pátek 10. ledna 2014

MOBY DICK: Prezidenti v rozkladu

Novoroční pochybení, palestinští štíři, venezuelská slečna, čekající Sobotka a popletený Mlhoš
************************************

Sobota 4. ledna

"V pondělí (30.12.) byl předpoklad snížené poptávky po cestování, jelikož se jednalo o pracovní den mezi víkendem a Silvestrem. Zatím nemáme pohromadě všechny poznatky, ale již víme, že hlavně v odpolední špičce byla zejména u metra a vybraných povrchových linek MHD nedostačující kapacita." (Filip Drápal, mluvčí pražského Ropidu)
"Što éto takóje »nedostačující kapacita«?" (Žena Moby Dicka)
"Když lidi v metru při čekání přepadávají do kolejiště. Když se nevejdou do metrovlaku, tramvaje nebo busu." (Mrtvá Kočka)
Ten, kdo pracuje a nemluví, tak ten ví, že když vypadal vánoční týden, jak vypadal, tak se halt muselo jít před koncem roku do práce alespoň na den! Krom toho – do Prahy na konec roku míří i nejméně sto tisíc zarubežných cizinců.
"Omezení dopravy nebylo kvůli dovoleným Pražanů, ale kvůli dovoleným – řidičů MHD!" (Žena Moby Dicka)

"Až na pár výjimek byl sobotní typ provozu v pátek 27. a v úterý 31. prosince dostačující." (Filip Drápal.) Avšak přesto: "Pro příští vánoční období si z toho vezmeme ponaučení."
"Što éto takóje »ponaučení«?" (Žena Moby Dicka)
"Pro nedostatek zájmu cestujících budou do konce ledna prodlouženy některé dosavadní intervaly pražského metra z 8. na 10 minut." (Dnešní zpráva z Ropidu)
"Zato se zvyšuje zájem o vidle."  (Mrtvá Kočka)

Saíb Irikát, který za palestinskou stranu vede s vládou Izraele mírová jednání, obvinil své partnery z přípravy vraždy předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Avigdor Lieberman, ministr zahraničí Izraele, prý rozeslal evropským politikům dopis se žádostí o "odstranění" Abbáse. Izraelský ministr ho prý v dopise označil za "nebezpečí pro Izrael".
"Tak postupuje Izrael. Než zabili Arafata, vláda Šarona také Arafata označila za překážku, jíž je třeba se zbavit." (Saíb Irikát.)
"Intrikát."  (Mrtvá Kočka)

Poznamenejme, že Jásir Arafát nebyl zavražděn, jak nedávno po francouzském vědeckém týmu oznámili i jejich ruští kolegové.
Co je k blití: Všechna média do zblbnutí opakují Intrikátovu zlolajnou pomluvu, aniž by upozornila, že Arafát nebyl zabit.

"Podle mne (palestinský velvyslanec v Praze) zahynul proto, že neodborně zacházel s výbušninou... že na palestinském velvyslanectví se stalo shromažďování zbraní tak běžnou a možná až všední normou, že nerespektovali ani ty nejelementárnější bezpečnostní zásady. A to se vám vždy - dříve či později - vymstí. Věřte, že dobře vím, o čem hovořím." (Jiří Šedivý, exnáčelník genštábu AČR na závěr rozhovoru pro Aktuálně.cz)
Nejzajímavější generálův postřeh: "Hrůzu mám z toho, že podobný zbrojní sklad nemusí mít Palestinci jen v Praze, ale i na dalších evropských zastoupeních. Podle mě je to dokonce velmi pravděpodobné. Zcela náhodný výbuch možná odhalil něco neskutečného... možná až monstrózního. A nikdo v tuto chvíli neví, co všechno skrývají jiná zastupitelství Palestiny v Evropě či za oceánem."

Čínský prezident Si Ťin-pching vyjádřil upřímný smutek nad strádáním a ohrožením čínského expedičního týmu na palubě ledoborce Sněžný drak u severního pólu. Upozornil, že záchranné akce Sněžného draka, který dopravil z nebezpečí 52 australských vědeckých turistů, dělá vlasti a Číňanům čest. Požádal ostatní země, aby pomohly s koordinací záchranných prací, aby se co nejdříve bezpečně vrátil do Číny.
"Tak buďto pana čínského prezidenta někdo špatně informoval …" (Žena Moby Dicka)
"…anebo někdo neumí čínsky." (Mrtvá Kočka)

