pátek 24. ledna 2014

MOBY DICK: Ledničky útočí

Zombie ODS, tchoří ombudsman, ministerské maturity, devótní média, ukrajinská válka, otcovské rady a takzvané sněhové vločky
************************************

Sobota 18. ledna

ODS si v olomouckém hotelu Clarion zvolila nového předsedu. Stal se jím Petr Fiala (člen ODS od 11/2013). Vyhlásil, že strana konečně začne provozovat opozici.
"Co vlastně dělali od pádu Nečasovy vlády doteď?" (Mrtvá Kočka)
"Já to řeknu slušně: Nic." (Žena Moby Dicka)
Mirka Němcová sice hezky mluvila a byla sympatická, avšak pohořela.
Jistý mladistvý budoucí europoslanec pohořel ještě více, ačkoliv měl projev srovnatelný s Tokio Omamurou.

Prvním místopředsedou se nestal Jiří Pospíšil, ačkoliv o to velmi stál. A ačkoliv připomněl, že jako jediný z partaje v poslední době něco vyhrál: krajské volby.
"To si u těch, co nic nevyhráli, teda nepomohl." (Mrtvá Kočka)
"Hlavně se prý strana chtěla odstřihnout od starých tváří." (Žena Moby Dicka)
"Proto vyhrál – Jan Zahradil…" (Mrtvá Kočka)

Jiří Pospíšil neuspěl ani při volbě řadového místopředsedy, kteréžto své snažení opustil naštvaně už po druhém kole.

"Hele, a přišel tam vůbec nějaký host?" (Moby Dick.)
"No, za politické vězně tradičně předsedkyně Naděžda Kavalírová. A jinak snad nikdo." (Žena Moby Dicka)
"Ještě Ivan Langer." (Mrtvá Kočka)

"To, že Rusko, Ukrajina a Kazachstán vytvořily Přičernomořský výbor pro zrniny, nám umožní zvýšit podíl na exportu zrnin z dnešních 20 % do 30 %." (Nikolaj Fjodorov, ministr zemědělství RF, na tiskovce na agrární výstavě Zelený týden 2014, Berlín.)

"Nechceme geneticky modifikované jídlo“; "Jsme proti růstovému šílenství“ (Hesla Zelených Khmérů, kterých se v boji proti intenzivnímu rozvoji agrárně-průmyslového komplexu, nehumánnímu chovu zvířat a proti vytvoření zóny svobodného obchodu mezi EU a USA sešlo při stejné příležitosti dle médií asi 30.000.)
"Nejspíš se těší na sovětskou kukuřici." (Žena Moby Dicka)

Včerejší výbuch v diplomatické čtvrti Kábulu má už 21 mrtvých, z toho 13 cizinců, mezi nimiž je i vedoucí zastupitelství MMF a čtyři zaměstnanci OSN.
"To má být nespokojenost s našimi dary?"(Žena Moby Dicka)
"To je machometánská nespokojenost s nemachometány."  (Mrtvá Kočka)

Více než 100.000 ledniček a televizorů napadlo své majitele v období od 23. prosince 2013 do 6. ledna 2014. Přesněji, šlo o zařízení, která si majitelé připojili k internetu, a už je nenapadlo je patřičně zabezpečit – takže se jejich počítače staly cílem hromadných spamů.

Ukrajinci znovu vyšli na náměstí Kyjeva. Naštval je nový Soubor opatření k zabezpečení demokracie, nebo jak nazvat těch  27 bodů. Vybíráme chuťovky:

Stát může rozhodnout o zákazu přístupu k internetu. Nedodržení tohoto zákazu tresce se pokutou asi 17.000 Kč.
"Skupinové narušení veřejného pořádku" jest penalizováno odnětím svobody na 2 roky.
"Účast na masových nepokojích" je zločin, za který může být občan zaťurmen na 10 – 15 let (tedy kdokoli z Majdanu*).
 Soud s takovým zločincem může proběhnout i bez jeho přítomnosti, tedy i bez možnosti účinné obhajoby.
Týká se i neposlušných poslanců, kteří mohou být zbaveni imunity a zatčeni bez zbytečného zdržování ve sněmovním výboru, a to přímo na plenárním zasedání parlamentu…

*("Majdan" = "náměstí" = "místo setkávání k řešení záležitostí obce", míněno konkrétní kyjevské náměstí Nezávislosti.)

