pátek 31. ledna 2014

MOBY DICK: Zóny míru

Ruské varování, syrský smír, ptačí rvačka, dobývání Měsíce, satanský soud, přešetření hranic a aktivní postoj
************************************

Sobota 25. ledna

Zemi čeká další doba ledová. K těmto výsledkům došli vědci z britské národní Rutherfordovy a Appletonovy laboratoře. Sluneční aktivita totiž poslední dobou značně poklesla.


"Vliv změn sluneční aktivity na vývoj teplot na Zemi je jenom půl procenta" (Jan Pretel, český klimatolog, při jednom ze svých dřívějších vystoupeních.)
"Součet vlivů sluneční aktivity na vývoj teplot na Zemi je 100 %."(Žena Moby Dicka)
Jak si vysvětlit rozpor těchto výroků? Možná i tak, že "klimatologové" nejsou "astrofyzikové".
"A odmítají být."  (Mrtvá Kočka)
"Ledovec se blíží! " (Světová sci-fi 60. let minulého století.)

Čínský lunochod Nefritový králík byl vzhledem k nastávající místní noci a nespecifikovaným "poruchám" převeden do spícího režimu.

V kyjevské nemocnici zemřel další člověk, zraněný 22. ledna členy "zvláštních jednotek milice" v centru Kyjeva.
Ukrajinská revoluce má tedy už 3-6 obětí. Zraněno bylo více než 1200 účastníkům protestů. V nemocnicích zůstává 63 těžce raněných.
Vůdcové opozice vyzývají k převzetí moci v obcích. Občané mají organitzovat "oddíly domobrany".

"Ty, kdo zůstanou na náměstí Nezávislosti a v obsazených budovách, budeme pokládat za extremistická seskupení. A v případě nebezpečí a přechodu radikálů k aktivním činům budeme nuceni použít sílu.“ (Vitalij Zacharčenko, ministr vnitra Ukrajiny)
Načež radikálové obsadili ministerstva potravin, energetiky a báňského průmyslu.
"No – ale opustili Majdan, ne?"  (Mrtvá Kočka)

François Hollande (prezident, Francie) opouští svou družku Valery Tierweiler. Dosavadní "první dámu" má nahradit herečka Julie Gayet.
"»První milenka«."(Žena Moby Dicka)

Včera začala mírová jednání o Sýrii. Na začátek konference "Ženeva 2" odmítla delegace syrské vlády závěrečné komuniké z konference "Ženeva 1".
Na včerejší tiskovce přitom Lachdar Brahimí (zvláštní vyslanec  OSN a LAS ) pravil, že "delegace syrské vlády a opozice podporují zásady ženevského komuniké ze 30. června 2012". Toto komuniké je "základem jednání". Proti tomu prý "nikdo nenamítá“.
"Pouze ho někdo odmítá." (Žena Moby Dicka)
"Hlavněže se jedná."  (Mrtvá Kočka)

"Upozornil jsem Johna Kerryho na to, že je nyní velmi důležité nezasahovat do tohoto procesu a zdržet se jakýchkoliv výroků, které budou situaci jenom zostřovat. Doufám, že mne uslyšel.“ ( Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF o svém rozhovoru, který v rámci konference vedl s ministrem zahraničí USA.)
"Moskva varuje USA před zasahováním do událostí na Ukrajině." (Upřesňující titulek Hlasu Ruska.)

Na Kubě se chystá summýš Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC). V rámci toho komunisti zabásli desítky disidentů.
"Co provedli?" (Žena Moby Dicka)
"Zatím nic, ale chtěli."  (Mrtvá Kočka)
Mezi zadrženými je i José Daniel Ferrero, který se provinil tím, že se v metropoli Havaně setkal s evropskými diplomaty. Za podobné zločiny si už odkroutil osm let.
"Alespoň znají Kubánci jméno svého budoucího prezidenta."  (Mrtvá Kočka)

Venezuelská vláda už dluží zahraničním leteckým společnostem více než $3 miliardy. Místo hotovosti nabízí letecké palivo a dluhopisy. Což se však nesetkává s kladným ohlasem.
"Zejména proto, že se jedná o venezuelské dluhopisy."(Žena Moby Dicka)

Společnosti American Airlines a  Air Canada již zastavily lety do Venezuely.
"Severoameričtí imperialisté!"(Hugo Chávez)
Také soudruzi z panamské Copa Airlines  a ekvádorské Tame pozastavili prodej letenek do Venezuely.
"I latinoamerická solidarita má své meze."(Žena Moby Dicka)
"Miliardu doláčů."  (Mrtvá Kočka)

Z kultury:

"Pravicově radikální" (čti "neonacistická") Rakouská strana svobody pořádala včera večer ve Vídni svůj tradiční ples. Asi 6000 lidí vyjádřilo proti této akci protest pochodem centrem rakouské stolice.
Načež někteří "levicově radikální" (čti "starokomunističtí") demonstranti začali rozbíjet výkladní skříně a házet na policisty láhve. (Zpráva neupřesňuje, zda zápalné.)

Neděle 26. ledna 2013

Během víkendu umrzlo v Polsku 17 lidí. Od listopadu už na následky přechlazení zemřelo 35 Poláků. Teploty po celé zemi poklesly pod minus 10 °C, a v noci bylo někde až pod minus 20 °C.
"Jako by ani leden nebyl."  (Mrtvá Kočka)

Radikální ukrajinští opozičníci dobyli v Kyjevě budovu ministerstva spravedlnosti.
"Što éto takóje »radikální ukrajinský opozičník«?" (Žena Moby Dicka)
"Raději to ani nechtěj vědět. Evropa to vědět nechce." (Mrtvá Kočka)
"No tak, je to asi jako v Sýrii nebo ve Vídni." (Moby Dick)

"Tváří v tvář nedávným tragickým událostem v Kyjevě, které si vyžádaly lidské oběti, rozhodně odsuzuji neoprávněné použití síly proti účastníkům protestů, protože většinou jde o pokojné obyvatele města.“ (Herman Van Rompuy, předseda Rady Evropy) Herman apeluje na všechny "strany zapojené do konfliktu", aby se "vyvarovaly násilí". "Omezování základních svobod situaci pouze vyhrotí.
"Násilné metody boje za lidská práva jsou absolutně nepřípustné." (Konstantin Dolgov, ombudsman ministerstva zahraničních věcí RF.)
"Nepřípustné, primitivní, avšak účinné..." (Mrtvá Kočka)

Viktor Janukovič (prezident, Ukrajina) by chtěl, aby se opozičník Arsenij Jaceňukstal premiérem. Není jasné, jak by to fungovalo se zbytkem vlády.
"Armáda se bude přísně řídit ústavou a zákony Ukrajiny, kde je přesně popsána její úloha, funkce a úkoly, mimo jiné i ty, které se týkají použití ozbrojených sil.“ (Pavel Lebeděv, ministr obrany Ukrajiny, vylučuje zásah ozbrojených sil do konfliktní situace v zemi.)
"S tím by to šlo." (Žena Moby Dicka)
"Ve válce s vojsky ministerstva obrany taky?" (Mrtvá Kočka)

Opozice není nabízeným vstupem do vlády "nadšena":
"Jsme si moc dobře vědomi toho, že Janukovyč se tak chce zbavit odpovědnosti.“ (Arsenij Jaceňuk, předseda poslaneckého klubu Baťkivščyna. Ukrajině hrozí bankrot...
"Dveře do EU jsou pro Ukrajinu stále otevřené." (Herman Van Rompuy.)
"Pokud to EU zaplatí…" (Žena Moby Dicka)
"Pořád levnější, než mít na hranicích nový Sovětský svaz." (Mrtvá Kočka)

Papež František po nedělní mši na Svatopetrském náměstí vyzval aby Ukrajinu "ovládl duch míru a hledání společného blaha". "Ukončete násilí, zahajte konstruktivní dialog mezi lidem a vládou." Franta se za Ukrajinu pomodlil, zejména za pokoj těch, kteří položili své životy a za členy jejich rodin. Načež vypustil bílé holubice míru. Na které okamžitě zaútočili racek a vrána…

Egypt slavil 3 roky od revoluce. Zabito bylo asi 50 a zraněno několik set lidí, a to ve střetech mezi muslimskými bratry a policií.

