sobota 25. května 2013

MOBY DICK: Zajímavé a statečné činy - od pondělka do pátku

Výrazná rizika, národní dialog, summýš Zelených Khmérů, obecná frustrace, klasické pokrytectví EU a porušení pravidel agrese

Ještě nemáte DOST? Tak dobře:

Pondělí 20. května 2013
30 let od zveřejnění objevu viru AIDS

"TOP 09 se potřebuje zviditelnit, potřebuje ten primátorský řetěz." (Bohuslav Svoboda, exprimátor Prahy.)
"Tak já bych to třeba vzal, jestli mě strana najmenuje." (Nezachytitelný radní za TOP 09, některý z těch neviditelných.)


František Laudát (TOP 09, předseda pražské organizace) považuje "za prioritní" pokračování koalice s ODS. Ale je třeba "přerozdělit" funkce v radě, včetně postu primátora pro vítěze voleb.
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje za takovýchto podmínek »prioritní«?"
Mrtvá Kočka: "Oposmlouva s ČSSD."
Miroslav Poche, ČSSD, předseda pražského klubu: "Už vloni jsme TOP 09 vyzvali k tomu, aby vládla menšinově a ta nabídka stále platí. Ve chvíli, kdy TOP 09 dojde k názoru, že je současná koalice mrtvá a budeme osloveni, tak jsme schopni jednat o celé škále řešení."
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »celá škála řešení«?"
Mrtvá Kočka: "To co v Praze teď se chystá, v opačném gardu pro budoucí jednobarevnou vládu ČR."

Vše ostatní k tématu v tomto týdnu jsou již jen postraumatické tanečky.

"Byla by to vážná chyba." (Philipp Rösler, ministr pro ekonomiku, vicekancléř, SRN.)
"Evropská komise musí usilovat o smír, nikoli vysílat hrozby." (Ulrich Grillo, Asociace německých výrobců BDI, prezident.)
Nářky se ozývají ohledně plánovaného evropského dodanění čínských solárních panelů, dotovaných čínskou vládou. Německá vláda se bojí, že se tak poškodí dobré kšefty s ČLR.
Žena Moby Dicka: "To je důvod být v EU, která snad jako jediná může zkrotit geopolitické plány Německa."

"Podřežeme vás jak jehňata na jatkách." (Z pastýřského listu řeckých v parlamentu zastoupených nácků muslimským imigrantům.) Půl milionu přistěhovalců muslimského ritu mají ještě čas do 30. června, aby se vystěhovali někam jinam. Není jisté, jestli se varování týká i turecké menšiny.

"V Saúdské Arábii jsme se zabývali celkovou situací na Blízkém Východě. Zajímal mě názor saudského korunního prince a poté také ministra zahraničí na situaci v regionu, především v Sýrii a také na vývoj v Íránu. Druhým důležitým bodem byla snaha prosadit naše firmy na zdejším trhu. Je zde celá řada atraktivních zakázek, o které mohou naši podnikatelé usilovat, a my jsme se snažili jejich zájmy podpořit." (Karel Schwarzenberg, po jednání s ministrem obchodu a průmyslu SA Tawifem Al Rabiahem.)
Mrtvá Kočka: "A třeba od nás vezmou i pasivní radiolokátory Věra – když nám to Amíci dovolí."

60 mrtvých a 140 raněných je výsledek pumových útoků a ozbrojených střetů mezi různými islámskými sektami v Iráku.
Mrtvá Kočka: "Saddáma na vás!"

Americká, evropská i česká média točí dokola kauzu o  "nezákonném odposlouchávání novinářů zpravodajské agentury AP". Prý to bylo "sprosté".
Agentura Muška na Zdi skromě připodotýká, že bezpečnostní složky novináře – neodposlouchávaly. Sledovaly čísla, se kterými novináři komunikovali. Čmuchaly po úniku tajných informací, za jejichž zveřejnění se v jiných státech střílí.
"Zpravodajská agentura AP" se zlobí, že jim nyní jejich "kontakti" již nechtějí poskytovat informace.
MnS skromě připodotýká, že AP není "zpravodajskou službou" typu CIA nebo Mossad či BIS. A rovněž to, že ani novináři nesmějí porušovat zákony.
Mrtvá Kočka: "Ale po skončení vyšetřování informačních úniků to měli agenti těm dotčeným novinářům hned oznámit! Tohle dost zblbli."