Neděle 19. ledna 2013

JUDr. Stanislav Křeček, který vládne úřadu ombudsmana po odchodu Pavla Varvařovského, se nechal slyšet, že tenhle flek by měl zastávat někdo s právnickým vzděláním.
Nikdo z dalších předpokládaných kandidátů ho nemá.
Nicméně pan doktor prohlásil, že i nadále bude věrně sloužit jako zástupce jakémukoliv ombudsmanovi. Stejně, jako to věrně činil panu Varvařovskému.
"Až ho vypudil."(Žena Moby Dicka)
"Žádnej křeček – tchoř!"  (Mrtvá Kočka)

Připomeňme kariéru pana Křečka: Kooptovaný poslanec ČNR za Československou stranu socialistickou (1990), člen a tiskový mluvčí  reforměkomunistické Demokratické strany práce (do 1993), poté ČSSD (duben 1994 již místopředseda pražské organizace ČSSD, načež předseda po vyštípání nově zvoleného předsedy Věnka Šilhána). V senátních volbách 1996 neuspěl, zato r. 1998 byl na kandidátce ČSSD do Sněmovny, kamž se dostal. A kde se zahnízdil v různých funkcích až do loňska. R. 2012 se pokusil znovu kandidovat do Senátu, a zase mu to nevyšlo. Vzal zavděk býti dále socialistickým poslancem, což trvalo až do 5. dubna 2013, kdy z funkce odstoupil, byv Sněmovnou dva dny předtím – jakožto kandidát jak Senátu tak prezidenta Klause – zvolen zástupcem veřejného ochránce práv…

Připomeňme, že se jedná o Zemanova podporovatele v prezidentských volbách, neb v loňském lednu těsně před samotnou volbou, znectil oficiálního kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera.

Připomeňme, že panu Křečkovi patří titul JUDr. až od roku 2005, po složení rigorózní zkoušky na Právnické fakultě UK. Celých 15 let předtím tento titul používal neoprávněně.
"Žádnej tchoř – podvodník to je!"  (Mrtvá Kočka)
"A zástupce práv podvodníků."(Žena Moby Dicka)

V centru Kyjeva probíhají urputné boje mezi opozicí a policií. Hoří autobusy, náměstí zahalují mračna slzáku, při útěku si lidé lámou zejména nohy. Podle ministerstva vnitra bylo zraněno více než 70 policistů, z toho čtyři vážně. Opoziční představitelé se od "provokatérů" distancují. Opozičník Vitalij Kličko se útočníky snažil přesvědčit, aby neútočili na policisty, avšak sám dostal pár ran.
"Vydám se osobně do prezidentského paláce, abych Janukovyče přesvědčil o nutnosti ukončit eskalaci konfliktu“. (Vitalij Kličko, exboxer a předseda opoziční ukrajinské strany UDAR, na demošce na kyjevském Majdanu.)
Vitalij se na tu cestu vydal – a byl do paláce "vpuštěn".
"Jednání proběhlo v atmosféře vzájemné srdečné nenávisti." (Agentura Muška na Zdi)

K břehům Sýrie míří vlajková loď Černomořské flotily RF raketový křižník Moskva. Podle Hlasu Ruska je tak "pravděpodobnost zahájení ozbrojených akcí ze strany USA proti Sýrii stále menší".
"Jakože by Rusáci začali střílet na Amíky?" (Mrtvá Kočka)
"Možná ano, možná ne. Vyber si." (Moby Dick)
"Hlas Ruska tu loď označuje za »zabijáka letadlových lodí«." (Žena Moby Dicka)

Pondělí 20. ledna 2013

"Nemrtvá ODS" (Titulek komentáře Petra Honzejka v Hospodských novinách) Poslední věta shrnutí výsledku kongresu ODS: "Nezemřela, ale zachráněna není."

Připomeňme, že v literatuře žánru fantasy se pojmem "nemrtvý" označují zombie, případně mumie, ghůlové či kostlivci…
"Mám silné podezření, že to kolega Petr velmi dobře ví." (Žena Moby Dicka)

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě Bohuslava Sobotku, předsedu vlády České republiky, tč. bez vlády, a převzal od něj seznam lidí, které by chtěl mít ve vládě.

