sobota 4. května 2013

ČESKÉ TEXTÁRNY 2003: Rozřeď a panuj!

Pondělí 5. května

Na prac. poradě na Sev. Městě managoři hořekovali, že informace o nových aplikacích, směrnicích, rozhodnutích, cílech, strategii a prioritách se nedostávají až na základní úroveň firmy. Dokonce ani všechna ROZhodnutí ŘEDitele nejsou známa. Proto mají zástupci vrcholového manadementu pravidelně pořádat informační setkání se zaměstnanci.
"Jejich posláním je podat vám informace, po kterých voláte," pravil vedoucí Duto Hlav.
Ambrož opáčil: "Vy něco slyšíte?"



Úterý 6. května

Navštívila nás vedoucí managorka Divize komunikace společnosti Linda Živá. Stručně nás seznámila s novými řídicími dokumenty, které byly přijaty v dubnu. Tedy jen z těmi nejdůležitějšími. Po sedmi hodinách přišel prostor pro naše dotazy. Nikdo ani nemukl.
L.Živá se zamračila a podotkla: "Záleží jen na vás, zda se bude jednat o skutečnou komunikaci nebo o jednostranný monolog!"
Následovalo ticho.
Linda vrtěla hlavou. "Chcete říci, že je vám vše srozumitelné, že až k vám propadnou všechny informace? Tak třeba vy," vyvolala mne, "je vám jasný smysl posledního ROZŘEĎ?"
Odvětil jsem: "Rozřeď a panuj!"

Středa 7. května

Ráno přišel managor hodnocení Ivoš Kvakoš, aby nás seznámil s novou lidskou tváří podnikových informací.
"Musíte se pro jejich získání  oprostit od zmrtvující pasivity, vyvinout vlastní iniciativu, ano, někdy i nezbytnou dávku drzosti. Tak co vás zajímá?"
Ozval se Ambrož: "Proč jsme letos dostali přidáno jen pár šupů?"
"Nejsou prostředky," krčil rameny Kvakoš.
Ambrož pokračoval: "Tak proč platy managorů rostou o deset procent?"
Kvakoš zaječel "no toto je drzost!" a odešel ve chvatu.

Čtvrtek 8. května, Den osvobození

Včera odpoledne se ještě dostavil managor stížností čáp marabu. Kvakoš si u něj stěžoval, že byl u nás napaden nesdandardní otázkou. Čáp marabu nám vysvělil, že mzdové záležitosti si má s námi vyřídit náš přímý nadřízený. Na Ambrožovu námitku, že Duto Hlav rozdělí jen to, co dostane a kolik dostane se doví až týden po rozdělování, marabu odvětil:
"To je pouze věcí nespolupracujících databází, jinak ty informace tam jsou, tak neobtěžujte top manadement triviálními dotazy!"
Při odchodu nám ještě vytkl, že máme v odpadkových koších málo odpadků.

Pátek 9. května

Do naší textárny přišla pracovnice oddělení Zúčtování se zaměstnanci Doga Mladá. Byla nevrlá, protože měla na dnešek původně domluven parforsní hon na lišku. Také my byli nevrlí, neboť jsme si chtěli vařit pelyňkový grog.
Mladá nás poučila: "Pouze povědomí o novém stylu práce může rozvlnit stojaté vody a prolomit ledy informačních bariér. Proto vám sdělím tu nejzákladnější informaci: Jen někdo si zaslouží odejít s odstupným!"

***
MOBY DICK – nikoli velryba z Melvillova románu, pouze zaměstnanec v textárně, vystavený mobbingu a bossingu, který si vede zápisky, aby se nezbláznil.
(Další informace o vztazích na pracovišti, zkratkách a jiných reáliích firmy ČESKÉ TEXTÁRNY, a.s., viz zde)

Předcházející týdny hledejte pod štítkem Moby Dick
Portrét Mobyho vyhotovil Kryšpín.

Knížku "MOBY DICK: Deníček," v níž jsou sebrány denní poznámky z Českých Textáren od dubna 2000 do dubna  lze za 199,– Kč + poštovné objednat u nakladatele na konvoj@konvoj.cz
Podněty, připomínky a výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz.
Předem dík! >>:)) Moby Dick