Každý další článek o této kauze opakuje tu blbost o "odposlouchávání".
Mrtvá Kočka: "Mlhoš má občas pravdu."

EU si zaplatila společnost Delloitte, aby pro ni vyrobila audit šesti největších kyperských bank. Nic moc velké, dohromady sporavují jen 2 mld. €. Výsledky auditu jsou zoufalé:
58 % klientů představuje "výrazné riziko" (perou nejspíš špinavé peníze), 10 % jsou "osoby s politickým vlivem" (manželky politiků?), 27 % bankovních záznamů obsahuje "neúplné či falešné informace" (výmysly a lži). A nejhorší zjištění: Kyperský stát to absolutně nezajímalo!
Žena Moby Dicka: "Ostatně prací kšefty svých bank nezajímaly dosud ani rakouský stát, ani lucemburský stát, ani britský stát…"
Mrtvá Kočka: "Proč britský stát?"
Žena Moby Dicka: "Nejsou snad Normanské ostrovy jakožto Korunní závislá území v majetku Velké Británie, a není snad britská královna zároveň normanskou vévodkyní?"

26 tornád se přehnalo centrálními USA. Nejvýživnější se točilo v padesátitisícovém městě Moore (což je prakticky jižní předměstí Oklahoma City), kde zabilo 24 lidí, včetně deseti dětí a zničilo dvě školy a spoustu domů. Samotný větrný vír měl šířku 800 metrů, ale jejich série postupovala v celkové délce 3 km.

Úterý 21. května 2013

Policie objevila podzemní tanky s celkem asi milionem litrů "černého" lihu. Daňový únik páčí asi 300 milionů Kč. Firma, na jejímž území se ilegální sklady nacházejí tvrdí, že o ničem neví, a vůbec se jí to netýká.
"Ani k jednomu z těch skladů se nehlásíme." (Roman Velísek, Morávia-Chem, Hrobice.)
Kuriózní v této souvislosti je, že se ilegální líh nacházel na třech různých místech – shodou okolností vždy v areálech, které používala Morávia-Chem.
"To je dáno policejní šikanou vůči naší poctivé firmě." (Žádný z představitelů Morávia-Chem, Hrobice, to neřekl.)

"Topka má pět stejně kvalitních jmen a já jsem jedním z nich." (Jeden z pěti nezapamatovatelných kandidátů TOP 09 na pražského primátora.)
Budoucí smluvně opoziční ČSSD si už vybírá, koho z topíků v čele Prahy – nechce.

Karel Schwarzenberg přibyl v předvečer místního státního svátku na přátelskou a pracovní návštěvu Jemenské republikz, kde ocenil dosažené reformy a podpořil snahu o "národní dialog".
Žena Moby Dicka: "Što éto takóje »národní dialog«?"
Mrtvá Kočka: "Kmenové války.
Karel ocenil snahy jemenské vlády o politickou transformaci a reformu zejména bezpečnostních a obranných složek a zdůraznil nutnost dokončit jemenský národní dialog. Po jeho úspěšném dokončení již nic nebude bránit otevření nových obchodních možnosti – například v oblasti vojenského materiálu.
Z 24 milionů obyvatel této svobodné arabské země polovička "nemá přístup k potravinám".
Mrtvá Kočka: "Chcípá hlady."

Další přelomový evropský summýš má několik přelomových úkolů. Nově před ním vyvstal úkol "zkrotit daňové ráje". Problém je, že žádné takové opatření EU neschválí Rakousko a Lucembursko. Obě země se odvolávají na to, že krom ne-EUropského Švýcarska jsou tu i území, která pasou velcí EUropští bojovníci proti rajským daním: Například Normanské ostrovy (pod britskou správou) a "italské" San Marino.
Žena Moby Dicka: "O Městském státu Vatikán se raději mlčí."
Mrtvá Kočka: "Kristův daňový ráj na zemi!"