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě členy předsednictva České konference rektorů. Od loňského 28. října, kdy kvůli prezidentskému naschválnému nepozvání dvou rektorů na Hrad dorazilo asi jen pět z osmadvaceti rektorů, jsou vztahy mezi rektorstvem a Mlhošem poněkud napjaté. Rektoři dnes apelovali na Mlhoše Zemana, aby "respektoval platný zákon" a nečekal na nějaký nový, který je dosud ve hvězdách – a pro Boha už konečně podepsal jmenování 85 docentů profesory. Teprve pak by se mělo dále jednat o otázkách, zajímajících obě strany. Pan státní prezident takový smělý návrh odmítl.
"Dialog mezi prezidentem a rektory bude pokračovat." (Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, vůdce rektorských opozičníků."
"Što éto takóje »dialog«?" (Žena Moby Dicka)
"Co řeknu, to platí." (Mlhoš Zeman, pokusně samoděržavý prezident Česka)

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě JUDr. Pavla Zářeckého, svého kandidáta na post zástupce veřejného ochránce práv, který zastával funkci předsedy Legislativní rady ve vládě Jana Fischera (jakožto nestraník navržený ČSSD). Podle agentury MnZ Pavel nebude o toto místo usilovat, a to kvůli nejmenovanému zvířeti, které již obsadilo noru ombudsmana.

Uklidnění v Středoafrické republice by měl přinést nový přechodný prezident, kterého má dnes vybrat Národní přechodná rada, a jehož vláda by byla omezena termínem všeobecných voleb. Přihlásilo se 24 zájemců.
"Proč tak málo?"(Žena Moby Dicka)
"Víc kmenů v SAR není."  (Mrtvá Kočka)

Na pořádek v zemi dohlíží hlavně 1.600 Frantíků z Cizinecké legie. Což se mnohým Středoafričanům hrubě nelíbí. Proto se chce připojit se svým vojskem i EU. Evropská armáda má čítat  500 kusů, kteréžto budou "chránit civilisty a vytvoří podmínky pro dodávání humanitární pomoci". Naplnění tohoto obřího kontingentu již "zvažují" Slovinsko, Finsko, Belgie, Polsko a Švédsko.
"Litva už slíbila 20 maníků…"  (Mrtvá Kočka)
Středoafričtí machometáni a OSN jsou "znepokojeni" možností, že zbylé evropské vojáky do síly praporu dodá – zase Francie…

Úterý 21. ledna 2013

Státní prezident Mlhoš Zeman jmenoval na Pražském hradě dvanáct nových rektorů veřejných vysokých škol. Přišli všichni.
"A to nemusel, žejo?" (Mrtvá Kočka)

"Třeba mě někdo osloví. Tuším, že se v pondělí s někým potkám." (Vladimír Dlouhý, který neuspěl v loňské prezidentské volbě, by chtěl být prezidentem alespoň Hospodářské komory.)
HK chystá volební sněm. Současný prezident Petr Kužel má velkou naději, že bude znovu zvolen. I přesto, že přiznal podvody s podpisy auditorů ("Nepřiznal!" (Kužel)), a že Evropský úřad pro boj proti podvodům ve spolupráci s Policií ČR vyšetřuje podezření, že ze 100 milionů evropské dotace někam zmizela celá polovička.
"Proč myslíš, že ho volej!?"(Mrtvá Kočka)

"V případě potřeby můžeme dát Rusům k dispozici své letecké i námořní síly." (John Kirby, mluvčí Pentagonu, nabízí pomoc k zabezpečení Zimních olympijských her v Soči. Do nabídky patří i dvě US NAVY plavidla v Černém moři.)
"Když mají Rusáci svou černomořskou flotilu dislokovanou ve východním Středomoří, kde je připravena k obraně Sýrie proti USA…" (Žena Moby Dicka)

"Vesnice Ja-kchou se nachází v severní oblasti Nan-chua autonomního kraje národa Yi v čínské provincii Jün-nan. Jsou zde krásné pohledy do přírody a pestrý národní folklór. V této vesnici žije 350 rodin a celkem 1500 lidí. 97 % vesničanů je z etnika Yi. Rodina Zhou Lianying (Čou Lien-jing) je jedna z nich. V posledních letech se vesničané zabývají turismem. Životní úroveň se výrazně zlepšila."
(Autorkou či překladatelkou článku Hlasu Číny Šťastný život vesničanky Zhou Lianying je Klára.)