Do Ženevy se slétají delegace, aby vyjednaly mír v Sýrii.
"S teroristy v Sýrii není žádná dohoda možná. Jednání s nimi ze zásadních důvodů odmítáme a neradíme to ani nikomu jinému." (Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF) Spojení syrské vlády a "příčetné, světské a vlastenecké opozice" v boji s terorismem se stává prioritou. Nejen vzhledem k situaci v samotné Sýrii. ale i s ohledem na to, že se už rozšiřuje do sousedního Iráku.
"Pan Lavrov poněkud opomněl zmínit provládní teroristický Hizballáh jak na území Sýrie, tak i v sousedním Libanonu. Stejně jako intervenční jednotky íránských Revolučních gard." (Žena Moby Dicka)
"Nebude rejt do spojenců!" (Mrtvá Kočka)

"Jsme ochotni projednávat jakékoliv otázky včetně otázky koaliční vlády, ne však demisi prezidenta Bašára Asada." (Fajsal Mekdad, náměstek ministra zahraničí Sýrie)
"Kategoricky nechceme vidět Asada u moci." (Monzer Akbik, zástupce Národní koalice opozičních revolučních sil)
"Hlavněže se bude jednat."  (Mrtvá Kočka)

Kim Čong-un se nedávno zbavil strýčínka Čang Song-tcheka. Popraven byl nejspíš za sukničkářství a jiný terorismus. Nyní přicházejí úděsné zprávy, že tento komunistický tyran nechal povraždit celé strýcovo příbuzenstvo, a to včetně dětí a žen. Ti provinilci, kteří odmítli opustit své domovy s policií dobrovolně, byli zabiti přímo před očima svých sousedů.
Avšak Kim Trojka je humanista: Nepokrevně příbuzné ženy z klanu Čang Song-tcheka, jež byly manželkami jeho příbuzných, byly pouze poslány do vyhnanství.
"Jaký rozdíl od Hitlera nebo Stalina?" (Žena Moby Dicka)
"Ti neměli za spojence Čínu." (Mrtvá Kočka)

Ze sportu:
V Sao Paulu proběhla pokojná demoška dvou tisíc lidí proti pořádání mistrovství světa ve fotbale v Brazílii, přesněji proti korupci a rozkrádačkám s tím spojeným. "Radikálové", krytí "hodnou většinou", pak zapalovali automobily, drancovali obchody a banky. Bylo zadrženo přes 120 chuligánů.

Pondělí 27. ledna 2013

Na kyjevském Majdanu byl nalezen oběšenec na "kostře vánočního stromku". Jolka nebyla dostavěna, neb demošky na tomto místě trvají už od konce listopadu. Tělo pětapadesátiletého Volyňáka bylo posláno na soudní expertízu.

EU vyzývá Ukrajinu, aby neuzavírala dohodu o volném obchodě s Celní unií (neoSovětským svazem). V případě uzavření této dohody přijde Ukrajina o možnost uzavření obchodní dohody s "třetí stranou" (míněna EU).

Lachdar Brahimí (zvláštní zástupce OSN pro Sýrii) obnovil v Ženevském sídle OSN jednání se zástupci syrské vlády a syrské opozice.

V syrském přístavu Latakia něco silně bouchlo. Opozičníci tvrdí, že sionistický nepřítel leteckým útokem zlikvidoval sklady vojenského materiálu v přístavu, včetně zásob ruských raket S-300.
Neexistují důkazy, že k explozi došlo v důsledku izraelského nebo jakéhokoli bombardování.
Syrská vláda tvrdí, že dokonce ani k žádné explozi nedošlo.

"Takže ruské rakety, které tam tím pádem nebyly, se nemohly dostat do pracek Hizballáhu." (Žena Moby Dicka)
"Který tam je." (Mrtvá Kočka)

Pan Ki-mun (generální tajemník OSN) už dorazil na Ostrov nesvobody, kde se bude konat summýš CELAC. Přivítal ho zde první tajemník politbyra Ústředního výboru Komunistické strany Kuby, předseda Státní rady ("prezident") a premiér soudruh Raúl Castro. Srdečně pohovořili o tom, že by Američani měli konečně ukončit svoje hospodářské embargo. Pan Pan špitl něco o "situaci v oblasti lidských práv", která by se měla zlepšit. Raúl nadšeně souhlasil: Američani by měli přestat trápit černochy. (Podle agentury Muška na Zdi.)