Hlavním summýším programem však mělo být fundamentální rozhodnutí, jak dál s nesmyslnou energetickou politikou EU. Zelení Khmérové rozjeli dělostřeleckou mediální přípravu, ve které plácají páté přes deváté, aby zakryli svůj úmysl zničit svobodu člověka a životní prostředí, to vše ve jménu dotací, které hltají hlubokými doušky. Jeden takový mudrc drze tvrdil, že evropská síť nikdy nebyla v problémech kvůli návalům elektrické energie z famfrníků, protože to se pouze "musela odklonit elektřina vyráběná v atomových elektrárnách".
Mrtvá Kočka: "Zjistili to nejspíš nějakým tachyonovým měřákem."
Plány Zelených Khmérů: Dál osívat pole řepkovým plevelem, ke kterému by se měl přibrat plevel typu šťovík, křídlatka a rychle rostoucí nevykynožitelné křoviny. Výsledkem je, jak známo, ničení půdy.
Ta pole, která ještě zvostanou, by měla být zaplněna čínským odpadovým křemíkem, v nějž se změní fotovoltaické čínské články nejpozději po dvaceti letech.
Lesy by se měly pálit, aby se zlepšilo životní prostředí.

Dokonce i vědecký výbor Evropské agentury pro životní prostředí si konečně po letech všiml "vážné účetní chyby", když se totiž emise kysličníku uhličitého, vytvořené spalováním "biomasy" v Kjótském protokolu do emisí prostě "nepočítaly".

Zelený Khmér Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost dokonce vyčísluje "úspory", jichž může EU ročně dosáhnout, pokud podpoří "další růst obnovitelných zdrojů": Jedná se o 420 miliard €.
Mrtvá Kočka: "Když se do toho vrazí pár miliard € dotací."
Žena Moby Dicka: "Soudruh si nevšiml nových cen amerického uhlí, ani toho, že USA krom uhlí vyváží už i plyn. Neruský a nearabský plyn."
Mrtvá Kočka: "A že Američani snížili emise CO2 i bez pojebaných evropských dvacetiletek. Přičemž fundamentální Zelení Khmérové zvyšují vinou přenesení výroby do Číny a podobných zemí, kde se ekologií nezabývají, emise nejen CO2, ale i jedovatin z celého rozsahu Mendělejovovy tabulky."
Famfrníky a slunečníky, tyto "dva progresívní zdroje" v roce 2030 vygenerují prý dostatek energie pro všechny rodiny v EU.
Mrtvá Kočka: "V jejich luxusních jeskyních."

Fundamentalistická rada dohlížitelů vyřazuje ze seznamu kandidátů na íránského prezidenta kandidáty, kteří jsou málo fundamentalističtí. Třeba proto, že jsou ženy. Nebo že jsou staří (někteří konkrétní). Nebo příliš bohatí. Nebo příliš liberální. Nebo příliš opoziční. Duchovní fýrer země Chámeneí ještě může rozhodnutí Rady "napravit" – ale proč by to dělal?
Západ je "rozčarován". Jediný kandidát, který by se s ním chtěl kamarádit aspoň trochu, totiž "reformista" Akbar Hášemí Rafsandžání, jeden ze zakladatelů islámsko-demokratického Íránu a dřívější Chomeneíův přítel byl vyřazen hned několikrát: Je starý, a jezdí v mercedesu.