"Těch 30 tisíc volů z Berlína by se tam vsáklo!"  (Mrtvá Kočka)
"Jenže oni nechtějí do Číny."(Moby Dick)
"Oni chtějí Čínu v Evropě."(Žena Moby Dicka)

Středa 22. ledna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě sedm kandidátů na ministry ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Se všemi moudře pohovořil i vhodně zažertoval. Pan prezident při setkáních projevil neskonale odborné znalosti o všech probíraných resortech.

Policajti z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu vnikli do dvou poboček státní České pošty, a to kvůli ovlivňování trendů. Zatčeni byli 3 úředníci a 6 podnikatelů.

"Ještě existují nějaké státně mafiánské firmy, kde dosud neproběhla policejní štára a zatýkání?" (Žena Moby Dicka)
"Strakovka už navštívena byla. Tak snad Hrad?" (Mrtvá Kočka)

Válka ukrajinských protivládních živlů v ulicích Kyjeva má první dva padlé, opozičníci uvádějí počet mrtvých mezi pěti až sedmi.
"Takhle to začalo před třemi lety v Sýrii…" (Žena Moby Dicka)
"Neměl by se raketový křižník Moskva vrátit na svou krymskou námořní základnu?" (Mrtvá Kočka)

Tentokrát vyzval ke schůzce opozici sám prezident Janukovyč. Vitalij Kličko, Arsenij Jaceňuk a Oleh Ťahnybok jednali s panem prezidentem tři hodiny.
"Tak v Sýrii se k tomuhle ještě nedopracovali." (Žena Moby Dicka)
Výsledky ukrajinských mírových jednání:
a) Na otázku předčasných voleb pan prezident neodpověděl.
b) Zrušení drakonických zákonů a odstoupení vlády se "projednávalo". Mohlo by se o tom hovořit na zítřejší schůzce, ale tento slib je pouze "nezávazný".

"Takže co?" (Moby Dick)
"Takže hovno." (Mrtvá Kočka)

Podle Klička je vypsání předčasných voleb "jediné možné nekrvavé východisko". Jak pravil k lidu na Majdanu.
Lid Majdanu si brousí vidle.

Čtvrtek 23. ledna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman se konečně dostal k tomu, aby zaslal blahopřejný dopis nově zvolenému předsedovi Občanské demokratické strany Petru Fialovi. Trvalo mu dlouho, než přišel na vhodný malmot:
"Také jsem začínal se sedmi procenty.“

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě dalších sedm kandidátů a kandidátek na ministry a ministryně ve vládě premiéra Bohuslava Sobotky. Se všemi moudře pohovořil i vhodně zažertoval. Pan prezident při setkáních projevil neskonale odborné znalosti o všech probíraných resortech. Všimněme si blíže presumptivního ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD), který po odchodu z prezidentských prostor prozradil zvědavým médiím:
"Pokryli jsme široké pole témat od fungování CzechInvestu, podpory českého průmyslu v zahraničí, energetické politiky, dostavby Temelína, prolomení těžebních limitů… Pan prezident mi ohledně tématu bezpečnostní prověrky udělil pár otcovských rad".
Jakých?
"Když ji nepotřebuješ, tak si o ni nežádej. Ale když si myslíš, že bys ji mohl potřebovat, tak si o ni požádej. Za dva roky to nestihnou, a to už zase budu jmenovat jinou odbornou vládu já." (Mlhoš dle MnZ)

Nálada schůzky byla podle Mládka "konstruktivní". Panovala na ní "názorová shoda".