Neděle 5. ledna 2013

Moby Dick si dal práci s vyhledáním onoho dopisu, který včera "citoval" pan Intrikát, a našel ho v internetovém archivu deníku Haaretz ve zprávě z 22. 8. 2012. (Česky pouze v Židovském tiskovém a informačním servise.) Lieberman zde uvádí důvody ke své výzvě, kterou adresoval Blízkovýchodnímu kvartetu (OSN, EU, USA, RF): Nepíše zde o "odstranění", ale "vyslovil se pro jeho odchod z politiky". A to ne proto, že je nebezpečím pro Izrael, ale "vážnou překážku mírového procesu“. Lieberman nechtěl Abbáse zavraždit, chtěl jen, aby se konaly prezidentské (a parlamentní) volby. Od těchto voleb Lieberman očekával konec Abbásovy vlády a nástup "nového, legitimního a doufejme pragmatického palestinského vedení“. Tedy konec "despotické vlády prolezlé korupcí." Abbás to taky očekával – proto ony volby zrušil.

Kolegové, palestinskou propagandu nelze nechávat bez komentáře!

Al-Kejda ovládla írácké město Fallúdža i celou provincii Anbar.
"Je to boj, který patří Íráčanům. My návrat nezvažujeme." (John Kerry, US ministr zahraničí na tiskovce v Jeruzalémě. Více o jeho obrážecí misi po blízkostředním Východě jiní jinde.)
"Pomůžeme jim, ale svůj boj si budou muset vyhrát sami. Jsem přesvědčen, že to dokážou." (John Kerry, Jeruzalém 2014, Henry Kissinger, Paříž 1973.)
Pro nepamětníky: Dva roky poté, co byla podepsána mírová dohoda mezi USA, Jižním Vietnamem, Vietkongem a Severním Vietnamem, která "ukončila válku ve Vietnamu" (přesněji: umožnila odchod vojsk USA) dobyl severní Vietnam jižní Vietnam. Kissinger za to dostal Nobelovi cenu míru. Kerry se na ni asi taky těší.

Pondělí 6. ledna 2013

DPP oznámilo prodloužení intervalu v celé síti MHD.
"Řidiči si zase berou dovolenou?"  (Mrtvá Kočka)
"Ne, kvůli úsporám je vyhazujou. (Žena Moby Dicka)
"Vidím to na vidle. Nikoli na řidiče, ale řiditele."  (Mrtvá Kočka)

Český novoroční kolorit: Přestal fungovat systém výplaty sociálních dávek od firmy Fujitsu. Tentokrát nešlo o výpadek systému, ale jeho vypnutí – v souladu s rozhodnutím antimonopolního úřadu, podle nějž došlo k pochybení při výběru dodavatele.
"Dvě třetiny lednových dávek už byly zpracovány, jednu třetinu zbývá zpracovat." (Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce.)
Jenom sto tisíc lidí peníze nedostalo. Ale dostanou:
"Zpoždění bude jen v řádu několika dnů." (Kateřina Beránková.)
Jde hlavně o "nepojistné sociální dávky" – podpora v nezaměstnanosti, příspěvky na péči a mobilitu a dávky v hmotné nouzi. Zejména ti poslední žijí z ruky do úst, tak nemusejí jíst, ale jen v řádu několika dní.
"A nemají ani na vidle."  (Mrtvá Kočka)

Na pseudoambasádě palestinského neexistujícího státu v Suchdole bylo nalezeno 12 zbraní, včetně škorpionů. České ministerstvo zahraničí bude požadovat "rychlé vysvětlení". Zatím se už v pátek "obě strany shodly, že chtějí i nadále aktivně a efektivně spolupracovat".
"Štíři dovedou být nebezpeční. Třeba štír tlustorepý, štír smrtonoš nebo štír samičí. (Žena Moby Dicka)
"Tohle byli štíři vzor 61, ráže 7,65 mm Browning"  (Mrtvá Kočka)

Palestinští hodnostáři jsou na situaci "připraveni reagovat".
"Jakou ráží a tonáží?"  (Mrtvá Kočka)

Znepřátelené palestinské organizace, exteroristický Fatáh (vláda na "Západním břehu" Jordánu) a teroristický Hamás (vláda nad Gazou) jednají tajně o příměří. (Zpráva agentury Muška na Zdi.)
"Što éto takóje »Západní břeh?" (Žena Moby Dicka)
"Dle hodného Fatáhu východní břeh Středozemního moře." (Mrtvá Kočka)