Středa 22. května 2013

Ve strašnickém krematoriu proběhlo poslední rozloučení s Valtrem Komárkem.
"Vím, že táta se probudil a je tu s náma. A s trochou ironie, vděčností, vidí mě i vás. A možná se už těší do práce, protože pokud je stvořitel vesmíru co k čemu, najal si ho jako poradce k lidskému jednání s lidmi." (Syn Martin za rodinu.)
"Stal se jednou z nejvýraznějších tváří listopadové revoluce. Stal se prvním místopředsedou federální vlády a prosazoval koncept, který neuspěl. Stáhnul se do soukromí, vrátil se ke svým prokletým básníkům a v posledních letech se stal čestným předsedou ČSSD. Ale i tam si uchovával svůj názor. Proto nemůže být tváří jakékoliv politické strany a žádná strana by jej neměla zneužívat ke svým politickým agitkám. Byl svůj a proto je nás všech." (Ze střízlivého projevu prezidenta republiky, který promluvil za národ.)
"Jeho místo se nedá nahradit. Odešel člověk, který byl slušný a poctivý. Pro ČSSD je to nenahraditelná a velká ztráta." (Z politické agitky Bohuslava Sobotky, předsedy ČSSD.)
V davu truchlících jsme ještě rozeznali Milana Štěcha (předseda Senátu, ČSSD), Alenu Gajdůškovou (místopředsedkyně Senátu, ČSSD), Lubomíra Zaorálka (místopředseda Poslanecké sněmovny, ČSSD) a jejich nastávajícího koaličního partnera Miroslava Kalouska (ministr financí TOP 09). Rovněž jsme si všimli přítomnosti Pavla Rychetského (Ústavní soud, předseda) a nepřítomnosti hlavounů z ODS. Čest bývalých chovanců Prognostického ústavu zachraňoval Vladimír Dlouhý.
"Tak mlád, tak krutě mlád a zralý ponejprve, směji se do krve a pláči kapky krve, a Bohem opuštěn a Boha opustiv, píši vám, Karino, a nevím, zda jsem živ..." (Za Jiřího Ortena přednesl Tomáš Töpfer.)

Ministr školství Petr Fiala byl pozván na pracovní poradu na Hrad. A Hrad snesl vejce: Martin C. Putna může být jmenován profesorem. Dekret mu však nepředá prezident, avšak ministr školství a to až poté, co prezident udělí profesuru zbylým kandidátům. Ruku tak Putnovi nepodá.
Žena Moby Dicka: "Ani my vám, pane prezidente."
Martin C. P. se vyjádřil, že tuto dohodu v této chvíli "akceptuje".
Mrtvá Kočka: "Ale my ji neakceptujeme, protože to je dohoda nesystémová a zprasená."
Hlas lidu: "Zlatej Klaus!"

Energetický eurosummýš premiérů a prezidentů se dohodl: Rostoucí ceny energií snižují konkurenceschopnost evropského průmyslu. Proto je třeba jejich růst zarazit. Drobný problém: Na řešení nepanuje shoda.
Žena Moby Dicka: "Fundamentální problém: Členské země EU se obávají, že při liberalizaci trhu s elektřinou a plynem by se tento trh otevřel – a vlády by nad ním ztratily kontrolu."
Vnitřní řešení už připravuje česká vláda: Dotace na koncové ceny elektřiny.
Liberální Amerika má ceny elektřiny o třetinu nižší, a ještě ke všemu je ekologičtější! Ta se bude v průmyslové výrobě těžko dohánět a předhánět, Brusele!