Menažerii zarazilo, jak byla všechna média k budoucím členům vlády i k samotnému Mlhošovi, který právě zavedl novou "ústavní zvyklost" na tiskovkách a interview vpodstatě devótní.
"Tak tahle nová ústavní zvyklost je opravdu idiotská!" (Žena Moby Dicka)

Státní prezident Mlhoš Zeman jmenuje ve středu dne 29. ledna 2014 ve 14.00 hodin na Pražském hradě členy nové vlády České republiky. (Tisková zpráva ze zoufalého hradního webu je jediným prezidentským výstupem k této drobnosti.)
"Není to zbytečný?" (Mrtvá Kočka)
"Proč myslíš?" (Žena Moby Dicka)
"Když je Mlhoš tak chytrej, tak by snad mohl vládnout sám, ne?" (Mrtvá Kočka)
"Evidentně se na to připravuje." (Moby Dick)

Státní prezident Mlhoš Zeman navrhl Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky svého oblíbeného tchoře k volbě veřejného ochránce práv. Další původně uvažovaný JUDr. Pavel Zářecký z rodinných důvodů kandidaturu odmítl.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč opět jednal se zástupci opozice, jakž byl slíbil. Při tomto jednání vyslovil další slib: Propustí zadržené demonstranty. Avšak demisi svou či vlády rozhodně odmítá. Žádné předčasné volby nebudou.
"Hodiny rozhovorů byly k ničemu. Nemá smysl sedět u jednacího stolu s někým, kdo se již rozhodl vás zklamat. Vroucně si přeji, aby nebylo žádné krveprolití a lidé nebyli zabíjeni. Já přežiji, ale bojím se, že budou mrtví, obávám se toho." (Vitalij Kličko vyzývá demonstranty, aby nepoužívali násilí.)

Menažerie je mínění, že mírové jednání o Sýrii bude mít podobný výsledek…

Pátek 24. ledna 2014

Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach (ČSSD/Zemanovci) navrhl stejně jako státní prezident kandidáta ČSSD/Zemanovců Stanislava Tchoře za kandidáta na ombudsmana. Senátor Miroslav Nenutil (ČSSD/Sobotkovci) navrhl exzástupkyni ombudsmana Annu Šabatovou.
"Média nejspíš přijdou s označením »ombudsmanka«, nebo, nedej Bože, »ombudswomanka«" (Moby Dick)
"Nebo »ombudsperson«" (Žena Moby Dicka)
"To neřešte, to nehrozí." (Mrtvá Kočka)
"A kdyby k tomu přecejen došlo, on ji Tchoř zase vypudí." (Moby Dick)
"Anebo půjde dělat ústavního soudce." (Žena Moby Dicka)
"Ústavně/zemanovského soudce." (Mrtvá Kočka)

Ukrajinští ultranacionalisté z opozičního hnutí Společná věc dobyli v Kyjevě ministerstvo zemědělství. V ulicích opět vyrostly barikády a planou ohně. V dalších nejméně deseti městech došlo k útokům na sídla oblastních samospráv. Lvov, Rovno, Ivano-Frankivsk, Chmelnycký a Ternopil padly do rukou opozice.
"Bitva u Ternopil…" (Moby Dick)
"Što éto takóje »ultranacionalismus«?" (Žena Moby Dicka)
"Nechuť být ruským protektorátem." (Mrtvá Kočka)

"Na nepokojích v Kyjevě se podílejí cizinci, kteří mají bojové zkušenosti. Na některé z nich je mezinárodní zatykač. Všichni se schovávají v obsazených budovách. My víme, že tam jsou zbraně." (Viktor Janukovyč, ukrajinský prezident na setkání s nejvyššími představiteli církví a náboženských organizací země.) Bez ohledu na takový dovoz kontrarevoluce je vláda "rozhodně připravena najít s opozicí kompromis a ukončit politickou krizi". Pan prezident udělá "vše", aby bylo "zastaveno násilí".
"Što éto takóje »vše«?" (Žena Moby Dicka)
"Zvací dopis do Moskvy." (Mrtvá Kočka)

Evropská unie k situaci rozhodně – mrmlá.
"Je zcela saturována zajišťováním pořádků v Bangui." (Žena Moby Dicka)

Viktor Janukovyč se chystá na dubnovou návštěvu České republiky.
"Snad mu dá Mlhoš nějaké otcovské rady." (Žena Moby Dicka)
"Jen aby je Víťa nedával Mlhošovi!" (Mrtvá Kočka)

Ze sportu: Na Ještědu jsou pokryty sněhem tři sjezdovky. Technickým sněhem. Na dotaz redaktorky ČT24 vysvětlil přítomný odborník:

"Technický sníh je tvořen ledovými krystaly. Standardní sníh jsou takzvané sněhové vločky."

Pěknou lyžovačku přeje Moby Dick s celou menažerií.
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick