úterý 7. ledna 2014

Opožděný dárek

Jak se dělá štěstí, ptala se tu nedávno na Štědrý den spolupsí autorka Daniela Kovářová. A hle, nyní jsem obdržel opožděný dárek – knížku stejného jména. Jde o sbírku loňských fejetonů "o rodině a právu", kterými autorka zaplňuje svůj blog, potažmo stránky Neviditelného psa, ale i novin a časopisů.
Ukazuje se, že takovéto shrnutí má své opodstatnění. Odpreparováno od dalších článků čtenáři skýtá jasnější vhled na problematiku rodinného práva a současné změny v občanském zákoníku (Daniela, krom mnohého jiného, vede vlastní advokátní kancelář zaměřenou na tuto oblast). Dovíme se Jak se dělá časopis (šéfredaktorka Rodinných listů), Jak (ne)udělat advokátní zkoušky (vedla Justiční akademii a působí na soukromé Diplomatické akademii), poradí Jak se dělá manželství (manželka) a poskytne Manuál pro výchovu vetřelce (matka:). Archaika ve mě sídlícího potěšily i citáty z Karla Jaromíra a Honoré de.

Těch dvacet fejetonů však hlavně představuje autorku jako ženu poněkud neviditelného druhu. Jsou mezi námi, ale nepíše se o nich: Ženy, které odmítají vypjatý feminismus, ale přitom se jim daří v rodině i v práci prosadit svou individualitu. Ženy, které nechtějí býti anorektičkami. Ženy, které umějí být kamarádkami žen. Ženy, které mají humor a znají ironii, přičemž obé dokážou laskavě i krutě použít při psaní o vadnosti zákonů a hyperkorektnosti, o hlouposti mužů i žen – včetně sebe. Je to dar, který se připisuje výlučně mužům. Ale mají ho i ženy, i když většinou – neviditelně. On je to tak vzácný dar, že jím ani každý muž není obdařen. Takže se mi to četlo, ano, dobře.

Samotný text vypovídá o autorce mnohem lépe než zvolený obrázek na obálce. Který je růžově fialový; dominuje mu černá silueta dámských nohou, o než se opírá roztomilý psíček. Autorka jest sice členkou Klubu chovatelů leonbergerů, což vyobrazený tvoreček zajisté není. A ty nožky by dokázaly jistě, pevně a přesně kopnout, jakž Daniela některými svými vyjádřeními rozbouřila veřejnost advokátskou i veřejnou. Ilustrace Pavla Janouškovce jsou již střídmé, spíše grafického charakteru, a vhodně doplňují obsah knihy.  

Blogy už před časem vygenerovaly tuto další skromnou hvězdu, která, jak doufám, bude i nadále zářit (nejen) na stránkách Neviditelného psa. Tahle sedmá autorčina knížka je už jako dárek k Vánocům poněkud opožděná, ale blíží se Valentýn… "který pln ambice nahradit MDŽ uchvátil děti a mladistvé, a naše manžele naopak od nutnosti oslav, kytek a přání osvobodil. Mezinárodní den žen je pryč a Svátek matek renesancí neoplývá". (Den žen?) No, ale nemusíte knížku kupovat jako dárek. Kupte si ji sobě!

Anebo si ji půjčte někde v knihovně. Já knížky nepůjčuju!

Psáno v Praze na Lužinách dne 7. 1. 2014

Daniela Kovářová: Jak se dělá štěstí
Ilustrace: Pavel Janouškovec
Nová vlna, 2014
160 stran, vázané
"Běžná" cena 189 Kč, na internetu 138-170 Kč (bez poštovného:)