Na 24.-26. května je naplánovaná zatím jediná zahraniční cesta Franty Jedničky (papež, vatikán a zbytek křesťanské planety). Povede do Izraele, včetně území palestinské samosprávy (např. Betlém) a do Jordánska. Všichni političtí představitelé všech míst, jež papež navštíví, jsou "nadšeni".
"I Hamás? (Žena Moby Dicka)
"Taky. Už dlouho nebyl žádný atentát na papeže." (Mrtvá Kočka)

Exmiss Venezuely (2005) Monika Spear byla spolu se svým (bývalým) manželem a pětiletou dcerou přepadena na opuštěném úseku dálnice, když se autem vraceli z novoroční dovolené. Dospělý pár lupiči zastřelili, holčička přežila střelné poranění nohy. Rozzuřený venezuelský lid vyšel do ulic. Venezuelský bolívarský prezident, předák socialistické strany, Mikuláš Maduro slíbil zločince dostihnout a tvrdě s nimi zatočit.

"Měl na to 15 let vlády své partaje." (Žena Moby Dicka)
"Po kterých je ve Venezuele více vrahů než v desetkrát lidnatějších Spojených státech." (Mrtvá Kočka)
"Inu – doběhli a předeběhli!" (Moby Dick)

Ofiš údaj je 39 vražd na 100.00 obyvatel, podle občanských organizací je to však 79/100.000 ročně.

Pravda, bezpečnost je v socialistické bolívarii poněkud v rozkladu.
"A to mají jen jednoho policejního prezidenta!" (Mrtvá Kočka)

Úterý 7. ledna 2013, Vánoce slaví pravoslavní křesťané
"Tento radostný svátek probouzí nejlepší city a záměry, přispívá k sjednocení milionů lidí na základě společných duchovních hodnot a historických tradic, jejichž neoddělitelnou součástí je vzájemná úcta a shoda, milosrdenství a péče o blízké.“ (Z blahopřání, které zaslal car-prezident V.V.Putin patriarchovi Moskevskému a celé Rusi Kirillovi.)

Státní prezident Mlhoš Zeman se setkal na Pražském hradě při společném obědě s předsedou Senátu Parlamentu České republiky Milanem Štěchem a s předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Janem Hamáčkem. Hamáček pozval prezidenta do dolní komory. Štěch za Senát neformálně doporučil panu prezidentovi velice vhodného kandidáta na ombudsmana, kterého Mlhošovi Sněmovna jistě schválí. (Dle agentury MnZ.)

Státní prezident republiky Mlhoš Zeman přijal v úterý dne 7. ledna 2014 na Pražském hradě Dalibora Štyse, ministra školství mládeže a tělovýchovy České republiky. Setkání se uskutečnilo na jeho vlastní žádost.

"»Jeho« žádost? Číže, Ovčáčku?!" (Žena Moby Dicka)

Budova Národního muzea, která se poprvé od svého otevření v r. 1891 celkově rekonstruuje, se teď nerekonstruuje. Byl zastaven tendr v ráži 3 miliardy, aniž by normální člověk chápal důvody tohoto.
"Asi kvůli stavbě metra Dé? (Mrtvá Kočka)
"Které bude slavnostně otevřeno v roce 2091. (Žena Moby Dicka)
"Problém: Všechny vidle jsou už vyprodány!" (Mrtvá Kočka)

Exposlanec a exhejtman David Rath, podezřelý z korupce, přichycený se 7 melouny v krabici od vína, si stěžoval nejen na délku své vazby u Ústavního soudu (kterážta stížnost byla shledána oprávněnou). Nyní si stěžuje soudci, před kterým stojí, na to, že se "přísedící ironicky usmívá".

Zástupci ČSSD, ANO a KDU-ČSL podepsali ve Sněmovně koaliční smlouvu, na které se jejich vedení dohodlo včera. Pan státní prezident by prý měl pana Bohuslava Sobotku jmenovat "ihned po doručení smlouvy".
Sobotka však smlouvu zatím nedoručuje, shání 111 podpisů, poněvadž Mlhošovi 101 "nestačí".

Zlobbista Rittig chce omluvu od vydavatelství Economie za článek o kmotrech.
"Není žádný kmotr Mafie. (Žena Moby Dicka)
"Ale její otec. (Mrtvá Kočka)

Před týdnem jsme psali o zářijové předpovědi meteorologů z Evropy a Ameriky, že tato zima bude nejchladnější za posledních 100 let. Evropu prý čeká "bílá apokalypsa" a "ledový sibiřský vítr." Zima bude drsná zejména ve střední a východní Evropě, protože kontinent obsadí obrovská tlaková výše, která bude přitahovat ledový arktický vzduch. Nejhorší mrazy mají připadnout na leden, únor a březen.
"Tak uvidíme," končili jsme. Vidíme: Bílá apokalypsa skutečně dorazila – do USA.
"Ještě není únoru konec!" (Žena Moby Dicka)
"Ani dubnu." (Mrtvá Kočka)

Středa 8. ledna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě Stanislava Křečka, zástupce veřejného ochránce práv. Prý ne na "jeho žádost", takže si prezident pozval Křečka. Dle agentury MnZ se Mlhoš viceombudsmana zeptal, jestli bere tu funkci, kterou už fakticky vykonává.
"Beru." (Křeček)
"Křeček bere vše." (Mrtvá Kočka)

Na Sobotku nemá pan prezident čas.