Jihokorejské ministerstvo vědy a techniky oznámilo záměr vybudovat na Měsíci obývanou základnu. K tomuto úkolu se spojilo 15 státních i soukromých organizací, které začínají vyvvíjet kosmickou loď, lunochod i dálněkosmickou stanici. První raketa má startovat v roce 2020.

Úterý 28. ledna 2013

Pan Ki-mun se v Havaně setkal se soudruhem Fidelem Castrem (exdiktátorem, exrevolucionářem a exintelektuálem). Pan Pan si nechal od Fidela poradit, jak vyřešit situaci v Sýrii a krizi v Africe. Projednali i řadu dalších aktuálních témat.
"Během hodinového Fidelova monologu." (Mrtvá Kočka)
Na generálního tajemníka OSN prý "zapůsobila velkým dojmem“ "fyzická a duševní síla" kubánského exvůdceho.
"Aby ses neposral, vole" (Mrtvá Kočka)

"Je na tom dobře, má jasnou hlavu. Je velmi zajímavé hovořit s člověkem, který prožil tolik historických období a osobně zná tolik věcí. Má skvělou paměť.". (Dilma Rousseff, brazilská prezidentka, už taky dorazila do Havany a obráží tamní muzea Revolučního dělnického hnutí.) Fidel prý se slzou v oku vzpomínal na své někdejší současníky, například Nikitu Chruščova. Tentokrát vydržel žvanit dvě hodiny.
"Byl k neudržení." (Dilma)
"Aby ses neposrala, krávo." (Mrtvá Kočka)

"Kubánský prezident" Raúl Castro zahájil summýš společenství CELAC, které, podle Hlasu Moskvy, "sdružuje všechny země západní polokoule vyjma USA a Kanady".
"A vyjma půlky Oceánie, Islandu, Irska, Velké Británie a asi tuctu afrických zemí…" (Žena Moby Dicka)
"Ale to by nebylo tak propagandisticky důrazné!" (Mrtvá Kočka)

"V rámci CELAC máme možnost vytvořit náš vlastní model uzpůsobený naší realitě, který je založen na vzájemně prospěšných principech." (Raúl vyhlašuje novou Castrovu doktrínu.)
"No tak si mezi sebou neplaťte dluhy, no." (Mrtvá Kočka)
"Když je budete splácet ostatním." (Žena Moby Dicka)

"Nikdy od revoluce v roce 1959 nedostala Kuba tak jasnou regionální podporu. Masivní přítomnost šéfů států a vlád potvrzuje, že kontinent odmítá americkou politiku izolace Kuby." (Arturo Lopez-Levy, analytik z univerzity v americkém Denveru.)
"Abyste se neposrali, američtí univerzitní levičáci." (Mrtvá Kočka)

Ráno začalo v Ženevě zasedání syrských delegací pod patronací OSN. Z nějakých důvodů "nemohly dospět ke shodě".
"Protože se mělo projednávat »předání moci«?" (Žena Moby Dicka)
Čímž pádem padly další dvě schůzky, plánované na večer. Ale jednání budou pokračovat. Už zítra.
"Asiže stejným způsobem."  (Mrtvá Kočka)
"No, aspoň po sobě nestřílejí." (Žena Moby Dicka)
"V Ženevě."  (Mrtvá Kočka)

"Neuznávám tento soud nenávisti. Je to satanský soud.“ (Ratko Mladič, exfýrer armády bosenských Srbů, obžalovaný z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti, tentokrát stojící před Mezinárodním tribunálem pro ex-Jugoslávii jako svědek v kauze exprezidenta Srbské republiky a exbásníka Radovana Karadžiče.)