Evropský parlament "doporučil" členským státům Evropské unie, aby se nezabývaly výjimkou k Lisabonské smlouvě, kterou EU slíbila prezidentu Klausovi za podpis oné přepeřené Evropské ústavy.
Pro toto věrolomné "doporučení" hlasovala i česká europoslankyně Zuzana Brzobohatá (ČSSD): "Iniciativa bývalého prezidenta Klause byla od začátku velmi politováníhodná a postrádající všeobecnou podporu. Jeho návrh navíc nebyl podpořen většinou v Parlamentu ČR. Výsledek dnešního hlasování mi připadá tedy naprosto logický i v souvislosti s českým právním řádem a dodržováním pravidel demokracie. Čeští občané se nesmějí stát občany druhé kategorie, jsou evropskými občany a mají tak právo mít stejnou ochranu sociálních práv jako všichni ostatní občané EU."
Zuzka si jaksi nevšimla, že naše Listina práv evropská lidská práva už předjímá. Takže nám neschválení výjimky navíc nic nevydobyde. Komu vydobyde, jsou jedině fundamentální Sudeťáci, kteří už sepisují své žaloby, ve kterých vyčíslují škody, jimiž byli postiženi v době své genocidy ze strany českých bestií.
"Je to úplně klasické pokrytectví a věrolomnost, která je pro Evropskou unii typická. Napřed se o tom dlouze vyjednává, je to prezidentu jedné země přislíbeno šéfem Evropské komise, a když se to nehodí, tak se na to prostě hodí deka. Takhle se přesně postupuje v Evropském parlamentu a v celé Evropské unii." (Petr Hájek, exkancléř exprezidenta Václava Klause pro Týden.cz.)
"Evropský parlament se vlamuje do dohody, učiněné mezi členskými státy EU a zpochybňuje záruku danou českému prezidentovi před jeho podpisem Lisabonské smlouvy. To je blamáž, která činí z Evropského parlamentu nedůvěryhodné těleso. Doufám, že Evropská rada svůj závazek vůči České republice naopak dodrží a bude stanovisko EP ignorovat." (Jan Zahradil, klub europoslanců ODS, předseda.)
"Další důvod pro vystoupení z EU. (Mrtvá Kočka.)
"Pokud by toto doporučení bylo přijato, pak pro Českou republiku je Lisabonská smlouva nulitní, stejně jako je pro ni nulitní i Mnichovská smlouva." (Žena Moby Dicka.)
"Kromě toho článku o vystoupení z EU." (Mrtvá Kočka.)
"I včetně toho ponižujícího článku. Prostě uznáváme tu EU, jaká byla, když jsme o vstupu do ní rozhodovali referendem" (Žena Moby Dicka.)

Mladí vzdělaní jihoevropané jsou frustrovaní, protože nemohou nalézt práci. O flek historika umění, poradce poptávky po biopotravinách nebo topmanažera člověk nezavadí.
Evropští továrníci jsou frustrovaní: O svářeče, truhláře nebo seřizovače NC strojů podnikatel nezavadí.

Agenti FBI se zaměřili na čečenskou komunitu v USA v souvislosti s atentátem v Bostonu. (Přesněji na kámoše vraha Tamerlana Carnajeva.) V Orlandu (Florida) při výslechu sedmadvacetiletého podezřelého Ibragima Todaševa došlo k incidentu. Muž prý "začal být agresivní", přesněji – zaútočil kudlou, a jeden z policistů ho v sebeobraně zastřelil. (Výslechu se krom agenta FBI zúčastnili i dva policisté státu Massachusetts.) Todašev se chystal odletět domů do Čečenska, i když mu to agenti FBI rozmlouvali. Ibragim byl na Američany a jejich rasismus zřejmě dost naštvaný – nedávno byl popotahován kvůli potyčce před obchodním domem v Orlandu. Popral se tam se dvěma muži - otcem a synem - o parkovací místo. Mladší z nich musel do nemocnice s roztrženým rtem a vyraženými zuby. Z vazby se Todašev, takto aktivní sportovec ("bojové sporty"), dostal na kauci $3.500 dolarů.
Mrtvá Kočka: "Pěkný lumen!"
Todašev se prý také přiznal k trojnásobné vraždě v Bostonu ze září 2011, do které byl zapleten i pozdější bostonský atentátník Tamerlan Carnajev, dnes již zesnulý po přestřelce s bostonskou policií.
Abdul-Baki, tatínek nevinné oběti (myšlen Ibragim), sdělil, že dle Ibragimova přítele, jenž byl agenty FBI rovněž vyslýchán, byli oba nuceni, aby se k vraždám přiznali, ačkoli byli nevinní.
"Kvůli obavám z absence zákonů v Čečensku jsem ho poslal do USA, protože se tehdy zdály jako nejbezpečnější země. (...) Ukázalo se, že jsem ho poslal na smrt." (Zdrcený Abdul-Baki, otec.)
Mrtvá Kočka: "Amerika je nepředstavitelně jiná, než Čečensko: Klidně by vás zavřeli za to, že někomu oprávněně vyrazíte zuby. Anebo vás hned zastřelej policajti, když na ně vytáhnete kudlu!"
Hlas amerického lidu: "Tak proč jste raději nezůstali sedět doma v Čečesku?"