Ministr nedůvěryhodného vnitra v demisi Martin Pecina odvolal policejního prezidenta Martina Červíčka. Přesněji: "zrušil rozhodnutí o jeho jmenování". Důvodem bylo to, že byl Červíček odvolán ze svého místa náměstka neoprávněně. Policejnímu prezidiu tedy vládne Petr Lessy, kterého soud neodsoudil kvůli tomu, že byl – už dostatečně potrestán zbavením prezidentské funkce.
"Rozumíš tomu?" (Mrtvá Kočka)
"Ano, až odstoupí Lessy, pak se policejním prezidentem stane.…" (Žena Moby Dicka)
"…nějaká Zemanova stvůra." (Mrtvá Kočka)

Marie Benešová, nespravedlivá ministryně, podla dvě stížnosti k Nejvyššímu soudu ke kauze CS Fondů, z nichž v 90. letech "zmizelo" přes miliardu Kč.

1. Soudy nepracovaly se všemi důkaz, když rozhodovaly o obnovení stíhání Ing. Pavla Tykače. Benešová zpochybňuje rovněž věrohodnost jednoho ze svědků.
"Jednalo se o tzv. opomenutelné důkazy a podle ustálené judikatury, pokud nebylo soudem o nich rozhodnuto, popřípadě se jimi soud bez adekvátního důvodu nezabýval, téměř vždy tato vada založí nepřezkoumatelnost – a tedy nezákonnost takového rozhodnutí." (Štěpánka Čechová, mluvčí ministerstva.)
Normální člověk by z toho usoudil, podobně jako Tykačovi právníci, že s panem Ing. bylo vedeno soudní řízení nezákonně! A teď ta druhá stížnost stejné dámy, podaná současně:

2. Na pražský vrchní soud, který odmítá zasjistit majetek Ing. Tykače pod průhlednou záminkou, že "o spáchání trestného činu nejsou věrohodné a spolehlivé důkazy".

"Rozumíš tomu?" (Mrtvá Kočka)
"Není paní ministryně tak trochu magor???" (Moby Dick)
"Nikoli, je právník." (Žena Moby Dicka)
"Tak trochu…" (Mrtvá Kočka)

Herci, básníci a další občané Venezuely stále demonstrují. Prezident Mikuláš Maduro svolal k sjednocení národa proti zločinu shromáždění guvernérů, kdež si potřísl rukou i s vůdcem opozice Henriquem Caprilesem, který v nedávných prezidentských volbách i přes masivní mediální a jiný tlak prohrál s Madurem o "ostří žiletky".

Čtvrtek 9. ledna 2014

Státní prezident Mlhoš Zeman přijal na Pražském hradě předsedu KSČM a místopředsedu PSP ČR Vojtěcha Filipa. Setkání se uskutečnilo na jeho vlastní žádost. Na Sobotku nemá pan prezident čas. Protože má spoustu další práce:

Přebírá pověřovací listiny těchto nových velvyslanců v České republice, jimiž jsou:
J. E. pan Zijáuddín Mudžadedí, nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Afghánské islámské republiky, se sídlem v Praze,
J. E. pan Tadžammul Altaf, nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Pákistánské islámské republiky, se sídlem v Praze,
J. E. paní Ines Troha Brdar, nová mimořádná a zplnomocněná velvyslankyně Chorvatské republiky, se sídlem v Praze,
J. E. pan Lačezar Jordanov Petkov, nový mimořádný a zplnomocněný velvyslanec Bulharské republiky, se sídlem v Praze.

"Nová Jeho Excelence palestinské samosprávy se nedostavila?" (Žena Moby Dicka)
"Ještě nemá palestinskou bezpečnostní prověrku – na zacházení s výbušninami." (Mrtvá Kočka)

Sobotka si musí počkat, ale nakonec se dočká: "Splnil všechny podmínky, které jsem mu dal. Proto bude samozřejmě jmenován". (Mlhoš pro agenturu Reuters.)