Středa 29. ledna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman jmenoval v české stolici na návrh předsedy vlády Bohuslava Sobotky ostatní členy vlády a pověřil je řízením ministerstev. Česká republika má tak tři měsíce po volbách a sedm měsíců po jmenování prezidentské vlády konečně legální vládu!
"Podle těch trapných »ústavních zvyklostí«."  (Mrtvá Kočka)
"Nikdy bych nevěřila, že budu Sobotkovi gratulovat. Tak – gratulujem, Slávku!" (Žena Moby Dicka)

To byla protentokrát jediná domácí zpráva. Omlouváme se, ale tohle už znáte odjinud. České televize a české noviny nemají tenhle týden kvůli novým českým ministrům skoro na nic jiného místo. Včetně hlubokosáhlých kometářů.

V Bulharsku za psolední dva dny umrzli čtyři lidé. Sněhové bouře na celém Balkáně způsobují výpadky elektřiny a problémy v dopravě. Sníh napadl na chorvatském pobřeží Jaderského moře. V Moskvě teplota klesla na -22 stupňů, v Podmoskví na -31. V ruské stolici je to zatím nejchladnější den letošního ledna.

Příliv arktického vzduchu přinesl pokles teplot až k -34 stupňům Celsia. A to v jižních státech USA. Stav nouze vyhlásily státy Georgie, Louisiana, Mississippi, Severní Karolína a Jižní Karolína. Napadly tam dva centimetry sněhu, ale na silnicích a ranvejích je nemá kdo čím odklidit. Mrazy míří i na Floridu.

"Ledovec je tu! " (Mrtvá Kočka)

Federální prezident Barack Obava přednesl tradiční zprávu o stavu Unie. Slíbil zvýšení minimální hodinové mzdy ze $7,25 na $10,1 dolaru (to nepřepočítávej, Babiši!). Podle řady amerických ekonomů a Hlasu Moskvy je tento krok "tou nejjednodušší cestou, jak účinně pomoci americkým chudým".
"A zvednout deficit." (Mrtvá Kočka)
"A podpořit ilegální práci ilegálních imigrantů." (Žena Moby Dicka)
Pan prezident si hodlá svá sociální opatření prosadit i přes očekávaný odpor Kongresu pomocí prezidentských dekretů. Což může udělat u federálních zaměstnanců.

Pan prezident Obava slíbil, co už byl slíbil někdy před šesti lety: "Urychleně" zrušit věznici pro nevojenské (teroristické) zajatce na základně Guantanamo.
"Po ukončení války v Afghánistánu je nutno, aby zrušil Kongres už letos zbývající omezení přeprav vězňů Guantanama, a abychom mohli tuto věznici likvidovat“.
"A převézt je do východní Evropy, kde na ně nebude tak vidět." (Mrtvá Kočka)
"Ale i na Slovensku zůstanou americkými vězni – stejně jako předtím na Kubě." (Žena Moby Dicka)
"Takovéhle plnění slibů je dost pumprdentlich." (Mrtvá Kočka)
"Snad takhle bude plnit i další své sliby, doufejme…" (Žena Moby Dicka)

Federální prezident přecejen uznal, že "nebezpečí terorismu zůstává i nadále", protože se stoupenci Al Kejdy a jiná extremistická seskupení zakořenili v různých částech světa. A to bylo ze zahraničněpolitické části asi tak všechno… Jo – ještě pohrozil, že bude vetovat případné nové protiíránské sankce. Vypustil pár frází o podpoře Ukrajinců v úsilí o svobodu slova a ochranu demokratických hodnot, a o spolupráci s mezinárodním společenstvím k zajištění "budoucnosti" Syřanům, tedy k takové budoucnosti, "kterou si zaslouží".
"To je dost drastická hrozba!" (Mrtvá Kočka)

No a nezapomněl ani na izraelské přátele a ubohé Palestince, jež budou USA "podporovat v jejich obtížném, ale potřebném jednání o ukončení vzájemného konfliktu".
"No oni Izraelci ten konflikt ukončili – když postavili kolem Palestinců zeď. A nechají je za ní, aby si své problémy řešili sami." (Žena Moby Dicka)
"Pokud přes tu zeď nevystřelují rakety." (Mrtvá Kočka)

