prý nosí děti! Jak se pak máme bránit ataku potentního muslimstva, když tu nebudou děti, protože všechny čápy sežrali Italové... Aha!? ;-)

informace řekl(a)...

Ne, STK,
Vy mně připomínáte mého syna. Když jsem mu řekla, že v šestnáctém století v Itálii vyhubili čápa tím, že ho sežrali, povídá mi: "To byli jistě komunisti." Já na to: "Co to kecáš? Kde by se tu byli vzali v té době?" A on: "Vždyť se říká, že komunisti žerou malé děti. A tak tihle sežrali rovnou čápy!"
V Toskánsku tedy sežerou kdejakého vodního ptáka, našla jsem na ně recepty a upřímně řečeno, některá ta jména vůbec neznám, četla jsem je poprvé.

Moby Dick řekl(a)...

Škodaže jsme ty recepty neznali před deseti lety, informace. Avšak už se stalo a napsalo, a už se odestáti a odepsáti nedá.
České Textárny by předčasným sežráním mrchožravého čápa marabu přišly o jeden z údů vrcholového manadementu!

informace řekl(a)...

To pro příště, Moby Dicku!
A jestli si budete zas kupovat bůvoličí mozzarellu, podívejte se napřed, odkud je. Jestli je z regionu Campania (Neapol), tak ji neberte, ze zdravotních důvodů. Leda jen tu toskánskou.