"Celý proces byl zmatečný a protizákonný. Navíc ho provázela účelovost a zvláštní rychlost." (Martin Červíček na tiskové konferenci k svému zatracení, podle kterého vlastně nikdy nebyl policejním prezidentem.)
"Bude vracet prezidentské platy?" (Mrtvá Kočka)
"Ne, podá rozklad." (Žena Moby Dicka)
"Proč by ho podával – ten už v policii je!!!" (Mrtvá Kočka)
"Nejen v policii." (Moby Dick)

Venezuelská policie chytla sedm podezřelých z vraždy "Slečny Venezuely" a hledá další čtyři podezřelé.

Pátek 10. ledna 2014

Čína poprvé předstihla USA – v prodeji automobilů Rolls-Royce. V Číně se prodá skoro čtvrtina produkce Rolls-Royců.

Demisi podali prezident Středoafrické republiky Michel Djotodia (samozvaný muslimský vládce z hnutí Seléka), a aby to bylo spravedlivé, tak i volený premiér Nicolas Tiangaye. Nedokázali vyřešit ani svoje spory, ani spory svých politických ozbrojených uskupení. A aby to bylo bezpečné, tak prezidentský palác chrání tanky. Francouzské tanky, k nimž patří i 1.600 francouzských vojáků, kteří zabezpečují pořádek v hlavním městě Bangui.
Zatímco na venkově se vesele vraždí křesťané s muslimy. Animisté se snaží držet stranou tohoto náboženského konfliktu a vést jen obvyklé kmenové války.

Státní prezident Mlhoš Zeman vystoupil ve 13.00 hodin na Pražském hradě na tiskové konferenci, kde se v pouhých 40 minutách obšírně vyjádřil k "aktuální politické situaci". Byl jako vždy žertovný a ironický, místy ještě více než Mrtvá Kočka se ženou Moby Dicka dohromady. Například (presumptivního ministra zemědělství) (Mariana) Jurečku (předsedu poslaneckého klubu KDU-ČSL) znectil i pochválil zároveň:

"Já ho osobně pokládám za popletu. S hlubokým politováním musím sdělit, že bujará pitka na ruské ambasádě se nekonala. Ale i když ho považuju za popletu, prostudoval jsem si jeho životopis a má řádné vzdělání pro výkon ministra zemědělství. Neshledal jsem, proč bych u něj měl mít připomínky.“

Podle Mlhošova kancléře pan prezident vypil u Rusů ten den, co ho u korunovačních klenotů chytla viróza "jen dva centilitry vodky".
"To na Mlhoše není pitka!" (Mrtvá Kočka)
"Na neuropatického cukrovkáře a alkoholika ano!" (Lékařka Moby Dicka)

Sobotka předá koaliční smlouvu panu prezidentovi až dnes večer, dřív měli oba moc práce. Pan prezident o víkendu nepracuje, příští týden stráví důležitou návštěvou Karlovarského kraje, takže pana Sobotku jmenuje premiérem v pátek 17. listopadu.
Hradní média (např. ČT a většina tisku) pana prezidenta v jeho projevu opravila, podle kontextu, na pátek 11. ledna.
"Nebyla bych si tak jistá." (Žena Moby Dicka)
"Tak – kdo je tady popleta?!" (Mrtvá Kočka)

Mlhoš pečlivě vysvětlil několik druhů námitek, které ho mohou vést k nejmenování konkrétních ministrů. Oporu v tom našel v jednom z pěti vyjádření (ostatní 4 ústavní odborníci byli proti). Jedná se prý o "rozklad" ředitele Ústavu práva a právní vědy (o.p.s.), který obdržel "12. 12. tohoto roku".
"Spletl se, no, občas se mýlí každý, to se stává." (Žena Moby Dicka)
"Popleta." (Mrtvá Kočka)
"Ožrala." (Obdivný hlas hospodského lidu.)

Mlhoš bude jmenovat (nebo nejmenovat) novou vládu až po 21. lednu, kdy by měla Sněmovna v prvním čtení projednávat další zákon o státní službě (jeden už platí 12 let, ale furt není "účinný)". Toto je "podmínka", aby "do konce ledna" jmenoval novou vládu, na kterou koalice slyší.
"Takže po najmenování své vlády, svého Ústavního soudu, svého ombudsmana a ještě před jmenováním své rady ČNB bude úkolovat i Sněmovnu? Co přijde pak???" (Žena Moby Dicka)
"No – snad se dřív uchlastá." (Mrtvá Kočka)
**********************************

Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík!
>>:)) Moby Dick