Další summýš EU-RF proběhl v Bruseli. Nejprve se však za zavřenými dveřmi setkali car-prezident RF V.V.Putin s pseudoprezidentem EU Hermanem van Rompuyem a předsedou EK José Manuelem Barrosem, kde dopředu upekli, co se pak demokraticky schválí. Na "pracovní oběd" pak přizvali ještě ministra zahraniční RF Sergeje Lavrova a vysokou představitelku pro zahraniční záležitosti EU Catherine Ashton.
"No – ta mi moc vysoká nepřipadá." (Žena Moby Dicka)

Takže poté již byla bez potíží přijata společná deklarace o boji proti terorismu (tedy proti těm teroristům, kteří se zrovna nekamarádí s Ruskem nebo Evropou, což se v případě Hizballáhu sjednocuje). Barroso ještě zmínil "praktickou spolupráci zemí EU a Ruska v oblasti zajištění bezpečnosti ZOH v Soči". Kde tedy proběhne i příští rusko-europský summýš. Tam také mají být obnovena jednání o uzavření nové základní smlouvy.
"Jsme proti takovému chápání, že zde existuje konflikt bloků.“ (José Manuel Barroso)
"Aha, a co to pondělní vyjádření EU k Ukrajině ohledně Celní unie???" (Žena Moby Dicka)
"To přímo geniálně vymyslel Putin: Navrhl vytvořit zónu volného obchodu mezi EU a Euroasijskou ekonomickou unií" (Moby Dick)
"Takže Rusko se nažere…" (Mrtvá Kočka)
"…a bafuňáři z Brusele si budou myslet, že jsme zůstali celí." (Moby Dick)

Car-Putin pravil, že Ukrajina tak "může pokračovat ve sdílení evropských hodnot a současně spolupracovat s Euroasijskou unií". Ruské půjčky Ukrajině, či snížení cen zemního plynu nezávisí na "konkrétní ukrajinské vládě".
"Je to spojeno s přáním podpořit ukrajinský lid.“ (VVP)

Ruští politruci přitom na Hlasu Ruska tvrdí, že Polsko, Maďarsko, Slovensko a Rumunsko hodlají provést "přešetření hranic s Ukrajinou", tedy anexi západní části země.
"A Rusáci by si zabrali východ." (Mrtvá Kočka)

Parlament Ukrajiny přijal usnesení o zrušení drakonických zákonů přijatých 16. ledna, které znamenaly "narušení pravidel a omezovaly ústavní lidská práva svobody".
Viktor Janukovyč podepsal výnos o demisi vlády Mykoly Azarova: Mykola pak demisi podal – "kvůli mírovému urovnání konfliktu v zemi.“
Než však tu demisi podal, informoval o tom nejdříve ruského premiéra Dmitrije Medveděva. Přičemž mu poděkoval za spolupráci.
"Vědomou." (Mrtvá Kočka)

Do Kyjeva se hrne jak Catherine Ashton, tak spešl delegace 12 europoslanců.

Jonathan Markowitz (kyjevský rabín) se rozhodl přeložit monstrózní svatbu své dcery, která se měla konat na kyjevském hlavním sportovním stadiónu, a to do Izraele. Učinil tak po konzultacích s policií, která prohlásila, že situace v Kyjevě je tak "komplikovaná", že nemůže zaručit bezpečnost četných hostů a svatebčanů, mezi nimiž měli být členové Knesetu a rabíni z Ruska, Izraele a USA.
"Antisemitských excesů se účastní pouze část obyvatel, ale přesto nechceme nic riskovat." (Kyjevská policie)

V Kyjevě probíhají nějaké "antisemitské excesy"? Co na to Baronka Ashton? Co na to Barack Obava? A všichni ti europoslanci, prezidenti a předsedové???
"Všichni jsou jednotni v rozvíjení těchto »celoevropských hodnot«." (Žena Moby Dicka)