Na londýnské ulici byl ubodán britský voják Lee Rigby z Manchesteru (25) z 2. praporu královského mušketýrského pluku. Byl to – "zkušený a talentovaný" vojenský bubeník a kulometčík.
Mrtvá Kočka: "Uměl držet rytmus."
V době vraždy byl oděn v triko s nápisem Help for Heroes (Pomoc hrdinům), což je název místní charity na pomoc zraněným britským veteránům. To zřejmě iritovalo dva britské mladíky. Přesněji černochy z Nigérie. Přesněji fundamentalistické muslimy. Michael Adebolajo a Michael Adebowale se tak pomstili za zabíjení muslimů v Iráku a v Afghánistánu.
Mrtvá Kočka: "Tak běžte do Iráku a do Afghánistánu, a bojujte za svého Alláha tam, bohajeho!"
"Tento britský voják je oko za oko, zub za zub." (Jeden z vrahů se sekáčkem na maso v ruce nad svou obětí.)
Policie dorazila asi až za čtvrthodinu. Oba frustrované mladíky našla na místě – ještě se jim nepodařilo uříznout Leemu hlavu. Zůstal po něm dvouletý syn a manželka.

1. místopředseda vlády a ministr zahr. věcí ČR Karel Schwarzenberg navštívil emirát Rás al-Chajma (RAK), kdež ho přivítal šejch Saud bin Sakr al Kasimi a to spolu s užší rodinou, harémem, zástupci administrativy, předními byznysmeny a řediteli místních sdružení. Po obědě, který na počest ministra samovládce uspořádal, oba politici debatovali, jak ještě více podpořit dobře se rozvíjející ekonomickou spolupráci. Šejch upozornil Karla na "liberální a k jiným náboženstvím tolerantní prostředí", které vede jak k rozvoji obchodu, tak i turistiky. Emiráty celkem za rok navštíví asi 20.000 českých neohrožených turistů. Což RAK vítá, neb nemá ropu. Na otázku ministra Karla Sch., "jaký druh podnikání by si pro svoji zemi přál", suverén RAK odpověděl:
"Mělo by jít především o odvětví nenáročná na manuální práci a spotřebu energie."
Mrtvá Kočka: "Ručičky dozadu, a peníze aby se sypaly."

Čtvrtek 23. května 2013

"Neumím si představit koalici s ČSSD, protože jsem v ní byl." (Titulek intervjůku Bohuslava Svobody, presumptivního exprimátora, v Hospodských novinách.)

Překvapení se nekonalo. Pražští radní ODS odvoláni i s primátorem, hlasování se zastupitelé za ODS neúčastnili ani neúčastí – prostě odešli. TOP 09 ještě před tím provedla malou ukázku své nastávající moci, když byl primátor Svoboda odvolán jakožto předsedající a nahražen svým bývalým prvním náměstkem.

1. atakdále Karel ukončil cestu po Arabském poloostrově návštěvou Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech, kdež krátce a srdečně pohovořil s kolegou Abdullahem al Nahyan, který je synem zakladatele SAE Zayeda al Nahyan. Ministr Abdullah se právě vrátil z jordánského Ammánu, kde proběhl další ze série veledůležitých summýšů o míru na Korejském poloostrově, é, Sýrii.
Mrtvá Kočka: "Vždyť je to jedno – výsledek byl stejnej!"
Karla to moc zajímalo, zejména  vývoj íránského jaderného programu, na jehož nebezpečí pro region se oba partneři shodli. Poté Karel nabídl Abdullahovi systém Věra a to, že v emirátech dostavíme Temelín (SAE staví první jadernou elektrárnu v arabském světě).
Žena Moby Dicka: "První? A co Íránci???"
Mrtvá Kočka: "To jsou Peršani."
ČR se vynasnaží, aby emirátníci nepotřebovali k cestám do EU víza, a SAE zato bude uznávat české řidičáky. Zatím tam vyvážíme hlavně fotbalové trenéry, jako jsou Jozef Chovanec a Horst Siegel.