Roskosmos je nemile překvapen jihokorejskou měsíční iniciativou, proto přichází s vlastním projektem "dlouhodobých navštěvovaných základen na Měsíci".  Ve svém vystoupení na Baumanově technické univerzitě v Moskvě to ohlásil předseda Roslosmosu generálplukovník Oleg Ostapenko. Jeho úřad má prý v plánu i "jiné experimenty na povrchu Měsíce". Proto se pracuje na vývoji "supertěžké nosné rakety" s nosností 80, a později až 160 tun užitečného nákladu na oběžné dráze.
Další z priorit Roskosmosu jsou "základní výzkumy s důrazem na speciální kosmické observatoře". Proto má být do roku 2020 vypuštěna observatoř se "super vysokou citlivostí a přesností".
"Asi nebudou hledat mimozemšťany, že?" (Žena Moby Dicka)
"Generálplukovník? Exvelitel ruských kosmických ozbrojených sil? To víšžene!"(Mrtvá Kočka)

Také KLDR se hodlá účastnit nového kola kosmického závodu: Připravuje start modernější balistické rakety, která bude moci doletět až na území USA.
"Musíte si brát příklad z hrdinů protijaponského partyzánského boje a pod heslem »jeden proti stovce« se připravit na skutečnou válku.“ (Kim Čong-un vyzývá své vojáky, aby zvyšovali bojeschopnost prostřednictvím intenzívní přípravy, a to jak vojenské, tak hlavně politické přípravy.)
"A že to PŠM budou hodně potřebovat." (Žena Moby Dicka)
"Až jim za tu jednu přiletí z Ameriky sto raket." (Mrtvá Kočka)

Čtvrtek 30. ledna 2014

"S plnou vážností vyhlašuji v Latinské Americe a Karibiku zónu míru. Členské země se trvale zavázaly, že budou spory řešit mírovou cestou a navždy se vzdají použití síly v regionu a hrozeb jejího použití" (Raúl Castro na závěr konference CELAC.)
"Jakou může mít šašek vážnost?" (Mrtvá Kočka)
"Što éto takóje »trvale« a »navždy«?" (Žena Moby Dicka)
"Na věčné časy." (Mrtvá Kočka)

Závěrečná rezoluce obsahuje závazky členských zemí, že nebudou strkat rypák do "vnitřních záležitostí sousedních zemí" a budou "respektovat právo každého státu zvolit si vlastní politický systém".
"Ano, posrali se." (Mrtvá Kočka)

KLDR prý zvažuje vstup do CELAC (dle MnZ).

"Kritické hlasy byly po čas konference umlčeny: zatýkání, výhrůžky, odstřižené telefonní linky. (Yoani Sanchez, kubánská disidentka.) Nakonec bylo zadrženo asi čtyřicet představitelů opozice, další byli drženi v domácím vězení. A co na to OSN, jejíž nejvyšší představitel byl přítomen?

"Vyzvalo světové politiky, aby na Kubu častěji cestovali, osobně se s disidenty setkávali a přesvědčili se tak o skutečných poměrech v zemi."
"Ale to byste museli přestat slintat při výlevech Raúla a Fidela!!!" (Mrtvá Kočka)

Slovenská policie zatkla neonacisty,kteří v noci na 6. října 2013 mlátili lidi v prostorách nitranského baru Mariatchi, který patří Rado Richtárikovi, aktivistovi iniciativy Lidé proti rasismu. Náckové si ke svým pravidelným nájezdům zřídili nedaleko Mariatchi "soukromou" chlastací stanici pod názvem "Walhala". Na Richtárikův podnik i nadále útočili skoro každou sobotu. Na silvestra pak rozbili pět oken. Na Nový Rok ráno rozkopali dveře. Rado vyběhl s foťákem za nimi. Takže ho začali bít, povalili na zem, dupali po něm a kopali ho. Richtárik skončil v nemocnici se zlomenou nohou, kterou mu museli okamžitě operovat.
Přitom: Hned 6.10.2013 vyslal operátor městské policie hlídky, které byly na místě krátce po začátku incidentu.
"Zadržely pachatele a převezly je na útvar Policejního sboru." (Jozef Dvonč, primátor Nitry).
A státní policie? Co dělala, když měla k dispozici video z bezpečnostních kamer, podle něhož šlo pachatele "ztotožnit"?? A je samotné, zadržené při činu??? Tři a půl měsíce "shromažďovala posudky, aby útoky posoudila přísněji". (Robert Fico, slovenský premiér a prezidentský kandidát.)
Ale policie přece jen zasáhla okamžitě: den poté, co Sme zveřejnil video z říjnové rvačky.