Mobyho postřeh: Česká média okázale ignorovala Karlovu cestu kolem Zálivu, ačkoliv byli novináři přítomni ve vládním letadle, společně s byznysmeny. Ano, mohli jsme si přečíst o životě v těch zemích, případě o investičních příležitostech pro české podnikatele. Přečetli jsme si článek "od našeho reportétra z Jemenu" o těžkém životě místních žen, ale ani slovo o Karlových diplomatických jednáních. To jsem našel pouze na webu ministerstva zahraničí. Přitom toto ministerstvo jistě našim čackým reportérům platilo letenku i hotely. Jen diety jim zacáloval majitel média.
Mrtvá Kočka: "Tradiční chucpe českých médií. Klausovi to taky tak dělali."

"Nedovolíme, aby Sýrie padla do rukou USA, Izraele nebo extrémních sunnitských skupin." (Fýrer libanonského šíitského teroristického Hizballáhu Hasan Nasral láh připravuje vojenskou expediční jednotku o síle 60.000 mužů, která vtrhne do sousední Sýrie na pomoc příteli Bašárovi.)
Nelíbí se to Johnu Kerrymu (ministr zahraničí, USA). Velká Británie už delší dobu usiluje zařadit teroristický Hizballáh na evropský seznam teroristických organizací (sorry, jeho "vojenskou složku"), nově se k tomu kloní i Francie, která zatím nechtěla narušit "křehké příměří" ve svém bývalém Libanonu. Jenže:
"Rozhodnutím masivně intervenovat v Sýrii Hizballáh porušil pravidla." (Laurent Fabius, ministr zahraničí, Francie.)
Mrtvá Kočka: "Fakt až tímhle? Raketové ostřelování Izraele bylo podle jakých pravidel???"
Žena Moby Dicka: "Francouzských."

David Cameron (premiér, Velká Británie) označil včerejší vraždu Leeho za "teroristický útok proti Británii a zradu islámu". Na vrahy jsou naštvaní zejména britští černoši všech vyznání – za kažení pověsti.
Žena Moby Dicka: "Zrada islámu? Tak by měli být odsouzeni podle islámu, ne?"
Mrtvá Kočka: "A možná fakt budou. Nějakou medailí za statečnost v boji s nepřítelem."
Žena Moby Dicka: "A odměněni huriskami."
Mrtvá Kočka: "Navrhuji odměnit hurdiskami."
Oba vrahové byli při zatýkání postřeleni. Britská policie je měla v merku již dříve, ale prý neznamenali "bezpečnostní riziko".
Dnes byli zatčeny za spoluúčast při vraždě další dvě osoby, muž a žena, oba 29 let.Černoši? Muslimové?
Žena Moby Dicka: "Nejspíš Britové."
Mrtvá Kočka: "Nejspíš hovada."

Pátek 24. května 2013

Souboj TOP 09 a ODS, lépe řečeno Kalouskova příprava na příští kolaboraci s ČSSD, se prolákl i do případné (ne)dostavby Temelína.

"Musím zvážit, jestli je (rozšíření Temelína) investice pro společnost efektivní. A tím si nejsem vůbec jistý… Druhým faktorem je cena stavby. U obou nabídek nás velmi nepříjemně překvapila… Je otázka, jestli se vláda rozhodne na základě efektivity, nebo energetické bezpečnosti státu." (Miroslav Kalousek, ministr financí ČR, jenž sám sebe definuje jako "akcionáře ČEZ", pro HN.)
"Kvůli pokřivení energetického trhu v Evropě není žádná investice do nového zdroje v současnosti návratná. Stát ale musí přemýšlet, jak zajistí energetickou stabilitu." (Martin Kuba, ministr průmyslu, ODS, který dle Kalouse nemá do Temelína co kecat.)
"Je to soukromý názor pana ministra… Je to rozdíl mezi účetním a politikem." (Petr Nečas, zatím stále ještě primátor, é, premiér zatím ještě koaliční vlády.)
Žena Moby Dicka: "Ale je třeba "přerozdělit" funkce ve vládě, včetně postu premiéra pro vítěze voleb.

Občané Frýdlantu nad Ostravicí poslali na Moravskoslezský kraj petici proti výstavbě "elektrárny na spalování biomasy". Úřad rozhodl, že stavba "energetického centra" se prozatím odkládá. Ukazuje se, že i "ekologická továrna" musí mít – posouzení o vlivu na životní prostředí (EIA)! Zejména, když má být postavena uprostřed města a poblíž rekreační zóny. Místní nepřátelé zeleného pokroku označují tu spalovnu zlomyslně za spalovnu. Zelení Khmérové svůj bohumilý záměr neopouštějí.

Žena Moby Dicka: "Kterému bohu, že je ten záměr milý?"
Mrtvá Kočka: "Nejspíš nějakému Zelenému Kokotovi."

Podezřelá Christine L. (ředitelka M.M.F.) již druhý den vypovídá před francouzským soudem. Jest podezírána, že ještě jako ministryně financí se podílela na zpronevěře státních peněz. Vstoupila totiž do sporu mezi státem a podnikatelem Bernardem Tapiem. Jeho vleklou kauzu s jednou státní bankou ještě z 90. ukončila r. 2008 arbitráží. Tapie získal odškodné ve výši 400 tisíc €, což prý nemohl čekat od odvolacího soudu. Tento případ mohl být zcela transparentní a správně vyřešený. Jeho čistotu však narušila skutečnost, že Tapie poté v prezidentské kampani "silně podporoval" Nicolase Sarkozyho.
Podle Christine jde o "politický proces" a místa ředitelky M.M.F. se nevzdá, ani kdyby byla obviněna.
Žena Moby Dicka: "Ona nebude chtít, ale bude muset. Kdo na její místo?"
Mrtvá Kočka: "Zase nějaký Francouz. Když se to osvědčilo."

Čínská vláda slibuje poslat kontingent 600 vojáků do neklidného Mali. Šlo by o vůbec první bojovou akci čínských vojáků pod hlavičkou OSN.
Mrtvá Kočka: "Úděl žlutého muže"

Ve stockholmských okrajových čtvrtích hoří na ulicích už čtvrtý den auta, přidávají se i veřejné budovy typu "knihovna". Zapalují je mladí Švédové, a mají k tomu, podle médií, hodně důvodů: Nezaměstnanost. Chudobu. Frustraci. Málo bytů. Segregaci. Sociální vyloučení.
Žena Moby Dicka: "Sociální platby."
Mrtvá Kočka: "Výuku švédštiny zdarma."
Ukazuje se, že "mladí frustrovaní lidé" z "přistěhovaleckých čtvrtí", nejsou ani tak Švédové, jako Afričané a Blízkovýchodňári. A ani ne tak přistěhovalci, jako nespokojení muslimové.
Začalo to v předměstí Husby (80 % přistěhovalců). Tamní radní Hersí (celkom spokojený muslim): "Nynější násilí je pouze symptom, není to příčina. V této oblasti jsou zvláště mladí muži přesvědčeni, že nemají stejné příležitosti."

Sobota 25. května 2013

Hlas evropského lidu: "Tak proč jste raději nezůstali sedět doma na prdeli?"
Mrtvá Kočka: "Protože tam by neměli k zapalování tolik aut, škol a knihoven!"
**************************
Podněty, připomínky, upřesnění, protesty a jiné výkřiky čtenářů Deníčku Moby Dicka lze posílat na schránku moby.dick@seznam.cz .
Pokud projevíte potřebu deníček komentovat, a jste registrovaní na Lidovky.cz, můžete tak učinit zde na Neviditelném psu.

Předem dík! >>:)) Moby Dick
**********************************************