Pátek 31. ledna 2014

"Syrské strany nejen pracovaly v Ženevě do 31. ledna, tedy celý termín vydělený k jednání, ale dohodly se i na přesném termínu zahájení druhého kola." (Alexej Borodavkin, stálý zástupce Ruska v ženevské misi OSN.) Syřané přijedou do Švýcarska znovu 10. února a budou pokračovat v diskusi.
"A v nákupech." (Žena Moby Dicka)

Valíd Mualim (ministr zahraničí Sýrie) přitom prohlásil, že první etapa jednání mezi syrskou vládou a opozicí Ženeva 2 "skončila bez výsledku kvůli odmítavé pozici odpůrců Asadova režimu a zásahům USA".
USA však zatím nezasáhly. Ale možnáže přecejen zasáhnou:
"Režim syrského prezidenta Bašára Asada neodesílá chemické zbraně za hranice země tak rychle, jak bylo slíbeno. Chtěl bych Bašáru Asadovi připomenout, že dohoda, která byla dosažena v New Yorku s Radou bezpečnosti OSN, zřetelně poukazuje na to, že pokud existují problémy s dodržením norem, tak lze aplikovat kapitolu VII Charty OSN." (John Kerry, ministr zahraničí USA.)
Tato kapitola umožňuje užití síly při nedodržování dříve schválené rezoluce, a USA ji už použily při útoku na jiného diktátora, Saddáma Husajna.
Protože Saddám – jakkoli to euroamerická muslimskolevičácká pakáž dodnes zpochybňuje – rezoluce OSN o kontrole chemických zbraní prostě nedodržoval.

Hyun Hak-bong (velvyslanec KLDR ve Velké Británii) upřesnil důvody popravy strýce Vůdce: Byl potrestán za protivládní prohlášení a podrývání národní ekonomiky. Normálně, zastřelením. Nebyl roztrhán psy. Toto tvrzení je – stejně jako výše podaná informaci o zavraždění příbuzných Čang Song-tcheka – "nepřátelskou propagandou."
Well, když jsme nepřátelé, co ten hajzl dělá v Evropě???

"Za poslední dva měsíce je to už třetí schůzka. Projednáváme otázky organizace jednotného systému spolupráce, společného systému protiraketové a protivzdušné obrany, provozu objektů zajišťujících jak bezpečnost Ruska, tak i Kazachstánu.“ (Sergej Šojgu, ministr obrany RF, při přátelské návštěvě Kazachstánu.)
"Jsme připraveni na kolektivní práci. Podobná dynamika v rozvoji kazašsko-ruských vztahů ve sféře obrany je potvrzením aktivního postoje stran“ (Adilbek Džaksybek, ministr obrany Kazachstánu)

Zatímco Roskosmos plánuje dobytí Měsíce, kosmická korporace Energia míří dál. Už začala stavět moduly pro let na Mars. Marťanská stanice se má kompletovat v libračním bodě L2, tedy nad odvrácenou stranou Měsíce.
"Proč ne v L1?" (Žena Moby Dicka)
"Aby na ně nebylo ze Země vidět." (Moby Dick)

NASA se zatím spojila s ESA, aby za zády prezidenta Obavy oprášila projekt kosmické lodi Orion. Barackovi řeknou, že to je kvůli jeho oblíbeným letům k asteroidům, a pak se poletí na Měsíc, a nakonec i na ten Mars.
"Kde už v té době budou Korejci." (Žena Moby Dicka)
"Severní." (Mrtvá Kočka)
"Všichni?" (Moby Dick)

Rhawn Joseph (neuropsycholog, Kalifornie, USA) podal žalobu na NASA, kterou chce dosáhnout, aby agentura "okamžitě a pečlivě prozkoumala toulavý kámen na Marsu".
Vědci NASA předpokládají, že minerál vylétl zpod kola marsochodu Oppurtunity. Avšak Rhawn Joseph je přesvědčen, že se jedná o houbu.
"Lékař – nebo pacient?" (Mrtvá Kočka)
"Ale ne, to je seriózní výmysl." (Žena Moby Dicka)
"Doufám, že bude jedlá!" (Moby Dick)

**********************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick